Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT

Efter kritiken: Victoria's Secret anlitar sin första transsexuella modell

Knappt ett år efter Victoria's Secrets kritiserade uttalande om transsexuella modeller har man tänkt om, och nu anlitat transmodellen Valentina Sampaio.

Victoria's Secret är lika känt för sina underkläder som för att de uteslutande använder sig av vältränade, långa och slanka modeller i sina TV-sända modevisningar. Företaget har haft ett rasslande år sedan varumärkets Chief Marketing Officer,

 Ed Razek, i fjol uttalade sig om att märket varken använder transsexuella- eller plus size-modeller i sina visningar då "showerna är en fantasi".

Ett av märkets dåvarande största modellnamn, Karlie Kloss, avslöjade nyligen varför hon valde att sluta samarbeta med företaget för fyra år sedan.

Karlie Kloss under Victoria's Secrets modeshow 2017 i Shanghai.Karlie Kloss under Victoria's Secrets modeshow 2017 i Shanghai.Karlie Kloss under Victoria's Secrets modeshow 2017 i Shanghai.
Karlie Kloss under Victoria's Secrets modeshow 2017 i Shanghai. Foto: TT

– Jag bestämde mig för att sluta arbeta med Victoria's Secret för att bilden de förmedlar inte rimmar äkta med vem jag är som person och vilket budskap om skönhet som jag vill sända till unga kvinnor runtom i världen, sa Karlie till brittiska Vogue i juli.

– För mig var det ett centralt ögonblick i min makt som feminist att kunna göra mitt egna val och kunna skriva min egen berättelse, både utifrån vilka företag jag väljer att samarbeta med samt genom vilken bild jag förmedlar till världen, fortsätter Karlie.

LÄS MER: Karlie Kloss – supermodell och programmerare

Karlies besked kom bara månader efter att Victoria's Secret meddelat att man inte längre kommer att TV-sända sin välkända modevisning. Addera dalande ekonomiska resultat och över femtio igenbommade butiker under det kommande året, och det är tydligt att det är dags för Victoria's Secret att tänka om för att återvinna sina kunders förtroende.

Och nu verkar företaget äntligen ha tagit åt sig av kritiken, genom att man för första gången anlitat en transsexuell modell, brasilianskan Valentina Sampaio. Valentina är ansikte utåt för märkets underlinje Pink, och i ett Instagram-inlägg delar hon med sig av nyheten med texten "Never stop dreaming" (sluta aldrig drömma).

LÄS MER: Eyelinerknepet från Victoria’s secret – så får du till perfekta vingen

https://www.instagram.com/p/B0q8V_XCOgG/

 

Att lyckas vända skutan kommer inte bli helt enkelt för Victoria's Secret, men det är ett steg i rätt riktning. Vad som än sker med företaget framöver är en sak säker – man kommer inte komma undan faktumet om att inklusivitet inte längre är ett val, utan ett måste.