Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lena Nair (Chanel), Kim Bekker (Isabel Marant) och Liisa Kessler (Filippa K).
Lena Nair (Chanel), Kim Bekker (Isabel Marant) och Liisa Kessler (Filippa K).
Lena Nair (Chanel), Kim Bekker (Isabel Marant) och Liisa Kessler (Filippa K).
Lena Nair (Chanel), Kim Bekker (Isabel Marant) och Liisa Kessler (Filippa K). Foto: Chanel, Isabel Marant, Filippa K

Nya namn hos Filippa K, Isabel Marant, Chanel … 5 nya kvinnliga modechefer att känna till

På Filippa K, Chanel, Isabel Marant, Zara och Balmain finns nya kvinnliga namn i toppen sedan en kort tid tillbaka. Här får du veta mer om de nya cheferna som påverkar hur vi klär oss. 

Liisa Kessler hos Filippa K

Liisa Kessler Foto: Filippa K

Liisa Kessler, ny creative director hos Filippa K, har rötter i Finland och i Tyskland och efterträder grundaren Filippa Knutson. Hon har ett cv som inkluderar bland annat Chloé, Lanvin och fem år hos Saint Laurent, som är henens senaste adress. Nu blir det Stockholm i stället för Paris och hennes första kollektion presenteras i juni detta år. Nästa år fyller Filippa K 30 år – nu hoppas vi på en ny storhetstid för märket lagom till detta jubileum!  

Kim Bekker hos Isabel Marant

Kim Bekker. Foto: Jean-Etienne Portail/Isabel Marant

För första gången överlåter grundaren Isabel Marant någon annan att styra designen hos det franska märket som grundades 1994 – nämligen holländska Kim Bekker. Hon är ingen nykomling hos Marant, hon har arbetat för märket i tio år, men nu tar hon klivet upp och tar ansvarar för dam- och herrkollektionen. Hon har, liksom Liisa Kessler, tidigare arbetat hos Chloé och Saint Laurent.

Emily W. George hos Balmain

Emily W. George chefar över den viktiga amerikanska marknaden hos Balmain. Foto: Balmain

Lyxmärket Balmain, en av klanen Kardashians go-to-märken, styrs nu av denna kvinna på den viktiga amerikanska marknaden. Emily W. George började tidigt i januari i år sitt nya arbete hos märket som grundades av Pierre Balmain redan 1945, och där dess creative director Olivier Rousteing har arbetat i tio år med gott resultat. Hon har tidigare arbetat för Helmut Lang, men kommer senast från Marc Jacobs där hon har haft många olika positioner och gjort karriär.

Leena Nair hos Chanel

Lena Nair, global CEO hos Chanel. Foto: Chanel

Rekryteringen var en högoddsare – brittiskindiska Leena Nair hade inte arbetat i modebranschen när hon fick toppjobbet hos franska lyxhuset Chanel. Märket, som grundades 1910 av Gabrielle Chanel, tittade i stället mot näringslivet och headhuntade Nair från Unilever där hon arbetat i 30 år. I dag är hon den första kvinnliga och dessutom yngsta vd:n, hon är 52 år, på Chanel. Leena Nair efterträdde Alain Wertheimer som äger Chanel tillsammans med sin bror Gerard.  

Marta Ortega hos Zara

Marta Ortega, stundande styrelseordförande för Inditex (Zara). Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN

Snart tar hon över som styrelseordförande hos Inditex – Marta Ortega är den som kommer att axla det spanska succé- och familjeföretaget som äger Zara. Företaget bildades av hennes far Amancio Ortega, som fyller hela 86 år i år, och är en succéhistoria som överträffar det mesta inom modevärlden. Marta Ortegas nya tjänst startar i april i år. 

LÄS MER: Chanel & Schiaparelli, Dior & Balenciaga, Armani & Versace … Allt om modevärldens hatkärlekar!

LÄS MER: Chefredaktören: ”Shoppar du av rätt anledning – eller är det självmedicinering?”

LÄS MER: Modehistoria – Damernas Världs bästa artiklar