Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här öppnar Christian Louboutin exklusiv utställning – tusentals osedda skor

Älskar du Christian Louboutin? Då har du en lysande anledning att åka till Paris. Där öppnar modehuset nämligen en exklusiv utställning.

Sedan 1992 har modehuset Christian Louboutin, med sin chefsdesigner vid samma namn, gjort sig känt världen över för sina ikoniska klackar med röd sula. Herr Louboutin själv ska enligt uppgift ha designat över 15 000 par skor genom åren – och nu ska de visas upp under en exklusiv utställning i Paris.

 

Christian Louboutin är mannen bakom den ikoniska röda sulan.Christian Louboutin är mannen bakom den ikoniska röda sulan.Christian Louboutin är mannen bakom den ikoniska röda sulan.
Christian Louboutin är mannen bakom den ikoniska röda sulan.

 

I februari 2020 öppnar Palais de la Porte Dorée i Paris en exklusiv utställning där hans ikoniska designskor ställs ut – och flera av skorna som ställs ut ska aldrig ha visats för allmänheten tidigare.

Designern Christian Louboutin föddes den 7 januari 1964 i Paris. 1991 öppnade han sin första skobutik och prinsessan Caroline av Monaco var en av hans första kunder. Men hans mål var aldrig att börja jobba med mode: ”Jag bara älskar skor”, förklarade han nyligen i en intervju med Vogue.

”I would hate for someone to look at my shoe and say, 'Oh my God! That looks so comfortable!” – Christian Louboutin

Den ikoniska röda sulan som gjorde honom världskänd kom till under ett designsamarbete med Andy Warhol. Det sägs att Louboutin tyckte att skon, som inspirerats av målningen Flowers, såg lite tråkig ut, varpå han såg en av sina assistenter måla naglarna röda samtidigt. Det gav honom idén att lacka undersidan av skon – och resten är historia. Den iögonfallande färgstarka sulan ska också representera kärlek, passion och blod och står för att stärka kvinnors självförtroende genom att våga vara normbrytande. Idag är den röda färgen, som kallas för sammy red-bottoms, patenterad.

Utställningen om Christian Louboutins livsverk öppnar den 25 februari och avslutas 28 juli 2020.

Foto: TT