Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Budskapet bakom Kim Kardashians kontroversiella spetsklänning (som hon bar i Vatikanen med Kate Moss)

När Kim Kardashian besökte Vatikanen i Rom tillsammans med Kate och Lila Moss bar hon en, för ögat, vågad klänning. Och det stannade inte där – klänningen tros vara vald mycket noga och tros ha en djupare symbolik.

Uppståndelsen lät inte vänta på sig när tre kända kvinnor tillsammans besökte Vatikanstaten i Rom: realitystjärnan Kim Kardashian, modellen Kate Moss med dottern (även hon framgångsrik modell) Lila Grace Moss

Kim Kardashian i uppseendeväckande spetsklänning i sällskap med Lila Moss i blå kjol.Kim Kardashian i uppseendeväckande spetsklänning i sällskap med Lila Moss i blå kjol.Kim Kardashian i uppseendeväckande spetsklänning i sällskap med Lila Moss i blå kjol.
Kim Kardashian i uppseendeväckande spetsklänning i sällskap med Lila Moss i blå kjol. Foto: MEAG, ANVE, STAN, FRCO, GIAN, VIME / / TT NYHETSBYRÅN

Det hör inte till vanligheterna att Kim Kardashian och Kate Moss ses umgås på tu man hand, men de två sägs ha blivit vänner på en födelsedagsfest för designern Riccardo Tisci – i dag är han chefdesigner på Burberry – just i Rom. 

Vatikanens hemsida uppmanar oss att täcka över personliga kännemärken som tatueringar. Urringningar, kort kjol, korta shorts eller kläder utan ärm är inte tillåtna.

Kim Kardashians klädsel följer inte Vatikanens klädkod

Att Kim och Kate umgås privat är dock inte det som orsakat störst reaktioner kring stjärnornas besök i Vatikanen. Istället är det det klädval Kim Kardashian beslutade sig för inför besöket som skapat reaktioner. Vatikanstaten har vissa bestämmelser kring just kläder som alla besökare måste rätta sig efter – urringningar, kort kjol, korta shorts eller kläder utan ärm är inte tillåtna. 

Kim Kardashians klänning anses bryta mot Vatikanens dresscode.Kim Kardashians klänning anses bryta mot Vatikanens dresscode.Kim Kardashians klänning anses bryta mot Vatikanens dresscode.
Kim Kardashians klänning anses bryta mot Vatikanens dresscode. Foto: MEAG, ANVE, STAN, FRCO, GIAN, VIME / / TT NYHETSBYRÅN

Att Kims klänning var väl avklädd i just denna kontext löstes på plats genom en skinnrock som stjärnan tog på sig innan hon gjorde entré. Kate Moss var däremot mer klassiskt klädd vid besöket i svart pennkjol, svart sidenblus och uppsatt hår. Unga Lila Moss bar blå kjol och svart jacka med håret i en välstylad backslick.

Lila Moss med sin mamma Kate Moss.Lila Moss med sin mamma Kate Moss.Lila Moss med sin mamma Kate Moss.
Lila Moss med sin mamma Kate Moss. Foto: MEAG, ANVE, STAN, FRCO, GIAN, VIME / / TT NYHETSBYRÅN

Man kan tycka att klänningen var slarvigt vald givet vad stjärnorna skulle ägna sin dag åt. Men det var förmodligen precis tvärt om. 

Kim, som inte blygs att uttrycka sina åsikter, antas ha tagit tillfället i akt att rikta en kritisk modekommentar genom att välja en klänning som kritiserar en mindre sympatisk period i den katolska kyrkans historia.   

Kim Kardashians klänning kritiserar inkvisitionen

Så vad är då klänningens, som är från det mexikanska märket  Barragáns höstkollektion 2020, dolda budskap? 

När designern Victor Barragán talade med Vogue efter sin höstvisning 2020 berättade han att inspirationen kommer ifrån det motstånd han känner för den mexikanska inkvisitionen. Inkvisitionen var en katolsk organisation och domstol som hade till uppgift att spåra upp och döma kättare, det vill säga personer som avvikit från den katolska läran. Många människor miste livet under inkvisitionen – inte minst kvinnor som kunde anklagas för att vara häxor (det skedde som bekant även här i Sverige), men även människor som hade andra religioner blev anklagade för kätteri.

I kollektionen fanns både mer på- och avklädda varianter av klänningen Kim Kardashian bar vid besöket i Vatikanen. 

Barragán FW20Barragán FW20Barragán FW20
Barragán FW20 Foto: Barragán
Kan det vara en slump att hon bar en klänning från just denna kollektion i Rom? Troligtvis inte.

Kan det vara en slump att hon bar en klänning från just denna kollektion i Rom? Troligtvis inte. Dels är Kim Kardashian en modenörd av rang, och hon är säkert mycket noga med att ta in de referenser som kläderna hon väljer att ha på sig förmedlar. Dessutom är alla stjärnans outfits tveklöst noga planerade på förhand med hjälp av stylister som står i direktkontakt med varje designer. 

Att uttrycka sina åsikter eller väcka debatt genom val av kläder har blivit allt vanligare. I politiken har det visat sig vara ett effektivt sätt att understryka de värderingar man står för. Kamala Harris bar vitt som en hyllning till kvinnorörelsen och när hon svors in som den första kvinnliga vicepresidenten i USA bar hon lila – och inte av en slump (hela tillställningen var en pärlband i dolda modemeddelanden). 

Svenska kändisar som använt kläder för att driva opinion

Här i Sverige har vi också exempel på kända kvinnor som använt mode för att kommunicera – Sara Danius klänningar på Nobelfesten är ett bra exempel, och både nuvarande kulturminister Amanda Lind samt tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke har båda använt sina klänningar för att belysa miljöfrågor på samma fest. 

Ett annat känt exempel är Megan Markle, som valde en svart klänning med en blomma under den sensationella intervjun med Oprah Winfrey – ett modeval som inte var tagit ur luften, tvärtom

Betänk att Kim Kardashian är en stor anledning till att det som tidigare ansetts vara världens mest osexiga plagg, cykelbyxan, åter är på modet. Så bli inte förvånad om du plötsligt finner dig själv klä dig i dolda budskap nästa gång du ska på ett viktigt möte eller gå på en riktigt bra fest. 

LÄS ÄVEN Så använder maktens kvinnor mode för att vinna dig

LÄS ÄVEN Ge igen med en ”revenge dress” – ikoniska powerklänningar vi minns