Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Daniel Lee slutar hos Bottega Veneta – nu är hans ersättare utsedd

Han gjorde grönt till den hetaste färgen och såg till att vi alla började älska grova kängor och flätat läder – men nu slutar Daniel Lee på det italienska modehuset Bottega Veneta. Ny creative director blir uppstickaren Matthieu Blazy.

Om du någonsin undrat varför ”alla” bär stora, robusta kängor och drömmer om påsiga väskor samt sandaletter av flätat läder, samt varför färgen grön seglat upp som en ny trendfärg så är svaret på alla dessa frågor: Daniel Lee. 

Väskan som Daniel Lee skapade habegär kring. Foto: Stefano Costantino / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Designern, som tidigare arbetade tillsammans med Phoebe Philo hos Céline (på den tiden märket stavades så), ersatte Thomas Meier som chefdesigner hos Bottega Veneta i juli 2018 och gjorde direkt det lite avsomnade märket till modevärldens hetaste.Nu meddelar Bottega Veneta att märket och designern gemensamt beslutat sig för att dela på sig.

LÄS ÄVEN Chunky boots – de enda skorna du behöver i vinter! (Och till våren!) 

Mary J. Blige och Daniel Lee på Bottega Venetas senaste visning i Detroit i oktober 2021. Foto: Craig Barritt / TT NYHETSBYRÅN

I ett pressmeddelande uttrycker ledande personer inom Bottega Veneta och Kering (konglomeratet som äger märket) stor tacksamhet mot Daniel Lee, som själv i samma pressmeddelande uttrycker sig så här: 

– Min tid hos Bottega Veneta har varit en otrolig upplevelse. Jag är tacksam över att ha arbetat med ett exceptionellt och talangfullt team och jag är för evigt tacksam mot alla som har varit en del i skapandet av vår vision. Tack så mycket Francois-Henri Pinault för stöd, och för att få ha varit en del av Bottega Venetas historia. 

Vem som tar Daniel Lees plats, och vad som är nästa steg för designern, får vi anledning att återkomma till.

Matthieu Blazy ersätter Daniel Lee hos Bottega Veneta. Foto: Willy Vanderperre

Nu har hans efterträdare blivit officiell: Matthieu Blazy. Blazy har ett förlutet hos Raf Simons, Maison Martin Margiela och, som Daniel Lee, Céline under Phoebe Philo-eran. Sedan 2020 har han arbetat som Redy to Wear Design Director hos Bottega Veneta – nu har han alltså blivit befodrad. 

–Jag har stort förtroende för att Matthieu Blazys rika erfarenhet och breda kulturella bakgrund ger honom möjlighet att använda sin kreativa kraft till att bära Bottega Venetas arv vidare, säger François-Henri Pinault, styrelseordförande och vd för Kering. 

LÄS ÄVEN Damernas Värld GULDKNAPPEN  Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris