Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hermès in the Making: Besök lyxhusets ateljéer – i Köpenhamn

Undrar du varför en Birkin-väska från Hermès kostar så mycket som den gör? Tips: Besök utställningen Hermès in the Making och ta del av hantverket bakom. Damernas Värld besökte utställningen under öppningshelgen. 

Det franska modehuset Hermès, främst känt för sina sidenscarves och lädervaror, grundades redan 1837. Sedan dess har de lyckats skapa ett varumärke med hantverket i fokus, och därigenom skapat designklassiker som till exempel väskorna Birkin och Kelly. Nu riktas modevärldens blickar mot Skandinavien, mer exakt Köpenhamn, där huset öppnar upp utställningen Hermès in the Making

Hermès in the Making på DAC, Köpenhamn- Foto: ©Claus Troelsgaard

LÄS MER: Lyxiga Hermès-scarfen i siffror – det här visste du inte!

På DAC (Danish Architecture Center) kan du – gratis – se olika typer av hantverksarbete som leder fram till Hermès produkter, genom bland annat workshops (du får lära dig hur du syr Hermès typiska ”saddle stitches” som återfinns på flera väskor, bland dem Hermès Birkin), filmer och arbetsstationer. Har du varit nyfiken på hur en av de exklusiva sidensjalar blir till: nu har du chansen att få veta exakt hur det går till att trycka dem (ledtråd: Varje nyans på scarfen trycks separat framför dina ögon!). Till Köpenhamn har Hermès även tagit med sig flera av sina kunniga hantverkare som delar med sig av sin kunskap, och Damernas Värld rekommenderar verkligen ett besök.  

I den här digitala världen finns en längtan till att arbeta med händerna
En väska blir till på Hermès in the Making. Foto: ©Claus Troelsgaard

Damernas Värld besökte utställningen under premiärhelgen och fick en pratstund med Hermès Catherine Fulconis, vice vd med ansvar för  lädervaror, sadelmakeri och petit h på Hermès.

 

– Jag beundrar verkligen de hantverkare som arbetar i Hermès ateljéer och skicklighet blir tydliga för alla som provar på att göra våra signatursömssömmar här på utställningen.

Porslin hos Hermès målas för hand. Från utställningen Hermès in the Making på DAC, Köpenhamn Foto: ©Claus Troelsgaard

Varför behövs en sådan utställning? Vad är det som lockar?
- Vi lever i en digital värld, och är en del av den förstås, men det finns en stark rörelse bland den unga generationen med ett växande intresse för hållbarhet, hållbara produkter och lokalt tillverkade produkter. De är också anhängare av ”köp mindre men bättre” -trenden, vilket är vad vi handlar om – handgjort hantverk, tillverkning och design av vackra föremål med universella värden som talar till alla generationer. Det är värden som Hermès verkligen tror på och står för. Det är så här vi arbetar. Jag tror att det i denna digitala värld också finns en längtan efter att arbeta med våra händer, att vi är fascinerade av vad de kan åstadkomma. Den franske författaren Gaston Bachelard sa att du släpper din fantasi lös när du arbetar med dina händer. Jag tror att det stämmer. Hantverk är en källa till kvalitet och hållbarhet - men också kreativitet. Det är genom hantverk som nya idéer föds.

Du får se scarves tryckas. Foto: ©Claus Troelsgaard

Alla som förväntar sig klassiska hantverksmiljöer kommer att bli förvånade –Ni har valt att arrangera denna utställning i Skandinavien. Vad lockar Hermès till den skandinaviska livsstilen?

- Danmark är ett land där skapande, design och hållbarhet är djupt rotade i livsstilen. Ni har ett sätt att leva som är väldigt attraktivt och harmoniskt. Ni har förstått hur man kombinerar arbete och det privata livet och relationen till naturen är viktig. Dessutom är design mycket viktig för er, och ni är bra på det. Allt detta inspirerar Hermès och vi känner oss relaterade till det. Det är det moderna sättet att leva. utställningen är modern i sin design. Upplever du att människors bild av hantverk och hur arbetsplatserna är utformade är lite gammaldags?

- Det är sant att vissa är förvånade över den moderna designen. Men Hermès är både tradition och innovation. Bara för att vi arbetar med traditionellt hantverk betyder det inte att vi inte arbetar i nuet, tvärtom. Det faktum att Hermès är ett hantverkshus gör det till ett innovativt hus eftersom innovation är en del av hantverkarnas anda och tillvägagångssätt: söka, prova och testa nya konstruktioner, nya savoir-faire. Att fortsätta skapa säsong efter säsong, år efter år och decennium efter decennium är en riktig tradition hos Hermès. Innovation är kärnan i skapandet.

 

På utställningen Hermès in the Making kan du se hur en klocka blir till, bland mycket annat. Foto: ©Claus Troelsgaard

Ni har valt att arrangera denna utställning i Skandinavien. Vad lockar Hermès till den skandinaviska livsstilen?

- Danmark är ett land där skapande, design och hållbarhet är djupt rotade i livsstilen. Ni skandinaver har ett sätt att leva som är väldigt attraktivt och harmoniskt. Ni har förstått hur man kombinerar arbete och det privata livet och relationen till naturen är viktig. Dessutom är design mycket viktig för er, och ni är bra på det. Allt detta inspirerar Hermès och vi känner oss relaterade till det. Det är det moderna sättet att leva.

Hermès in the Making. Foto: ©Claus Troelsgaard

Hermès in the Making pågår på DAC i Köpenhamn till och med den 24 oktober 2021. 

Hermès in the Making Foto: ©Claus Troelsgaard

LÄS MER: Hela historien om Hermès lyxiga Birkin-väska 

LÄS MER: Damernas Värld möter Hermès skodesigner Pierre Hardy: ”Att teckna är mitt språk”