Kronprinsessan Victoria inledde Stockholm Fashion Week med ett starkt tal om hållbart mode.
Kronprinsessan Victoria inledde Stockholm Fashion Week med ett starkt tal om hållbart mode. Foto: Stockholm Fashion Week/Skärmdump

Se kronprinsessan Victorias starka tal om hållbarhet på Stockholms modevecka

Idag gör Stockholm Fashion Week comeback i digitalt format, och ingen mindre än kronprinsessan Victoria invigde svenska modeveckan – med ett tal om hållbart mode.

Direkt från Haga slott höll kronprinsessan Victoria sitt invigningstal för Stockholm Fashion Week, som idag gör comeback digitalt efter att ha varit inställd två säsonger i rad. Kronprinsessan gav ett starkt tal med fokus på hållbart mode och hur hon hoppas att svenska modevärlden ska bli pionjärer på miljösmarta klädval.

LÄS MER: 5 viktiga höjdpunkter från Stockholm Fashion Week SS21 

– Som en stolt bärare av svenskt mode har jag nöjet att välkomna er alla till den nya, digitala, Stockholm Fashion Week. En ny modevecka, för en ny tid, började kronprinsessan och gick snabbt över till att förklara hur oroad hon är över klimatet och modets påverkan på detta.

Jag tror ni håller med mig om att högkvalitativt mode gör så mycket mer än tillfredsställer ögat.

– Jag är oroad över att tiden är på väg att rinna ut. Kära representanter i modevärlden, jag tror ni håller med mig om att högkvalitativt mode gör så mycket mer än tillfredsställer ögat. Det utmanar normer, det skapar nya möjligheter. Nu, med utmaningarna framför oss är det inte bara kläderna ni skapar som behöver vara innovativa, utan hur ni gör dem. Hur de är tillverkade, distribuerade, burna och slutligen återvunna, fortsatte kronprinsessan.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias imponerande stilresa – från då till nu

Under sitt tal bar kronprinsessan en avslappnad sensommarlook med vit voluminös blus från AVAVAV, stora örhängen från Maria Nilsdotter och en svart kjol från Ahlvar Gallery med håret i ett ledigt utsläppt svall. Och självklart var det just svenska designers hon bar, eftersom hon hyllade dem i talet – och hoppas att de ska visa vägen framåt.

Kronprinsessan Victoria i avslappnad blus och utsläppt hår. Foto: Stockholm Fashion Week / Skärmdump
Jag är hoppfull att den svenska modeindustrin kan bli ett positivt exempel att inspirera resten av världen.

– Modevärlden gör sig redo för en digital och hållbar era. Och jag är stolt över att Stockholms modevecka har valt att fokusera på det här. Jag är hoppfull att den svenska modeindustrin kan bli ett positivt exempel att inspirera resten av världen. Mina damer och herrar, vi kommer inte gå tillbaka till det normala. Men framåt, till ett nytt normalt. Det där nya normala är något vi ska bygga tillsammans. Och finns det något bättre sätt att starta än här, frågade kronprinsessan retoriskt.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias Nobelklänningar genom åren – se hela bildspelet

Swedish Fashion Associations generalsekreterare Catarina Midby hälsar i ett pressmeddelande att hon är stolt över kronprinsessans val att delta under modeveckans invigning, vilket hon inte gjort sedan 2012.

– Vi är väldigt glada för Kronprinsessans stöd och engagemang, och kunde inte önska oss en bättre ambassadör för svenskt mode, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Generalsekreterare Catarina Midby: ”Välkommen på modevecka”

Här nedan kan du se talet i sin helhet

https://youtu.be/AJ_o4iihAMs?t=433