Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: WERONIKA BELA

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2021 | Remake Sthlm, Maria Nilsdotter och Aajiya vinnare

Nu ska den 2021 års Guldknappen delas ut – och här är vinnarna! Ta del av juryns motiveringar och vinnarnas reaktioner när de får ta emot Sveriges mest anrika modepris. 

Damernas Värld Guldknappen samt Damernas Värld Guldknappen Accessoar premierar ett modevarumärke samt designer som utmärker sig för att förena utmärkt svensk design med goda affärer och ett hållbart sätt att arbeta. Knappnålen premierar en ung talang som har förutsättningar att över tid bygga ett framgångsrikt ­modevarumärke.

Under en ceremoni på Nordiska museet i Stockholm torsdagen den 18 november 2021 fick årets pristagare sina utmärkelser.

LÄS MER: Här hyllas vinnarna av Guldknappen och Knappnålen 2021 – se bilderna från prisutdelningen   

Vinnare DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2021 Remake Sthlm

Marie Teike, verksamhetschef/designansvarig Stockholms Stadsmission Remake Sthlm och vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2021. Foto: WERONIKA BELA
Juryns motivering: Remake Sthlm visar att utmärkt design, hög trendkänsla och fantastiska plagg kan skapas utan nya material, med nya arbetssätt och genom att inkludera socialt arbete i arbetsprocessen. Återbruk och framtidstro i sin mest moderiktiga form.

Marie Teike, verksamhetschef/designansvarig Stockholms Stadsmission Remake Sthlm:
– När jag kom till Stockholms Stadsmission såg jag att det fanns en möjlighet att förvandla det stora flödet av material till unika kollektioner och på så sätt tillfredsställa flera behov samtidigt. Dels efterfrågan på mer unika plagg och dels att återanvända en del av det material som kom in.

LÄS MER: Vinnarintervju med Marie Teike, designer Remake Sthlm  

Vinnare DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN ACCESSOAR 2021 Maria Nilsdotter

Maria Nilsdotter, grundare och designer hos Maria Nilsdotter är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021. Foto: WERONIKA BELA
Juryns motivering: Hon må vara stadsbo, men hon lever i högsta grad nära naturen i sitt skapande. Genom hennes smycken bär vi med oss djur, natur och rena känslor på det mest underbara sätt. Maria Nilsdotter befinner sig i en enormt kreativ fas, och allt hon rör vid blir – bokstavligen – guld.

Maria Nilsdotter, smyckedesigner och grundare av Maria Nilsdotter:
– Jag vill förmedla ett sätt att förstärka något inom sig. Att kunna uttrycka något, vad det än är. Det kan vara att man vill fira något eller minnas något eller ha en viss känsla. Det är det absolut kraftfullaste med smycken. Nästan alla har ett smycke som påminner om en person eller en händelse, och det är starkt.

LÄS MER: Vinnarintervju med Maria Nilsdotter, smyckesdesigner 

Vinnare DAMERNAS VÄRLD KNAPPNÅLEN 2021 Aajiya

Maimuna Cole, designer och grundare av Aajiy, vinner Damernas Värld Knappnålen 2021. Foto: WERONIKA BELA
Juryns motivering: Mode blir extra angeläget och habegärligt när det lever nära människors kultur. Med Aajiya skapar Maimuna Cole ofattbart vackra plagg med tidlös design och i spännande texturer, mönster och färger. Aajiya driver på utvecklingen mot en svensk modeindustri som innehåller mycket mer än monokrom minimalism.

Maimuna Cole, designer och grundare av Aajiya:
– Det är väldigt stort för mig att vinna, eftersom jag aldrig känt att jag har passat in i Sverige eller i modeindustrin. Jag flyttade till olika länder för att hitta en plats där jag kände mig hemma. Sedan kände jag: ”Skapa det du vill skapa och sedan kommer folk förstå vem du är.” Jag var tvungen att vara sann mot mig själv.

LÄS MER: Vinnarintervju med Maimuna Cole, grundare av Aajiya

Damernas Värld GULDKNAPPEN

Damernas Värld har sedan 1982 delat ut designpriset Damernas Värld Guldknappen till svenska designer. Priset instiftades för att främja, stödja och uppmärksamma svenskt mode. Sedan 2010 koras även en vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar och från och med 2016 utses Damernas Värld Knappnålen för att belysa ung talang inom svenskt mode. Samtliga pristagare ingår nu i vårt gemensamma kulturarv och finns också representerade i Nordiska museets permanenta samlingar.

 

LÄS MER: Allt du vill veta om modepriset Damernas Värld Guldknappen