Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jill Biden bar en broderad solros på sin ärm under USA:s president Joe Bidens tal i natt.Jill Biden bar en broderad solros på sin ärm under USA:s president Joe Bidens tal i natt.Jill Biden bar en broderad solros på sin ärm under USA:s president Joe Bidens tal i natt.
1 AV 2
Jill Biden bar en broderad solros på sin ärm under USA:s president Joe Bidens tal i natt.
Foto: Win McNamee - Pool via CNP / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Foto: Win McNamee - Pool via CNP / TT NYHETSBYRÅN

Detaljen på klänningen som visar Jill Bidens stöd för Ukraina

Under USAs president Joe Bidens tal i natt bar många deltagare blått och gult för att visa sitt stöd till det ukrainska folket. Första damen Jill Bidens blå klänning hade ytterligare en detalj som blivit en symbol för motståndet mot Rysslands invasion i Ukraina.

USAs president Joe Biden höll sitt State of the union-tal till det amerikanska folket i natt svensk tid och kriget i Europa var inte oväntat i fokus. Medan president Joe Biden berömde Ukrainas tapperhet och beskrev USA:s ståndpunkt i konflikten, bar många deltagare färgerna blått och gult från den ukrainska flaggan på kläder eller band för att visa sin solidaritet med det ukrainska folket. Politikernas modeval blir allt viktigare i politiken vilket Damernas Värld skrivit om tidigare. Men det kan också vara ett sätt att ta ställning och visa solidaritet i viktiga frågor.

Solros symbol för Ukrainas motstånd

Första damen Jill Biden passade på att visa sitt stöd för Ukraina med en diskret detalj på sina kläder. Längst ner på ärmen på den blå klänningen syntes en broderad solros. Solrosen är inte bara landets nationalblomma utan har även blivit en symbol för motståndet mot den ryska invasionen. Framför allt efter ett uppmärksammat videoklipp som visar en ukrainsk kvinna i samtal med ryska soldater där hon uppges säga åt dem att stoppa solrosfrön i sina fickor så att blommor kan växa efter att de dör i strid.

Jill Biden och Oksana Markarova, Ukrainas ambassadör i USA.Jill Biden och Oksana Markarova, Ukrainas ambassadör i USA.Jill Biden och Oksana Markarova, Ukrainas ambassadör i USA.
Jill Biden och Oksana Markarova, Ukrainas ambassadör i USA. Foto: Win McNamee - Pool via CNP / TT NYHETSBYRÅN

Jill Biden är inte den första kvinnan som har använt mode för att signalera en viktig ståndpunkt till det amerikanska folket. Under 2020 och 2019 bar kvinnliga kongressmedlemmar vitt (färgen på suffragetter) för att lyfta fram kvinnors rättigheter. Och under 2018 bad House Democratic Women's Working Group både män och kvinnor att bära mörkt svart till stöd för #MeToo och Time's Up-rörelserna.

Jill Biden visade även sitt stöd till Ukraina i måndags när hon bar ansiktsmask med en broderad solros på vid ett evenemang för att fira Black History Month.Jill Biden visade även sitt stöd till Ukraina i måndags när hon bar ansiktsmask med en broderad solros på vid ett evenemang för att fira Black History Month.Jill Biden visade även sitt stöd till Ukraina i måndags när hon bar ansiktsmask med en broderad solros på vid ett evenemang för att fira Black History Month.
Jill Biden visade även sitt stöd till Ukraina i måndags när hon bar ansiktsmask med en broderad solros på vid ett evenemang för att fira Black History Month. Foto: Chris Kleponis/POOL / TT NYHETSBYRÅN

Skänk pengar: Hjälp Ukraina i samarbete med Röda korset 

LÄS MER: Därför bar Kamala Harris lila när hon svors in till vice president

LÄS MER: Så använder maktens kvinnor mode för att vinna dig

Foto: hm