Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Aajiya är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.Aajiya är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.Aajiya är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.
Aajiya är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.

DAMERNAS VÄRLD KNAPPNÅLEN 2021 | Möt vinnarmärket Aajiyas Maimuna Cole

Med inspiration från mormor i Gambia startade Maimuna Cole sin resa med märket Aajiya, vars design nu ger henne Damernas Världs modepris Knappnålen, för modetalanger vi tror lite extra på. 

Själv beskriver Maimuna Cole det som en slump att hon började skapa kläder, blev designer och startade eget märke.

– Jag har bara gått with the flow, hela mitt liv har varit en slump! skrattar hon.

Men den som lyssnar på Maimuna Coles berättelse förstår att det är långt ifrån en slump att hennes märke Aajiya vinner Knappnålen 2021. 

Maimuna Cole är grundare av Aajiya och vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.Maimuna Cole är grundare av Aajiya och vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.Maimuna Cole är grundare av Aajiya och vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021.
Maimuna Cole är grundare av Aajiya och vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2021. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Juryns motivering

Mode blir extra angeläget och habegärligt när det lever nära människors kultur. Med Aajiya skapar Maimuna Cole ofattbart vackra plagg med tidlös design och i spännande texturer, mönster och färger. Aajiya driver på utvecklingen mot en svensk modeindustri som innehåller mycket mer än monokrom minimalism.

LÄS MER: Damernas Värld GULDKNAPPEN  Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris – plus alla vinnare genom tiderna

– Jag var i chock när jag fick veta det. Det är väldigt stort för mig, som aldrig känt att jag har passat in i Sverige eller i modeindustrin.

Plagg ur Aajiyas Petaw-kollektion.Plagg ur Aajiyas Petaw-kollektion.Plagg ur Aajiyas Petaw-kollektion.
Plagg ur Aajiyas Petaw-kollektion.

– Även om jag är född och uppvuxen i Sverige så kände jag inte att det fanns en plats för mig här. Jag flyttade till olika länder för att hitta en plats där jag kände mig hemma. Sedan kände jag: ”Vet du vad? Du behöver inte göra det. Skapa det du vill skapa och sedan kommer folk förstå vem du är.” Jag var tvungen att vara sann mot mig själv.

Skapa det du vill skapa och sedan kommer folk förstå vem du är.

Egentligen började hennes designerresa när hon som tioåring flyttade till Gambia. Där bodde hon i fyra år med sin familj, kusiner, morbröder – och sin mormor, Aji Ya Nije, som hennes varumärke är döpt efter. Familjen hade en ateljé, där hon beskriver att kläder skapades från morgon till kväll, det var en värld full av kreatörer.

– Min mormor var självlärd sömmerska och att se henne skapa kläder åt sig själv, med bara trasor … Det inspirerade mig väldigt mycket.

Tillbaka i Sverige, som 16-åring på gymnasiet, skulle hon göra ett projekt i företagsekonomi och kom på idén att göra afrikanska kläder. Det visade sig snart att andra gillade det hon designade.

– Men jag kände själv att jag inte var redo. Jag visste inte ens om jag ville bli designer. 

Skådespelaren Gabrielle Union med maken Dwayne Wade iklädd Aajiya.Skådespelaren Gabrielle Union med maken Dwayne Wade iklädd Aajiya.Skådespelaren Gabrielle Union med maken Dwayne Wade iklädd Aajiya.
Skådespelaren Gabrielle Union med maken Dwayne Wade iklädd Aajiya. Foto: Instagram

Efter gymnasiet studerade hon business management och det var först under sista året på utbildningen som hon insåg att hon på olika sätt alltid kom tillbaka till mode. 

– Jag kände: ”Det är det här jag vill göra.”

Hon bodde i Senegal i ett halvår och där designade och sydde hon sin första kollektion. En kompis såg bilder på plaggen och sa: ”Wow, jag kan se de här kläderna på Seinabo Sey.” Maimuna Cole hade haft kontakt med artisten tidigare och nu bad hon en gemensam vän att visa henne kollektionen.

– Hon svarade att Seinabo ville ha allt. Hon skulle på turné och var på jakt efter kläder, så hon kom hem till mig för att prova. Hon testade en limegrön klänning som var som costumized på henne. 

Året var 2019 och Seinabo Sey skulle spela på Way Out West. Maimuna skyndade hem från sitt butiksjobb för att se showen på tv och där stod Seinabo, på scen, i Aajiyas limegröna klänning.

Seinabo Sey på scen under Way Out West 2019, i klänning från Aajiya.Seinabo Sey på scen under Way Out West 2019, i klänning från Aajiya.Seinabo Sey på scen under Way Out West 2019, i klänning från Aajiya.
Seinabo Sey på scen under Way Out West 2019, i klänning från Aajiya. Foto: Thomas Johansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Mamma var där hos mig och jag grät. Jag kände att det här är mitt syfte, jag ska designa. När jag såg hur självsäker och vacker Seinabo var, och mamma fick äntligen se det jag hade skapat. På tv, på en scen.

Hon beskriver sin design som färgstark, tidlös och unik, och allt genomsyras av afrikansk kultur. 

– Jag vill att du ska känna ditt autentiska jag när du bär mina kläder, och att du vågar sticka ut.

I somras lanserade hon sin andra kollektion, som redan har sålt slut två gånger. Hon är även med i Swedish Fashion Councils talangprogram.

– Många flyttar från Sverige för att det inte finns några möjligheter för dem här. Jag är så tacksam för att Swedish Fashion Council tog in mig innan jag hade byggt upp mitt företag, för att de såg en potential i mig.

Maimuna Cole är kritisk mot den svenska modebranschen, som hon beskriver som en stängd värld som inte är beredd att ta emot nya talanger.  

– Det är mycket prat, men mindre action. Det behövs mångfald runt de exekutiva borden för att den svenska modeindustrin ska gå framåt. Jag hoppas att min resa inspirerar andra till att ”bygga sina egna bord”, precis som jag var tvungen att göra. 

LÄS MER: Här är alla vinnarna av Damernas Värld Guldknappen 2021! 

Maimuna Cole

Den självlärda modedesignern Maimuna Cole är född och uppvuxen i Stockholm, med rötter i Gambia. Som sextonåring startade hon modemärket Aajiya. För att hedra sin mormor Aji Ya Nije, en ensamstående mamma till tio barn och självlärd sömmerska, döptes modemärket efter henne. Som uttryck för en längtan efter en äkta afrikansk identitet inom västerländskt mode bygger Aajiya broar mellan kulturer och utmanar de mönster och färger och den stil som vanligtvis betraktas som ”afrikanskt”. Aajiya förändrar det afrikanska modets narrativ på den globala modescenen. Maimuna Cole är den nya generationens designer, med en global vision på agendan. Aajiya har ambitionen att förändra det afrikanska modets narrativ, och stärker den multidimensionella kvinnan med unika plagg och specialiserat hantverk.

LÄS MER: Marie Teike och Remake Sthlm vinner Guldknappen 2021: Läs intervjun här