Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2021 | Möt vinnarmärket Remake Sthlms Marie Teike

Klassiker som alltid fungerar och en designstrategi som styrs av tillgången på material, och därmed kan ändras från dag till dag – så ser vardagen ut hos ett modeföretag där återbruk är själva grunden i verksamheten. Nu tilldelas Remake Sthlm Damernas Värld Guldknappen 2021. 

Marie Teike är verksamhetschef/designansvarig Stockholms Stadsmission Remake Sthlm Foto: WERONIKA BELA

Juryns motivering

Remake Sthlm visar att utmärkt design, hög trendkänsla och fantastiska plagg kan skapas utan nya material, med nya arbetssätt och genom att inkludera socialt arbete i arbetsprocessen. Återbruk och framtidstro i sin mest moderiktiga form.

LÄS MER: Damernas Värld GULDKNAPPEN  Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris – plus alla vinnare genom tiderna

– Det där flödet har bara ökat med åren och jag tyckte samtidigt att second hand-utbudet hade blivit sämre. När jag började handla second hand var det mer unika plagg, men nu är det väldigt mycket från de stora kedjornas tidigare säsonger, vilket inte är fel – det är bra att det återanvänds – men det gör det svårt för passionerade second handare att hitta saker som är unika.

En vacker kappa från höst/vinter-kollektionen från Remake Strhlm. Foto: Andreas Kock

Marie Teike hade nyss flyttat tillbaka till Sverige efter många år utomlands och under en period hade hon provat att sy om gamla second hand-plagg till nya, som hon sedan sålde i liten skala. 

– När jag kom till Stockholms Stadsmission såg jag att det fanns en möjlighet att förvandla det stora flödet av material till unika kollektioner och på så sätt tillfredsställa flera behov samtidigt. Dels efterfrågan på mer unika plagg och dels att återanvända en del av det material som kom in. 

Hon gick till sin chef, presenterade idén och på lucia samma år släppte Remake Sthlm sin första kollektion. Och nu, nästan tjugo år senare, vinner märket Damernas Värld Guldknappen. 

Bild ur modejobb i Damernas Värld nummer 9 2021, med kappa från Remake Sthlm, gjord av återvunnet tyg. Foto: JACLYN ADAMS

– När Damernas Värld ringde höll jag på att kasta telefonen på min chef. Jag fattade inte att det var sant. Vi har tidigare prisats för hållbarheten, men det här är ju ett designpris. För hela verksamheten är det en fantastisk bekräftelse, att vårt arbete uppskattas på det här sättet.

I början var Marie Teike ensam i företaget, men snart blev Remake Sthlm en arbetsintegrerande verksamhet och nu finns det 30 platser för personer i arbetsträning, som kommer dit via Arbets­förmedlingen. 

– Alla är inte med och syr ett plagg från A till Ö och målet är inte att lära sig sy, utan att komma ett steg närmare det mål de har i arbetslivet. Det kan vara allt från att hitta tillbaka till rutiner eller träna på språk. Vi har handledare i verksamheten som har coachande samtal och jobbar individuellt med alla.

Vi gör två kollektioner per år. Vi ändrar inte på modellerna utan behåller de som fungerar.

Socialt arbete, hållbar produktion och design – alla delar är lika viktiga för Remake Sthlm. Ett tag tillverkade de även möbler, smycken och prylar, men nu satsar de renodlat på kläder.

– Vi gör två kollektioner per år. Vi ändrar inte på modellerna utan behåller de som fungerar, de som är våra klassiker, och eftersom vi har jobbat så länge vet vi vilka material som kommer in regelbundet, som kan vara vår bas.

Hon berättar att deras arbete skiljer sig från hur traditionella modeföretag gör, eftersom de ”jobbar baklänges”.

Kronprinsessan Victoria är bara en av många som fått upp ögonen för Remake Sthlms plagg. Här i en grå jacka av återvunna filtar, som hon bar tidigare i höstas. Foto: TT Nyhetsbyrån

– Det är materialen som bygger kollektionen, vi kan inte skapa en kollektion om det inte finns material. Om en viss typ av print tar slut, eller en färg som vi hade tänkt använda, får vi omvärdera och göra något annat. Designen sker dagligen, i valet av materialbitar.

Storskjortan, jeans i patchdenim och kimonojackan är tre klassiker som de gjort länge. Men varje säsong förnyar de sig med hjälp av de material som kommer in.

Med återbrukade plagg är det lätt att det blir väldigt mycket uttryck. Jag tycker om att visa möjligheten att göra lugna, mer stilfulla plagg.

– Just nu känner jag ett stort behov av färg! Vi tycker om att göra våra plagg lite mer … uttrycksfulla. Det ska kännas att vi är glada i det vi gör. Men det är viktigt att det finns en renhet också. Det får inte bli för plojigt. Med återbrukade plagg är det lätt att det blir väldigt mycket uttryck. Jag tycker om att visa möjligheten att göra lugna, mer stilfulla plagg.

Alice Bah Kuhnke i klänning designad av Marie Teike av återvunna plagg på Nobelbanketten 2018. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

För Marie Teike själv är den sociala delen av arbetet med Remake Sthlm lika inspirerande och betydelsefull som hållbarhetsaspekten.

– Det ger ett annat värde till arbetet och jag känner mig väldigt lyckligt lottad som kan kombinera båda delarna. När vi började med arbetsintegrering blev det tydligt vilken kraft det finns i att jobba med händerna, i rehabiliteringssyfte. Det har en väldigt tydlig effekt. Och den här bekräftelsen vi fått nu, den rinner också ner till personer som jobbar hos oss, som kanske har låg självkänsla och inte tror på sina förmågor. Att modevarumärket tas på allvar så här, det är jätteviktigt för självkänslan i arbetsträningsgruppen också.

LÄS MER: Här är alla vinnarna av Damernas Värld Guldknappen 2021! 

Marie Teike

Marie är utbildad på London College of Fashion och är en socialt engagerad designer, med ett driv som växer ur behovet av att skapa hållbar förändring både för människor och material. 2002 grundade hon Remake Sthlm 2002, ett socialt företag inom Stockholms Stadsmission som designar och producerar hållbart mode med arbetsintegration som mål. Innan dess var hon egenföretagare inom mode med fokus på remake, second hand och omsömnad av redan tillgängliga material. Marie drivs av att jobba med mode på ett sätt som respekterar hantverket och människorna som utför det, samtidigt som hon vill bidra till ett långsiktigt och hållbart alternativ till mass- och nyproduktion och inspirera till förändring.

Höjdpunkter i urval: 

Designat Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning 2018

Vinnare av H&M & ELLE Conscious Award 2019

Tillsammans med kvinnor från Klaragården, Stadsmissionens härbärge för kvinnor, stickat en enorm pläd som sedan blev en bröllopsgåva till kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Vinnare av NK:s innovationspris 2021

LÄS MER: Vinnare av Damernas Guldknappen Accessoar är Maria Nilsdotter – läs vinnarinervjun här