Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Systrarna från First Aid Kit designar Rosa Bandet 2020!Systrarna från First Aid Kit designar Rosa Bandet 2020!Systrarna från First Aid Kit designar Rosa Bandet 2020!
Systrarna från First Aid Kit designar Rosa Bandet 2020! Foto: Erik Thor

First Aid Kit designar Rosa Bandet 2020

Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit blir duon att formge Rosa Bandet 2020. ”Det var självklart att tacka ja, vi tvekade inte en sekund”, säger de om designsamarbetet.

Oktober innebär rosa månaden när kampanjen för att bekämpa bröstcancer belyses ytterligare och pengar samlas till förmån för kampen mot cancer. Varje år väljer Cancerfonden ut en formgivare som får sätta sin egen prägel på Rosa Bandet och bland de tidigare designerna finns bland andra Byredo-grundaren Ben Gorham och formgivaren Bea Szenfeld. 2020 är det First Aid Kit-systrarna Johanna och Klara Söderberg som tar stafettpinnen. 

Systrarna Klara och Johanna från First Aid Kit står för designen av Rosa Bandet 2020.Systrarna Klara och Johanna från First Aid Kit står för designen av Rosa Bandet 2020.Systrarna Klara och Johanna från First Aid Kit står för designen av Rosa Bandet 2020.
Systrarna Klara och Johanna från First Aid Kit står för designen av Rosa Bandet 2020. Foto: Erik Thor

LÄS OCKSÅ: Lars Wallin designar scarf till förmån för kampen mot bröstcancer

– Med vårt rosa band vill vi belysa känslan av samhörighet och bandet som flätar oss samman. Det handlar om systerskap, kärlek och hopp. Att ha någon att hålla i handen när du är ute på ny, osäker mark. Den tryggheten betyder allt, säger Klara och Johanna Söderberg om sin design.

Rosa Bandet 2020 är formgivet i rosa manchestertyg med ett rött hjärta. Inspirationen har systrarna hämtat mellan bandet mellan dem själva, och det har tydliga retroinfluenser. För kampanjen släpper de även ett armband i liknande design.

Rosa Bandet 2020 kommer i ett armband, som kostar 100 kronor, och dess klassiska form, som kostar 40 kronor.Rosa Bandet 2020 kommer i ett armband, som kostar 100 kronor, och dess klassiska form, som kostar 40 kronor.Rosa Bandet 2020 kommer i ett armband, som kostar 100 kronor, och dess klassiska form, som kostar 40 kronor.
Rosa Bandet 2020 kommer i ett armband, som kostar 100 kronor, och dess klassiska form, som kostar 40 kronor. Foto: Erik Thor
Bandet symboliserar hopp, kärlek och kraft!

– Manchester känns enkelt och trendigt, samtidigt som det är väldigt retro. Det blir en blandning av då och nu som känns tidlös, och det är precis så som vi vill att vår musik ska vara. Bandet symboliserar hopp, kärlek och kraft! Att finna styrka i svåra tider och mitt i starka känslostormar. Att bära bandet är att visa att man bryr sig och att vi går tillsammans i kampen mot cancer, fortsätter Klara och Johanna.

First Aid Kit med sitt egendesignade rosa band.First Aid Kit med sitt egendesignade rosa band.First Aid Kit med sitt egendesignade rosa band.
First Aid Kit med sitt egendesignade rosa band. Foto: Erik Thor

Johanna och Klara har själva förlorat två närstående personer, sin mormor och morbrors fru, i cancer, och vill med sin medverkan belysa kampanjen ytterligare. Tidigare har även Lars Wallin meddelat att han designar en scarf till kampen mot bröstcancer 2020.

Var kan man Rosa Bandet 2020?

Rosa Bandet kostar tre kronor att tillverka och säljs för 40 kronor där allt överskott går oavkortat till Cancerfonden och bekämpningen av olika typer av cancer. Årets Rosa Band släpps den 25 september hos ICA, Apotek Hjärtat, XXL, Lindex och Interflora. Armbandet kostar fem kronor att tillverka och säljs för 100 kronor hos ovan nämnda återförsäljare samt Ellos.