Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Nilsdotter är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.Maria Nilsdotter är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.Maria Nilsdotter är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.
Maria Nilsdotter är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN ACCESSOAR 2021 | Möt vinnaren Maria Nilsdotter

Med sina fantasifulla skapelser vill Maria Nilsdotter utmana tanken om hur smycken 

förväntas se ut. Nu vinner hon Damernas Värld Guldknappen Accessoar – för andra gången. 

Smyckesdesignern Maria Nilsdotter har en egen värld. En sagovärld, byggd av fantasi, mytologi och övernaturliga väsen. 

– Jag har nog alltid haft en livlig fantasi, på gott och ont. Det finns något väldigt starkt i sagor och att kunna drömma. Det är genom sin fantasi man kan utvecklas och vara väldigt fri, på ett sätt, säger hon.

Maria Nilsdotter i sin butik. Hon är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.Maria Nilsdotter i sin butik. Hon är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.Maria Nilsdotter i sin butik. Hon är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021.
Maria Nilsdotter i sin butik. Hon är vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021. Foto: WERONIKA BELA

Juryns motivering

Hon må vara stadsbo, men hon lever i högsta grad nära naturen i sitt skapande. Genom hennes smycken bär vi med oss djur, natur och rena känslor på det mest underbara sätt. Maria Nilsdotter befinner sig i en enormt kreativ fas, och allt hon rör vid blir – bokstavligen – guld. 

LÄS MER: Damernas Värld GULDKNAPPEN  Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris – plus alla vinnare genom tiderna

Hon beskriver sin värld som mörk, spännande och lite glittrande.

– Den är oväntad och surrealistisk, men inte direkt skrämmande. Snarare indragande, man vill vara där. Det finns något utmanande i kontrasten mellan det som anses vackert eller fult, det är något i det mötet som är spännande. Särskilt som smycken ofta traditionellt bara är något vackert och dekorativt. Det vill jag gärna utmana.

Kloring från Maria Nilsdotter, Claw double eternity, av 18K guld och diamanter.Kloring från Maria Nilsdotter, Claw double eternity, av 18K guld och diamanter.Kloring från Maria Nilsdotter, Claw double eternity, av 18K guld och diamanter.
Kloring från Maria Nilsdotter, Claw double eternity, av 18K guld och diamanter.

Den som någon gång har sett Maria Nilsdotters smycken – som kan föreställa fågelfötter, draksvansar, djur och väsen – vet att de är mer än bara dekorativa och vackra. Och inspirationen kan komma från helt skilda håll.

Det finns en sorts mystik och något lite övernaturligt i alla mina kollektioner.

– Min process börjar alltid med en idé, som kan vara vad som helst. En känsla, en tanke eller en person. Sedan jobbar jag länge i mina skissblock. Det gemensamma är väl att det finns en sorts mystik och något lite övernaturligt i alla mina kollektioner. 

Det är nu snart femton år sedan Maria Nilsdotter började arbeta som smyckesdesigner. Hon vann Guldknappen Accessoar första gången 2012 och nu får hon alltså priset igen, nästan tio år senare.

– Jag blev jätteglad, verkligen jätteglad och förvånad, för jag hade inte alls förväntat mig det. Men jag blev väldigt rörd och berörd av det Lisa Pettersson (DV:s modechef, reds anm.) sa till mig när hon ringde. Det bekräftade allt som jag har kämpat för.

Maria Nilsdotters butik i centrala Stockholm är en viktig del i märkets universum.Maria Nilsdotters butik i centrala Stockholm är en viktig del i märkets universum.Maria Nilsdotters butik i centrala Stockholm är en viktig del i märkets universum.
Maria Nilsdotters butik i centrala Stockholm är en viktig del i märkets universum.

Att det blev smycken från början var för att smyckesdesign var en del av det grundår i konst och design som hon gick på designskolan Central St Martins i London. Hon fick prova på en mängd olika saker under utbildningen, men efter smyckesdelen var det inte längre någon tvekan om vad hon skulle hålla på med. 

– Dels var det det taktila. Att jag fick bygga små saker och skapa med händerna. Det var som att rita, fast med händerna, och jag kunde bygga världar och berättelser genom smycken. Jag fick ett direkt utlopp för min fantasi.

LÄS MER: Se Alexander Abdallahs drömmiga smyckeskollektion med Maria Nilsdotter 

Maria Nilsdotter berättar att hon känner på samma sätt fortfarande.

– Ja, det gör jag faktiskt. Själva grunden i mitt varumärke är samma sak i dag. Jag berättar sagor eller berättelser genom mina smycken – och jag är lika besatt av det i dag, om inte mer. Jag har aldrig ens tvekat om att det är det här jag vill göra. Sedan har det varit svinjobbigt ibland, men det har ändå alltid varit självklart för mig.

Jaw stone ring frånn Maria Nilsdotter, av guldpläterat silver och spinell.Jaw stone ring frånn Maria Nilsdotter, av guldpläterat silver och spinell.Jaw stone ring frånn Maria Nilsdotter, av guldpläterat silver och spinell.
Jaw stone ring frånn Maria Nilsdotter, av guldpläterat silver och spinell.

En viktig del av motivationen ligger i att se och höra hur smyckena påverkar sina bärare. 

– Jag vill förmedla ett sätt att förstärka något inom sig. Att kunna uttrycka något, vad det än är. Det kan vara att man vill fira något eller minnas något eller ha en viss känsla. Det är det absolut kraftfullaste med smycken. Nästan alla har ett smycke som påminner om en person eller en händelse, och det är starkt.

Nästan alla har ett smycke som påminner om en person eller en händelse, och det är starkt.

Själv har hon många.

– Jag är ganska sentimental på så sätt. Min första man gav mig en Fantomen-ring, i början när vi träffades, som han fått när han var liten och var med i Fantomenklubben. Den var jättefin och kändes så riktig, men den var lite stor så jag tappade den när jag var ute. Och jag kan fortfarande leta efter bilder på den, för jag vill göra en likadan. Jag var så nykär och allt var så härligt. Men jag har många smycken som betyder olika saker för mig. 

Kronprinsessan Victoria i Maria Nilsdotters örhängen föreställande Pippi Långstrump.Kronprinsessan Victoria i Maria Nilsdotters örhängen föreställande Pippi Långstrump.Kronprinsessan Victoria i Maria Nilsdotters örhängen föreställande Pippi Långstrump.
Kronprinsessan Victoria i Maria Nilsdotters örhängen föreställande Pippi Långstrump. Foto: Claudio Bresciani /TT

LÄS MER Här är alla vinnarna av Damernas Värld Guldknappen 2021! 

Maria Nilsdotter

Maria Nilsdotter tog examen från Central Saint Martins 2007 med en BA i smyckesdesign och startade sitt eget varumärke samma år. Sedan dess har hon konsekvent återuppfunnit sin design, utan att tappa kärleken till sagoberättandet och den nordiska naturen. Varje smycke berättar en unik historia som ofta är inspirerad av en mystisk, mörk men samtidigt glittrande fantasivärld. Det är ett tidlöst universum där bäraren kan finna styrka och inspiration för att skapa sin alldeles unika kombination av smycken. Maria Nilsdotters unika smycken uppskattas av en bred publik och de bärs regelbundet av bland andra kronprinsessan Victoria. Tidigare denna månad lanserade hon ett uppmärksammat samarbete med skådespelaren Alexander Abdallah kring en ny kollektion, och om en månad öppnar Maria Nilsdotter Universe, en installation och butik, som en pop up i Stockholm. 

 

Höjdpunkter i urval: 

Vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2012

Utsedd till Årets accessoardesigner 2014 och 2019 på Elle-galan 

Samarbetat med Astrid Lindgren Company kring kollektioner baserade på Bröderna Lejonhjärta och Pippi Långstrump

LÄS MER: Vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2021 är Marie Teike och Remake Sthlm