Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför bar Kamala Harris lila när hon svors in till vice president

Den 20 januari 2021 går till historien som den dag då USA svor in sin första kvinnliga vice president, Kamala Harris. Dagen till ära bar hon lila – av en anledning. Färgen sägs symbolisera enighet, och var en av många koder som gömde sig i de medverkandes modeval. Läs om dem här! 

Kamala Harris kappa och klänning gick en lila nyans som kallas ”royal purple” och plaggen är designade av Christopher John Rogers. Till det bar hon pumps från Manolo Blahnik. Rogers är en nykomling men har redan hunnit bli en favoritdesigner för många kändisar och politiker i USA, bland annat har han designat kläder åt kongresspolitikern Alexandria Ocasio-Cortez och Beyoncé

Den lila färgen sägs alltså symbolisera blandningen av blått (som i USA symboliserar demokraterna) och rött (republikanerna), och den enighet, ”unity”, som Joe Biden tog upp flera gånger i sitt installationstal. Efter år av splittring vill Biden/Harris nu arbeta för att ena de båda sidorna, och ena det splittrade landet. 

Den lila färgen sägs symbolisera blandningen av blått och rött – och den enighet, ”unity”, som Joe Biden tog upp flera gånger i sitt installationstal

Den kan finnas ytterligare en symbolisk betydelse för Kamala Harris att bära lila. Enligt Abby Phillip på CNN kan valet av lila ha varit en hyllnig till Shirley Chisholm, den första svarta kvinnan vald till USA:s kongress, och som också inspirerat Harris i hennes politiska karriär. Vitt, lila och guld är färger som används av amerikanska suffragettrörelsen och Kamala Harris bar vitt när hon segertalade i november då det stod klart att hon skulle bli landets första kvinnliga vice president. 

Kamala Harris har kommit att bli känd för sina pärlor och under installationen bar hon ett pärlhalsband av den puertoricanska designern Wilfredo Rosado. En pin i from av den amerikanska flaggan på hennes krage, i design av David Yurman knöt ihop hela outfiten. Hennes make Dough Emhoff bar en kostym av amerikanska designern Ralph Lauren

Jill Biden bar blått för att symbolisera tillit och stabilitet 

Jill Biden i blå kappa och Joe Biden i Ralph Lauren.Jill Biden i blå kappa och Joe Biden i Ralph Lauren.Jill Biden i blå kappa och Joe Biden i Ralph Lauren.
Jill Biden i blå kappa och Joe Biden i Ralph Lauren. Foto: WALTER / BESTIMAGE / TT NYHETSBYRÅN

Presidentfrun Jill Biden valde en ljusblå kappa och klänning av designern Alexandra O’Neill. I färgen finns det också en symbolisk mening och enligt designern valdes blått för att signalera tillit, förtroende och stabilitet. Kappan i skimrande ylletweed med sammetskrage kompletterades smakfullt av Bidens ansiktsmask som också gjorts av O'Neill. Joe Biden bar kostym och rock av Ralph Lauren.

Lady Gaga valde blått och rött 

Lady Gaga på presidentinstallationen.Lady Gaga på presidentinstallationen.Lady Gaga på presidentinstallationen.
Lady Gaga på presidentinstallationen. Foto: Saul Loeb - Pool / TT NYHETSBYRÅN

Lada Gaga sjöng den amerikanska nationalsången iklädd mörkblått och rött, också hon valde att symbolisera de två blocken i USA. Outfiten bestod av en jacka i kashmir och en stor kjol i silke från Schiaparelli i design av Daniel Roseberry. På bröstet bar hon en stor brosch i form av en fredsduva och i håret hade hon flätat in svarta band. 

Amanda Gorman - poeten som briljerade i gult 

Amanda Gorman valde gult.Amanda Gorman valde gult.Amanda Gorman valde gult.
Amanda Gorman valde gult. Foto: Patrick Semansky / POOL / AP POOL

Den stora snackisen efter installationen av Joe Biden som USA:s 46:e president var utan tvekan den 22-åriga poeten Amanda Gorman. Hon levererade en dikt, The Hill We Climb, som på alla sätt satte fingret på landets stora problem. Charmig, smart och otroligt snyggt klädd i en gul kappa från Prada (Miuccia Prada är en medveten feminist och står till vänster politiskt). Den gula färgen var en hyllning till presidentfrun Jill Biden, som var den som upptäckte Gorman och bad henne skriva och läsa en dikt för installationen. När Jill Biden första gången såg Amanda Gorman bar hon en gul klänning – som Jill Biden också älskade. Kappan från Prada sålde slut under natten ska tilläggas. 

Örhängena är en gåva från Oprah Winfrey och är i sig en hyllning till poeten Maya Angelou

De stora örhängena är en gåva från Oprah Winfrey och är i sig en hyllning till en annan amerikansk poet, Maya Angelou, som läste installationsdikten under Bill Clintons installation 1993. Örhängen är designade av Nikos Koulis. Hon bar också en stor ring från Of Rare Origin som också är en gåva från Oprah Winfrey. 

Gorman hade letat efter ett sätt att hylla Maya Angelou och även Elisabeth Alexander som talade under installationen av Barack Obama 2009. Oprah Winfrey, som skickade en Chanel-kappa och handskar till sin goda vän och mentor Maya Angelou 1993, sträckte ut en räddande hand även åt Gorman. 

Jennifer Lopez bar Chanel - helt i vitt 

Jennifer Lopez i vitt.Jennifer Lopez i vitt.Jennifer Lopez i vitt.
Jennifer Lopez i vitt. Foto: Europa Press / TT NYHETSBYRÅN

Jennifer Lopez valde helt och hållet suffragettvitt i byxor, kråsblus och kappa från Chanel. Hon framförde ett medley av låtarna This Land Is Your Land, America the Beautiful samt hennes egen hit från 1999 Let's Get Loud. Var det en passning och en hyllning till Suffragette-rörelsen med anledning av att den första kvinna nu svurits in som vicepresident – som även Kamala Harris hyllade under valnatten (se länk här nedanför)?

Läs mer: Därför bar Kamal Harris vitt under sitt vinnartal.