Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marie Fredriksson i klänning skapad av Fadi El Khoury.Marie Fredriksson i klänning skapad av Fadi El Khoury.Marie Fredriksson i klänning skapad av Fadi El Khoury.
Marie Fredriksson i klänning skapad av Fadi El Khoury. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Marie Fredrikssons garderobskatter på auktion

Artisten Marie Fredriksson ägde en av Sveriges bästa garderober. Nu auktioneras ett 50-tal plagg till förmån för välgörande ändamål.

”Det löper en förvånansvärt kraftig röd tråd (eller snarare svart), inte bara musikaliskt utan också visuellt genom Maries karriär. Där andra artister byter stilar allt eftersom vinden blåser än hit, än dit så har Marie konsekvent hållit sig till sin tajta rockstil. Ofta klassisk med skinnjacka, linne och till det jeans, skinn, lack, silver”

Citatet kommer ur en text som Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh skrev i december 2019, då artisten och stilikonen Marie Fredriksson gick ur tiden. Marie Fredriksson var en av Sveriges största superstjärnor – och hade garderoben som visade det. Många år på den internationella musikscenen med tillhörande turnéer, videoinspelningar och publika framträdanden skapade en av landets absolut bästa garderober. 

Nu auktioneras delar av den ut på Tradera till förmån för Stockholms Stadsmission, med start den 28 oktober. 

Marie Fredriksson med sin man Mikael Bolyos på prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills bröllop.Marie Fredriksson med sin man Mikael Bolyos på prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills bröllop.Marie Fredriksson med sin man Mikael Bolyos på prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills bröllop.
Marie Fredriksson med sin man Mikael Bolyos på prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills bröllop. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Marie Fredrikssons familj har skänkt ett 50-tal plagg, bland annat klänningar, kavajer och jackor. Ett av de plagg som nu kommer att finna en ny ägare – kanske är du den personen? – är den klänning skapad av Fady El Khoury som Marie bär på bilden. I den framförde hon sin låt Ännu doftar kärlek (musiken skrevs tillsammans med Lasse Lindbom) under prinsessan Madeleines bröllop i Slottskyrkan i juni 2013.  

I anslutning till auktionen kommer en handfull av de mest ikoniska plaggen att visas upp på NK i Stockholm, från auktionsstarten till och med den 5 november.