Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cardi B och Kim Kardashian på röda mattan.
Cardi B och Kim Kardashian på röda mattan.
Cardi B och Kim Kardashian på röda mattan.
Cardi B och Kim Kardashian på röda mattan. Foto: TT

Maskmodet: Kim Kardashian har skapat en trend på röda mattan

Efter Kim Kardashians omsusade maskerade klänning på Met-galan kom så i natt nästa maskerade röda-mattan look. Vem blir nästa person att maskera sig – och hur?

När Kim Kardashian tidigare i år gjorde entré på Met-galans röda matta, den viktigaste modemattan i världen, gjorde hon det maskerad i helsvart från Balenciaga. Valet av klädsel fick enorm uppmärksamhet och resulterade i att det blev en av Halloween-helgens mest populära utklädningar – ett gott betyg. 

Kim Kardsashian i Balenciaga på Met-galan i september 2021. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

När American Music Award avgjordes under söndagsnatten svensk tid följde galans presentatör, artisten Cardi B, upp den förmodade trend Kim Kardashian skapat: När röda mattan skulle beträdas var Cardi B:s ansikte dolt av en guldfärgad mask med gigantiska örhängen, dessutom var hon beslöjad.

Cardi B i Schiaparelli. Foto: AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Cardi B i mask på American Music Awards

Cardis klänning hade många likheter med Kim Kardashians – helsvart, tight och med släp. Hon bidrar också till trenden med spetsiga naglar som vi såg The Crowns Emma Corrin bära på Emmy-galan. 

LÄS ÄVEN The Crown-stjärnans Emmy-look delar publiken: ”Liknar Handmaid's Tale” 

Foto: AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Cardi B:s outfit var dock inte Balenciaga utan från Schiaparelli – märket som grundades av Gabrielle ”Coco” Chanels hatkärlek, designern Elsa Schiaparelli. Precis som då står märket i dag för en slags rolig surrealism som rimmar väl med Cardi B:s personlighet. Under Paris modevecka bar hon en annan av Schiaparellis designer Daniel Roseberrys roliga kreationer: En slags krona med bröstplattor. 

Cardi B, i Schiaparelli, med sin make Offset under Paris modevecka tidigare i höstas. Foto: ESON / TT NYHETSBYRÅN

Vem följer upp maskmodet?

Nu ställer vi oss förstås frågan om vem som blir nästa person att maskera sig på vinterns galor? Med tanke på att filmen House of Gucci nu är superaktuell, i kombination med att märkets designer Alessandro Michele inte är blyg för att sätta diverse snurriga accessoarer på sina modeller, så räknar vi med att Lady Gaga inom kort kontrar med sin version av masktrenden. 

LÄS ÄVEN Lyxmärket Gucci 100 år: Sex, mord, glamour och mode 

LÄS ÄVEN Chanel & Schiaparelli, Dior & Balenciaga, Armani & Versace … Allt om modevärldens hatkärlekar!