Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miljövänliga sneakers i Lindex vårkollektion – gjorda av dina gamla jeans

Modekedjan Lindex lanserar nu sin vårkollektion och släpper samtidigt miljövänliga sneakers – gjord av återvunna jeans från Myrorna.

70 000 ton – det är mängden kläder vi svenskar slänger i soporna varje år. Detta vill Lindex tillsammans med Myrorna ändra på och därför har de nu tagit fram en sneaker av återanvänt denim från jeans som lämnats in till second hand-kedjan. Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna, berättar i ett pressmeddelande att 91 procent av de textilier som hamnar i insamlingen redan återanvänds eller återvinns, men att de också vill vara med och skapa nya produkter.

– Vi är jätteglada att vara med och sätta en upcyclad* och moderiktig produkt på marknaden, där hållbarhet är en del av affären. Vi vill bidra till nya sätt att konsumera. Genom återanvändning och upcycling förlängs produkters livslängd, och belastningen på miljö och klimat minskar, säger Emma Enebog.

*Med upcycling menas en typ av återvinning där man tar tillvara fibrerna i ett plagg och gör ett nytt tyg av det.

Resultatet av samarbetet mellan de två klädkedjorna är alltså miljövänliga denimsneakers, vars foder och innersula är producerade i Fairtrade-certifierad och ekologisk bomull. Även gummisulan har producerats enligt Fairtrade-principen, vilket innebär att en premie per varje köpt kilo gummi går till utvecklingsprojekt för gummiproducenterna och deras familjer.

Denimsneakern finns till försäljning i utvalda butiker och på lindex.com fr.o.m. den 17 februari.

Du vill kanske också läsa:

Här är vårens hetaste trender – enligt våra svenska designers och modemärken

Lindex vårkollektion 2016 – en färgstark och stilren nytolkning av 70-talet

Vårmode 2016: Se nya kollektionen från H&M Studio här