Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BLONDET ELIOT/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Louis Vuitton prickar rätt med konstnären Yayoi Kusama

Konstnären Yayoi Kusama och hennes mycket speciella konstnärskap, som visuellt rör sig kring prickar, är lätt att älska och fascineras av. Har du varit på det danska konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn så vet du att det alltid är kö till rummet där hennes verk Gleaming lights of the souls visas.

Yayoi Kusama omgiven av chefer från Louis Vuitton utanför märkets flaggskeppsbutik i New York den 10 juli 2012, då det första samarbetet presenterades. Foto: NEILSON BARNARD / GETTY IMAGES GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det är nu lite mer än tio år sedan franska Louis Vuitton inledde sitt samarbete med den japanska konstnären. Huset Louis Vuitton var länge väldigt försiktigt med att experimentera med sina klassiska och mycket framgångsrika mönster, men framför allt under den tid då Marc Jacobs var kreativ ledare på Louis Vuitton (han slutade 2013 efter 16 år på posten) tog man steget och vågade låta konstnärer skapa egna versioner. Det mest framgångsrika samarbetet var med Takashi Murakami som bland annat gjorde ett färgglatt monogrammönster på vit botten, ibland uppblandat med symboler och figurer. 

Året innan Jacobs lämnade det franska märket sjö­sattes samarbetet med Yayoi Kusama, ett av dem som får anses vara de mest lyckade bland Louis Vuittons sam­arbeten med konstnärer. Säkert är det en bild som delas av huset självt, för samarbetet har nyligen återupptagits och nu kan du åter ta del av prickigt Kusama-mode. Yayoi Kusama är i dag 93 år gammal, och hennes konst, liksom hon själv, fortsätter att inspirera. 

LÄS MER 10 år efter succén: Louis Vuitton i nytt samarbete med Yayoi Kusama 2023

I samband med lanseringen av den nya kollektionen har Louis Vuitton tagit i från tårna. I Paris ses en gigantisk Yayoi Kusama placera prickar över deras flaggskeppsbutik på Champs-Elysees. 

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP TT NYHETSBYRÅN

I New York har en Yayoi Kusama-robot som målar prickar på fönstret placeras i skyltfönstret på flaggskeppsbutiken på Fifth Avenue. Besökare hänförs av robotens porträttlikhet och mimik.  

https://www.youtube.com/watch?v=Y_i6BdAjUYw

Prickfest!

Samarbetet sker förstås kring Yayoi Kusamas signartur: Prickar i flera olika stilar. 

MÅLADE PRICKAR. Färgglada prickar målade över monogrammönstret på accessoarer och kläder. Foto: LOUIS VUITTON
Metallprickar på accessoarer och även smycken. Finns även på vissa plagg. Foto: Louis Vuitton
Psykadeliska blommor skapade av prickar på väskor och plagg. Foto: Louis Vuitton

LÄS MER Konstnären Yoyo Nasty: ”Jag insprireras av Yayoi Kusama”