Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN

DV minns Guldknapp-vinnaren Karin Jimfelt-Ghatan (1961-2022)

Designern, entreprenören och tidigare guldknappsvinnaren Karin Jimfelt-Ghatan har gått bort efter en kort tids sjukdom. 

Karin Jimfelt-Ghatan har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Karins stora genomslag i modebranschen skedde genom modevarumärket Odd Molly som hon startade för 20 år sedan (2002) tillsammans med Per Holknekt. Företaget fick flygande start och fick snabbt stora framgångar, och 2008 belönades hon med Damernas Värld Guldknappen. 

Motiveringen då Karin Jimfeldt-Ghatan tilldelades Damernas Värld Guldknappen 2011

Årets Guldknappenvinnare är mer än ett klädmärke. Det är ett begrepp, en egen tidlös stil. Ett bevis på att modesagor kan bli sanna. Vinnaren har omvandlat känslan av en lugn, skön söndagsmorgon till succékläder älskade av kvinnor i alla åldrar. Hon har sopat mattan med konkurrenterna både nationellt och internationellt. Vi hyllar Karin Jimfelt-Ghatan för Odd Molly som givit den moderna folkloren ett nytt framgångsrikt ansikte.

Odd Mollys designer Karin Jimfelt-Ghatan vann Damernas Världs Guldknappen 2008.Odd Mollys designer Karin Jimfelt-Ghatan vann Damernas Världs Guldknappen 2008.Odd Mollys designer Karin Jimfelt-Ghatan vann Damernas Världs Guldknappen 2008.
Odd Mollys designer Karin Jimfelt-Ghatan vann Damernas Världs Guldknappen 2008. Foto: Charlotte Brunzell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Jimfelt-Ghatan utbildade sig på American College i London och inledde sin karriär på märken som Peak Performance och Bondelid. För arbetet med Odd Molly erhöll hon flertalet utmärkelser, och hon blev även utsedd till Årets kvinna i Damernas Värld 2007.

Hennes stora förmåga var att kombinera färger och mönster i design som kom att bli eviga favoritplagg för många kvinnor.
Karin Jimfelt Ghatan 2008.Karin Jimfelt Ghatan 2008.Karin Jimfelt Ghatan 2008.
Karin Jimfelt Ghatan 2008. Foto: Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN

2013 valde Karin Jimfelt-Ghatan och Per Holknekt att lämna Odd Molly, och startade i stället märket Non Sense, som lanserades under Copenhagen Fashion Week två år senare. 

Damernas Världs modechef Lisa Pettersson minns Karins gärning i den svenska modebranschen. 

– Jag minns Karin för hennes positiva energi, det var lätt att bli smittad av den när du befann dig i hennes närhet. Den speglades också tydligt i hennes design som inte var den typiskt strama skandinaviska. Tvärtom var det hennes stora förmåga att kombinera färger och mönster i design som kom att bli eviga favoritplagg för många kvinnor, både i Sverige och internationellt. 

LÄS ÄVEN Damernas Värld GULDKNAPPEN  Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris