Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah har skapat smyckeskollektionen Dröm en dröm tillsammans.
Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah har skapat smyckeskollektionen Dröm en dröm tillsammans.
Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah har skapat smyckeskollektionen Dröm en dröm tillsammans.
Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah har skapat smyckeskollektionen Dröm en dröm tillsammans. Foto: Cornelia Wahlberg / Maria Nilsdotter

Se Alexander Abdallahs drömmiga smyckeskollektion med Maria Nilsdotter

Skådespelaren Alexander Abdallah och smyckesdesignern Maria Nilsdotter har tillsammans skapat kollektionen Dröm en dröm. För Damernas Värld berättar de om hur idén kom till – och visar smyckena som blev resultatet.

Skådespelaren, regissören och manusförfattaren Alexander Abdallah, främst känd från serien Snabba cash, visar ytterligare en konstnärlig sida – nu i samarbete med smyckesdesignern Maria Nilsdotter. Tillsammans presenterar de den lekfulla kollektionen Dröm en dröm, som föddes ur en längtan att förvandla barndomens blandade känslor till något dyrbart.

Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah. Foto: Cornelia Wahlberg / Maria Nilsdotter

– Förhoppning är att alla kan känna igen sig i känslorna smyckena reflekterar. Att de förmedlar att alla känslor är okej, säger Maria.

Kollektionen är Marias och Alexanders gemensamma berättelse om uppväxten och att våga drömma. Ett smycke med en tvådelad tår handlar om att dela sin lycka och sorg med någon speciell, en teddybjörn med stygn över ögat symboliserar tröst, rosor utmanar maskulina normer med romantiska och feminina attribut. 

Alexander Abdallah: ”Sorg kan vara något vackert” 

– Det känns så spännande att kunna få berätta och påverka genom en ny konstform, tillsammans med Maria som i mina ögon är den absolut bästa när det kommer till att berätta sagor genom smycken, säger Alexander.

Alexander Abdallah är aktuell med en smyckeskollektion tillsammans med Maria Nilsdotter. Foto: Cornelia Wahlberg / Maria Nilsdotter

Hur föddes idén till samarbetet?
Alexander: – Väldigt organiskt. Det blir ju så när två konstnärer klickar och har samma vision och tänk kring att berätta. Vi är båda är nyfikna på hur man kan berätta saker på nya sätt, genom olika konstformer och genom att slå ihop varandra konstformer. Resultatet blev en väldigt fin kollektion och en konstfilm.

Hur har den kreativa processen sett ut?
Alexander:
– Som en dans på rosor. Det började med att jag berättade om min barndom och min resa, och därifrån hittade vi den gemensamma sagan som handlar om identitet, sorg, kärlek och ångest. Väldigt klassiska känslor som vi väljer att attackera från ett annat håll. Till exempel att sorgen är en del av livet, något vackert som man kan dela med någon.

Smycken ur kollektionen Dröm en dröm av Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah Foto: Maria Nilsdotter

Maria Nilsdotter: ”Vi vill förmedla att alla känslor är okej”

Maria: – Vi pratade mycket om ångest, hur det format oss men också lett framåt. Och hur man kan använda ångest, eller hitta vägar ur ångest via kreativitet. Men kollektionen handlar också mycket om glädje och lekfullhet, det finns en hoppfull känsla – att våga kasta sig ut.

LÄS MER: Efva Attling gör smycken tillsammans med Jonas Åkerlund

Vad vill ni förmedla med era smycken?
Maria:
– Att alla känslor är okej. Vår förhoppning är att alla kan känna igen sig i de känslor som reflekteras i kollektionen och att man även ska kunna applicera sina egna känslor och drömmar på smyckena. De blir som personliga amuletter laddade med det budskap bäraren själv vill fokusera på.

Halsband ur kollektionen Dröm en Dröm, Maria Nilsdotter x Alexander Abdallah. Foto: Maria Nilsdotter

Vad står budskapet ”Dröm en dröm” för, för er?
Alexander:
– Att våga drömma en dröm, att skrika sin dröm rakt ut, att ta hand om sin dröm och ta hand om varandras drömmar.

Halsband ur kollektionen Dröm en dröm av Maria Nilsdotter och Alexander Abdallah.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias favoritdesigner: ”5 smycken alla ska ha i sin basgarderob” 

LÄS MER: Moderedaktören: 6 nya sätt att bära smycken på i vinter