Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Grattis Marimekko, 70 år och tack för alla mönster! + här är DV:s favoriter från nya kollektionen

Marimekko fyller 70 år och firar med en nyskriven bok om mönstermagin från Finland. Damernas Värld väljer även de bästa köpen från nya kollektionen. 

Det var powerkvinnan Armi Ratia som skapade Marimekko 1951, sedan dess har runt 3 500 mönster skapats i lokalerna och fabriken i Herttoniemi, Finland. Det mest kända är förstås Unikko, blomman som har blivit snudd på synonymt inte bara med Marimekko utan även med Finland. 

Världens mest kända blomma: Unikko fotograferad för Life Magazine på 60-talet. Foto: MARIMEKKO / ©2017 TONY VACCARO

Författaren Laird Borrelli-Persson är Archive Editor på Vogue.com och är väl insatt i nordisk design och mode genom familjeband, intresse och många besök på våra modeveckor. Hon har skrivit boken Marimekko: The Art of Printmaking som utkommer under våren 2021 som ett led i firandet av Marimekkos 70-årsjubileum. 

Armi Ratia föresatte sig aldrig att skapa mode, hon trodde på god design som skulle ha ett långt liv

Vad är det mest unika med Marimekko?

– Det är en utmaning att endast nämna en sak. Det är rätt så fantastiskt att alla deras mönster fortfarande görs i Helsingfors. Det är än mer exceptionellt i ljuset av att pandemin verkligen visat problemen med att lägga ut produktionen. Det finns en integritet och äkthet i något som ligger så nära den kultur den ska spegla. Men jag vill förtydliga att Marimekko har använt sig av konstnärer från hela världen, inte bara Finland, och deras fabrik är en som en bikupa där kreativ aktivitet pågår och där samarbete värdesätts. 

Ser du Marimekko som ett modeföretag?

– Armi Ratia föresatte sig aldrig att skapa mode, hon trodde på god design som skulle ha ett långt liv. På vissa sätt kan en Jokapoika-skjorta ses lika mycket som en produkt som ett plagg. Dessutom skapas plaggen för att lyfta mönstren. Det är en inställning till design som är väldigt nära besläktad med arkitektur, inredning och finsk kultur. Marimekko blev, på sätt och vis, en nationell uniform, även det skiljer sig lite från mode.

Armi Ratia i Jokapoika-skjorta. Jokapoika betyder ungefär ”för alla och envar” på finska. Foto: MARIMEKKO

 

Vad kan vi förvänta oss av boken Marimekko: The Art of Printmaking?

– Precis som titeln anger så handlar boken om konsten att skapa mönster, och det är också detta flertalet bilder illustrerar – Marimekkos otroliga mönster. I fråga om Marimekkos historia så kände jag ibland att landet Finlands historia gick att inläsa, delvis förstås, i berättelsen om Armi Ratias liv med dess utmaningar och triumfer. Jag skulle beskriva henne som en naturkraft. När Finland återuppbyggdes efter kriget så gjorde Marimekko samma sak, nästan parallellt. Det var inte lätt på något sätt, men med talang och järnvilja lyckades Armi. Och hon tog andra kvinnor med sig. I efterkrigstiden så var hennes inställning, vilja och det faktum att hon förde in färg och glädje i vardagslivet så anmärkningsvärd manifestation för hopp. 

Boken om Marimekkos mönster.

Marimekko: The Art of Printmaking finns ute nu. Mer info – köp här (länk till Bokus). 

Ur boken Marimekko: The Art of Printmaking.

Vilket av Marimekkos mönster håller du själv högst?

– För mig personligen är det Seven Tulips, eftersom det mönstret fanns på min tapet, sängkläder och gardiner i mitt barnrum. Det mönstret är inte i boken, men en annan favorit är en uppdaterad version av Unikko, världens mest kända blomma, framtaget av Emma Isola, barnbarn till Maija Isola som skapade mönstret 1964. Blombladen är marmoriserade, och det känns som om jag ser rakt igenom dem och landar i en blå himmel på andra sidan. 

Damernas Världs favoriter från Marimekko

Snyggaste shoppingväskan från Marimekko 

Tote bag från Marimekko.

En härlig tote bag som får plats med det mesta - perfekt beach bag! Gjord i bomullskanvas i ett mönster som heter Apelsiini. Maija Isola fick idén till mönstret efter en resa till Barcelona där hon njöt av apelsiner på 50-talet. Tannert Apelsiini shopping bag. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

T-shirt med Unikko print 

T-shirt med Unikko-blomman från Marimekko.

Haka på den heta vårtrenden med printad T-shirt och matcha dina jeans med denna T-shirt med Unikko print från Marimekko. Passar för övrigt lika bra till kjolen och de dressade kostymbyxorna och kavaj! Vaikutus Unikko T-shirt. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Karla väska i turkos färg 

Karla bag från Marimekko.

Karla bag från Marimekko är också en modern klassiker som är otroligt populär. Väskan är gjord i mjukaste skinn och mest poppis är den svarta varianten. Nu i vår vill dock ha mer färg och är förtjusta i denna turkosa variant. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Jokapoika skjorta för dam i lila och vitt 

Marimekko klassiker: Jokapoika skjorta för dam.

Den klassiska randiga skjortan Jokapoika från Marimekko, här i en uppdaterad variant i linne. Kommer i fler färger men denna syrénlila ger verkligen härliga vår- och sommarvibbar! Vi matchar den med jeansshorts och espadrillos i sommar eller har den på stranden över bikinin. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Sandaler från Marimekko 

Sandaler i skinn från Marimekko.

Vadderade sandaletter i skinn i cognacsfärg och med kontrasterande rosa färg på innersulan. Dessa matchar vi till vår kaftan eller vida korta sommarbyxor. Leinikki sandal. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)   

Färgglad sweatshirt med Unikkoblommor 

Sweatshirt från Marimekko.

Kan man bli annat än glad av denna tröjan? Unikkoblomman i flera färger och en Marimekko-loga på bröstet. Fylld med Koju Unikko sweater. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Cash & Carry väska i nougatbrunt 

Cash & Carry väska från Marimekko.

Den lilla axelremsväskan i nylon Cash & Carry i design av Ristomatti Ratia (son till grundaren Armi Ratia) har också blivit en av Marimekkos mest populära väskor (kommer i flera modeller.) Ny färg för i vår är denna nougatbruna som också kallas beaver fur (bäverpäls.). Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Svartvit klänning i viskos från Marimekko 

Viskosklänning från Marimekko.

En Marimekkoklänning har man för livet – de passar ju till alla tillfällen och mönstren är tidlösa. Som denna svartvita klänning i viskos. Smultron Linissi dress. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

LÄS MER: Ellen Dixdotter, VD för By Malene Birger: ”Därför är danskt mode så hett just nu.”