Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ta chansen att klicka hem en Miu Miu-klänning från Chloë Sevigny – eller varför inte en YSL-blazer från Kate Moss?
Ta chansen att klicka hem en Miu Miu-klänning från Chloë Sevigny – eller varför inte en YSL-blazer från Kate Moss?
Ta chansen att klicka hem en Miu Miu-klänning från Chloë Sevigny – eller varför inte en YSL-blazer från Kate Moss?
Ta chansen att klicka hem en Miu Miu-klänning från Chloë Sevigny – eller varför inte en YSL-blazer från Kate Moss? Foto: Getty Images

#SecondhandSeptember – här kan du köpa utvalda favoritplagg ur stjärnornas garderober

Second hand-sajten Vestiaire Collective teamar ihop sig med Oxfam och en rad kända namn, som Kate Moss och Lady Amelia Windsor, för att sälja eftertraktade designerplagg till förmån för välgörenhet.

Över elva miljoner klädesplagg hamnar på soptippar världen runt varje vecka. Låt den siffran sjunka in – Elva. Miljoner. Plagg. Varje vecka.

Detta vill välgörenhetsorganisationen Oxfam och second hand-plattformen Vestiaire Collective göra något åt: därför har man för andra året i rad gått ihop för att lansera kampanjen #SecondhandSeptember. 

#SecondhandSeptember syftar till att skapa uppmärksamhet kring den cirkulära modecykeln, som är en modell för hur den perfekta livscykeln för ett plagg ser ut ur ett miljöperspektiv. Den cirkulära modecykeln uppmuntrar bland annat till att köpa mer kläder second hand, ett område som Vestiaire Collective är experter inom (plattformen är en av de största i världen för vintagemode och andrahandsförsäljning av designerkläder, väskor och accessoarer).

Ett plagg som är skapat på beställning och skräddarsytt, miljövänligt och giftfritt i alla steg av tillverkningen, som har en tidlös design och material av hög kvalitet, som är tillverkat rättvist och etiskt, som lagas, re-designas eller upcyclas när man tröttnat på det, för att sedan hyras ut eller bytas och slutligen säljas - är den, ur ett miljöperspektiv, perfekta livscykeln för ett plagg. Notera att i regel är bättre att sälja/skänka vidare plagget än att lämna det till återvinning, då enbart en procent av alla textiler återvinns idag. Foto: Vestiaire Collective

Kate Moss, Chloë Sevigny, m.fl. skänker plagg till initiativet

Kampanjen uppmuntrar konsumenter till att handla mer second hand: dels genom att anta en utmaning om att bara köpa second hand i minst 30 dagar, och dels genom att erbjuda eftertraktade plagg ur kändisars garderober till försäljning. Kate Moss, Chloë Sevigny, Naoimie Harris, Anna Dello Russo, Maisie Williams, Toni Garrn, Carey Mulligan, Thandie Newton, Blanca Miró, Basma Khalifa och Erin O’Connor är några av de namn som donerat favoritplagg ur sina garderober till förmån för kampanjen.

Plaggen, som består av bland annat en YSL-blazer från Kate Moss, en Prada-klänning från Carey Muligan och en Isabel Marant-jacka från Thandie Newton, kommer att säljas på Vestiairecollective.com mellan den 16–23 september, och alla intäkter går oavkortat till Oxfam och deras arbete med att minska fattigdom runtom i världen.

– Cirkulärt mode handlar om så mycket mer än bara mode. Det handlar om att skydda vår miljö och att göra så mycket vi kan för att rädda den. Genom att minska våra garderobers miljöpåverkan så kan vi bidra till att göra långsiktiga förändringar och det är viktigt att alla gör sin del, säger Naoimie Harris i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Höstens 13 viktigaste trendplagg – så vill vi bära dem 

Se ett urval av plaggen från Vestiaire Collectives #SecondhandSeptember-släpp här

1. Skinnjacka från Lady Amelia Windsor (Emporio Armani).

2. Klänning från Carey Mulligan (Prada).

3. Klänning från Chloë Sevigny (Miu Miu).

4. Klänning från Erin O'Connor (Rixo).

5. Klänning från Faye Tsui (Ellery).

6. Blazer från Kate Moss (YSL).

7. Kavaj från Maisie Williams (APC).

8. Kjol från Maisie Williams (APC).

9. Kjol från Naoimie Harris (Miu Miu).

10. Klänning från Nicole Warne (Dolce & Gabbana).

11. Jacka från Thandie Newton (Isabel Marant).

LÄS MER: Fynda designerväskorna second hand – här är bästa butikerna online