Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
MQ klarar sig undan konkurs – och återöppnar butikerna under nya namnet Marqet.
MQ klarar sig undan konkurs – och återöppnar butikerna under nya namnet Marqet.
MQ klarar sig undan konkurs – och återöppnar butikerna under nya namnet Marqet.
MQ klarar sig undan konkurs – och återöppnar butikerna under nya namnet Marqet. Foto: Marqet/Shutterstock

Efter konkursbeskedet: MQ öppnar butikerna på nytt

MQ klarar sig med nöd och näppe undan från konkurs, och satsar nu istället på att återöppna butikerna och fortsätta e-handeln under det nya konceptet Marqet.

Marika Agestam Cederlund

I november i fjol presenterade MQ sitt nya namn och butikskoncept: Marqet. Kundupplevelsen och hållbarhet skulle stå i fokus för Marqet och man inledde bland annat ett samarbete med second hand-kedjan Myrorna, vars plagg man skulle sälja i butikerna. MQ:s butik på Drottninggatan i Stockholm var först ut med att byta riktning och i år lanserades även den nya e-handeln Marqetstores.se.

Fem månader senare kom beskedet om att MQ ansökt om konkurs på grund av kraftigt försämrad försäljning i sviterna av den rådande Covid-19-pandemin, något som Damernas Värld rapporterade om

”Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt”, kommenterade MQ:s vd Ingvar Larsson i ett pressmeddelande. Utförsäljningarna satte igång och butiker bommade igen. 

I april ansökte MQ om konkurs och bommade igen sina butiker. Foto: Shutterstock

MQ räddat från konkurs – då öppnar nya butikerna

Men i dagarna kom goda nyheter. Mats Qviberg, en av MQ Holdings tidigare största aktieägare, meddelades under fredagen vara den nya huvudägaren av modekedjan. Enligt Dagens Industri äger Qviberg nu runt 83 procent av aktierna, och den tidigare vd:n Ingvar Larsson fick fortsatt förtroende för sin roll. Tack vare denna lösning kunde MQ räddas från konkurs, och organisationen ska nu drivas framåt helt under konceptet Marqet.

En stor del av kedjans 119 butiker återöppnade under den gångna helgen och e-handeln är fortsatt igång.

– Glädjande och hoppfullt att det finns aktörer som satsar trots coronakrisen. Det hoppas vi se mycket mer av! Och för den modeälskande kunden ute i landet är det bra att det finns butiker som representerar design utanför kedjornas utbud, säger Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh.

Marqet fortsätter den förändringsresa som påbörjades innan konkursen, och under hösten kommer ett sortiment i linje med den nya riktningen att presenteras. Marqet kommer att ha färre fysiska butiker och större fokus på e-handeln, säger Ingvar Larsson till Habit.

Hur många butiker det handlar om har Marqet ännu inte meddelat.

LÄS MER: Höstmode 2020: allt om säsongens viktigaste trender, färger och plagg