Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT/REX (montage)

Första Chanel-visningen utan Karl Lagerfeld – så lyckades Virginie Viard

Virginie Viard, Chanels kreativa direktör sedan februari 2019, har gjort sin första visning för modehusets Resort 2020-kollektion. 

Karl Lagerfeld

 (1933-2019) var kreativ direktör för Chanel i hela 36 år. När den legendariske modeskaparen gick bort den 19 februari i år var det hans högra hand sedan årtionden tillbaka, fransyskan Virginie Viard, som fick ta över det kreativa arvet.

Virginie började sin resa på Chanel 1987 som praktikant. Flertal år och roller senare blev hon år 2000 direktör för Chanels kreatör-studio, där hon tillsammans med Karl såg över de tio kollektioner som Chanel producerar varje år. Samarbetet mellan de två var så starkt att Karl har sagt "Hon är min högra arm och min vänstra arm".

Virginie Viard och Karl Lagerfeld under SS19-visningen. Foto: IBL

LÄS MER: 12 Chanel-visningar vi aldrig glömmer

Idag, den 3 maj, visade Virginie sin första kollektion för modehuset: Chanels Resort 2020-kollektion. Lokalerna i Grand Palais i Paris förvandlades till en maffig tågstation. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh delar med sig av tankarna kring kollektionen.

Vad tycker du om Virginies första visning?

– När Virginie Viard strax efter Karl Lagerfelds bortgång utsågs till hans efterträdare kunde vi tolka det som att familjen som äger Chanel tycker om den andra Chanel verkat i under Karls regim. Virginie var hans högra hand i många år och mycket riktigt så var det på många sätt en ”klassisk” Chanel-visning – men, och detta är ju otroligt fint, med en liten känsla av att något nytt är här. Tyckte speciellt inledningens härliga rockar och de pastellfärgade plaggen strax innan klänningarna tog vid var superfina och kändes mycket ”i tiden". Visningen kändes lite som det första Game of Thrones-avsnittet på säsong 8 - det hände inte supermycket, men det liksom krattade manegen för kommande avsnitt/visningar.  

Hur urskiljer sig hennes design från Karls?

– Här kan jag inte göra någon supertydlig analys än, vi får vänta och se lite hur nästa kollektion utvecklar sig, men jag tycker ändå mig se ett lite coolare Chanel. Virginies egen stil är ju rätt så ”jeansig”, avslappnad, och det tycker jag man ser inslag av här. Och lackskorna tolkar jag som något som lirar bra med hennes egen, lite rockbetonade stil. Det blir nog mycket lack för Chanel framöver, men det är inget som är konstigt – det är ett material som är återkommande hos märket. 

Showen hölls på Grand Palais i Paris. Foto: Shutterstock/TT

Märker man av Karls inflytande i kollektionen? Hon var ju hans högra hand i årtionden.

– Ja, det klart, och det är även därför hon fick jobbet. Chanel har många koder och har ett stort arv att förvalta, och hon skyndar inte med att sätta någon slags egen prägel på varumärket – vilket säkert är bra, och ett krav från ägarna. Sen var det gulligt hur den stärkta krage vi förknippar med Karls personliga stil återkom i några av lookerna. En hommage!

Vilka tre viktigaste trender tar vi med oss från visningen?

– Jag plockar tre element som vi ser allmänt bland höstens trender och som även Virginie Viard satsat på: 1. Skärpet i midjan, i Chanels fall såklart en kedja. 2. Färgglada, glansiga skor, som vi i höst även ser hos bland andra Saint Laurent och Victoria Beckham. 3. Färgen lila i olika nyanser – från blek syren till starkt. Lila är en av höstens stora färger. 

Chanel Resort 2020 – Jonnas favoritlooks:

Foto: Splash News
Foto: Rex Shutterstock
Foto: Rex Shutterstock
Foto: Splash News
Foto: Rex Shutterstock
Foto: Rex Shutterstock
Foto: Rex Shutterstock

Fler looks från visningen:

Foto: Rex Shutterstock
Foto: Rex Shutterstock
Foto: Splash News/TT
Foto: Rex Shutterstock
Foto: Rex Shutterstock

LÄS MER: Karl Lagerfelds sista kollektion för Chanel hyllas i Paris

Några av modeprofilerna som syntes front row:

Keira Knightley. Foto: Rex Shutterstock
Lily-Rose Depp. Foto: Rex Shutterstock
Cecile Cassel. Foto: Rex Shutterstock