Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hejdå, svettfläckar! Alexander Wang lanserar svala festkläder

Designern Alexander Wang vill göra dig svalare i heta festlokaler – med hjälp av smartare material.

Smarta material är något som främst kopplas till sport- och funktionskläder, men som på senare år tagit allt större plats inom mode. Anledningen ligger förstås i att plagg blir mer attraktiva att köpa om de är användbara i fler sammanhang, då vi i dag lever så aktiva liv att vi behöver plagg som levererar oavsett väder, aktivitet och temperatur. Men när det gäller festkläder har smarta material inte varit så vanligt förekommande.

Stilsäker och svettfri

Men behovet finns där – en högsommardag kan en kostym kännas som en skräddarsydd bastu, att behöva lämna skinnjackan i tältet på musikfestivalen genererar en stilsänkning, och fläckar under armarna som med lite otur letar sig ut på andra sidan sidentyget är varken smickrande eller gör festhumöret bättre. Tvärtom.

New York-designern Alexander Wang är känd som en designer som älskar att låta design och funktion sammanstråla. När han 2014 samarbetade med H&M bestod kollektionen av sportplagg, yogamattor samt boxningshandskar, och han har flera gånger samarbetat med sportjätten Adidas.

I vintras lanserade Wang och den japanska kedjan Uniqlo ett samarbete kring materialet Heattech, med en kollektion avskalade, tunna och värmande plagg, perfekta att bära under dina vanliga kläder och som funkade som basplagg i sig själva. Nu har de vänt på steken och erbjuder liknande plagg i materialet Airism – men den här gången är det kylande, tunna plagg i minimalistisk design och färgskala som håller dig sval på heta fester och när du vill kunna vara drottningen av dansgolvet utan att förlora din coolness.

Funktionella plagg som håller dig sval på varma dagar eller i heta lokaler

– Ja, jag håller helt och hållet med om att det här är bra festplagg, säger Alexander Wang till Damernas Värld. Utöver teknologin bakom kollektionen så är ju idén med den här kollektionen centrerad kring funktionella plagg som håller dig sval på varma dagar eller i heta lokaler, och som får dig att känna dig bekväm och se bra ut.

Body, cykelbyxor och topp av polyester, kupro och spandex från Uniqlo x Alexander Wang.

Du har alltid inspirerats av människor som gillar fest. Även nu?

– Jag tror verkligen på nyskapande och funktionell design som ger dig en bra stil och möter de behov som människor har i dag. Som designer hittar jag inspiration genom att betrakta och observera människor som jag tycker är kreativa och inspirerande.

Vi skandinaver är väldigt aktiva och har generellt sett alltid klätt oss förhållandevis enkelt och praktiskt.

– Verkligen. Jag tycker absolut att de här kollektionerna representerar den skandinaviska livsstilen, i både design och funktion.

Foto: TT