Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chefredaktör Jonna Bergh minns Sara Danius.Chefredaktör Jonna Bergh minns Sara Danius.Chefredaktör Jonna Bergh minns Sara Danius.
Chefredaktör Jonna Bergh minns Sara Danius. Foto: TT

Så minns modesverige Sara Danius: ”Tack för ditt mod – och ditt mode”

I helgen möttes vi av nyheten att Sara Danius lämnat oss vid 57 års ålder efter en tids sjukdom. Hon blev inte bara en ikon för kvinnokamp och feminism – hennes känsla för stil kommer alltid vara ihågkommen. Såhär minns Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh, tillsammans med stora delar av modesverige, Sara Danius.

Jonna Bergh, chefredaktör för Damernas Värld och STYLEBY, minns Sara Danius:

Den 13 april 2018 hände något unikt och fantastiskt i Sverige: Kvinnor, och även vissa män, bar knytblus som en hommage till Sara Danius.

Knytblusupproret var en manifestion av yppersta klass och #knytblusförsara rasade över sociala medier, arbetsplatser och Stortorget i Stockholm. Det säger en hel del om det engagemang som Sara Danius väckte. Hennes öde i Svenska Akademien berörde många, framförallt bland oss kvinnor, djupt. Hennes mod var av sådant slag som gav oss energi att själva stå upp mot egna oförrätter. Hennes intellekt var skarpt – precis som hennes kärlek för mode och vad man kan använda mode till. 

Tusentals slöt upp utanför Svenska Akademin i knytblusupproret – till Sara Danius ära.Tusentals slöt upp utanför Svenska Akademin i knytblusupproret – till Sara Danius ära.Tusentals slöt upp utanför Svenska Akademin i knytblusupproret – till Sara Danius ära.
Tusentals slöt upp utanför Svenska Akademin i knytblusupproret – till Sara Danius ära. Foto: TT

LÄS OCKSÅ: Så gjorde Sara Danius revenge-dressen till en symbol för kvinnokampen

Hennes samlade och transparenta sätt att berätta om spelet bakom fasaden var lika elegant och transparent berättat oavsett om det gällde Akademien i sitt ”Sommar i P1” som när hon i Dagens Nyheter berättade om hur hon var tvungen att sova i denna avancerade coutureblåsa, sin ”sidenkatedral” i tyg framtaget av självaste Cristòbal Balenciaga och en schweizisk tygfirma, eftersom hon som singel inte hade någon hemma som kunde dra ner den 60 centimeter långa dragkedjan när hon själv inte kom åt (en nyinflyttad granne fick den äran klockan halv åtta morgonen efter).

”Hon var en kvinna som förenade andra kvinnor – genom knytblusar, nobelblåsor och sitt sätt att stå upp för sig själv”

Hennes otroliga klänningar, skapade i samarbete med designern Pär Engsheden, förhöjde våra tv- kvällar framför Nobelpriset och pratade med oss – om litterära inspirationer (hennes tre första Nobel-klänningar hittade sina inspirationer i Marcel Proust, Honoré de Balzac och Virginia Woolf) och om kämparglöd. Eld, snarare! Den rosa och orangea skapelse som kom att bli hennes sista Nobelklänning och som flammade hetast på förra årets Nobelfest, är redan svensk modehistoria – och kanske även kvinnohistoria.

Sara Danius på Nobelmiddagen, 2017, 2016 och 2015.Sara Danius på Nobelmiddagen, 2017, 2016 och 2015.Sara Danius på Nobelmiddagen, 2017, 2016 och 2015.
Sara Danius på Nobelmiddagen, 2017, 2016 och 2015. Foto: TT

Där satt hon på sin första Nobelfest efter hennes omskrivna exit från Akademien, mitt bland alla kostymer, i en plym av eld och såg ut som en superhjälte. Vilket hon också var – hon blev symbolen för den kvinnokamp som växt sig så mycket starkare de senaste åren. Hon var en kvinna som förenade andra kvinnor – genom knytblusar, nobelblåsor och sitt sätt att stå upp för sig själv – vilket är det som de som arbetar mot oss i kampen fruktar mest. Hon fick oss att känna ett systerskap, och det är fantastiskt. Tack Sara för ditt mod – och ditt mode.

LÄS OCKSÅ: Knytblusar att bära med stolthet – till minne av Sara Danius

________________________________________________

Camilla Thulin, modeskapare och författare, till DN om Sara Danius modeintrese: 

– Jag tror att hon har varit en stor inspiration för vuxna kvinnor att våga lite mer. Det kan anses ytligt att vara intresserad av smink, kläder och väskor, så det är fantastiskt att en så intellektuell kvinna kunde stå för sitt genuina modeintresse. Hon var också otroligt kunnig. Både i modehistoria och i kvinnohistoria. Kläder kan berätta väldigt mycket, vilket Sara Danius visade.

– Det är en stjärna som har släckts. Vi var väninnor och jag kommer att minnas henne som en rolig, knasig och väldigt varm kvinna.

Sara Danius på Camilla Thulins modevisningar under Stockholm Fashion Week, augusti 2018. Knytblusen var ett samarbete mellan Danius och designern.Sara Danius på Camilla Thulins modevisningar under Stockholm Fashion Week, augusti 2018. Knytblusen var ett samarbete mellan Danius och designern.Sara Danius på Camilla Thulins modevisningar under Stockholm Fashion Week, augusti 2018. Knytblusen var ett samarbete mellan Danius och designern.
Sara Danius på Camilla Thulins modevisningar under Stockholm Fashion Week, augusti 2018. Knytblusen var ett samarbete mellan Danius och designern. Foto: Cecilia Liljeton/TT / Cecilia Liljeton/ IBL

________________________________________________

Karina Ericsson Wärn, rektor Beckmans designhögskola:
”Sara var en kär väninna sedan länge, och en otroligt uppskattad kollega. Så sent som hösten 2018 handledde hon våra modestudenter i den återkommande Nobelkursen,  vilket resulterade i fantastiska tolkningar av de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur. Saras fattas oss nu för evigt.”
________________________________________________

Lisa Pettersson, modechef på Damernas Värld:
Sara Danius visade tydligt vilken makt kläder kan ha och att det kan vara en väg att komma närmare det man vill uppnå. Hon fick oss alla att våga lite mer!
________________________________________________

Pär Engsheden, designer och ansvarig för modeutbildningen på Beckmans och skapare av Sara Danius ikoniska Nobelklänningar:
”Om jag skulle välja ett enda ord för att beskriva Sara så är det mod.”

Pär Engsheden var med och skapade Sara Danius ikoniska Nobel-klänning 2018.Pär Engsheden var med och skapade Sara Danius ikoniska Nobel-klänning 2018.Pär Engsheden var med och skapade Sara Danius ikoniska Nobel-klänning 2018.
Pär Engsheden var med och skapade Sara Danius ikoniska Nobel-klänning 2018. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/TT / AFP

________________________________________________
Anna Holtblad
, svensk modeskapare och designer.
”Hon kommer vara djupt saknad.”

https://www.instagram.com/p/B3haHszprQn/

________________________________________________
Efva Attling, smyckesdesigner, hyllar Sara Danius med en bild på en vacker knytblus: 

https://www.instagram.com/p/B3hdsK_HK2r/?utm_source=ig_web_copy_link

________________________________________________
Katarina Wennstam
, författare, på Instagram:
”För mig är och förblir du inte bara en kär vän, utan också den anständiga sekreteraren. Som vi behövde dig. Tack för allt.”

https://www.instagram.com/p/B3g5JqfHwHA/?utm_source=ig_embed

________________________________________________
Annie Lööf
, partiledare för Centerpartiet, på Instagram:
”Sara Danius betydelse för att lyfta jämställdhet och feminism - med eller utan knytblus - och hennes mod att stå upp och stå pall skriver in henne i historieböckerna. Mina tankar går till Saras familj och närmaste vänner. Vila i frid, Sara.”

https://www.instagram.com/p/B3g37Btg_G4/?utm_source=ig_web_copy_link

________________________________________________
Christina Saliba
, företagsledare inom PR-branschen:
”Mod, civilkurage och en kvinna med stort hjärta. Kommer för evigt alltid att tänka på dig kära Sara Danius när jag bär min knytblus”

https://www.instagram.com/p/B3hQwikh2Uf/?utm_source=ig_web_copy_link

________________________________________________
Alexandra Pascalidou
, författare:
”... Vi kommer minnas dig. Din integritet. Din värdighet. Ditt mod. Din kärlek till orden och litteraturen. Din knytblus som blev en kampsymbol. En sofistikerad knuten näve mot patriarkatet. Tack för allt. För att du lyssnade när de andra slog dövörat till.

För att du agerade när de andra avstod.

Du har skrivit in dig i historien och jag är stolt över att våra vägar korsats...”

https://www.instagram.com/p/B3g28FmBl7s/?utm_source=ig_web_copy_link

________________________________________________
Kakan Hermansson
, konstnär:
”...Tack för allt smart och kul, ingen är som du. Idag känns det väldigt tungt. Vi ses igen ”

https://www.instagram.com/p/B3hLqhyJzfG/?utm_source=ig_web_copy_link

________________________________________________
Anna Wahlgren
, författare och Sara Danius mamma:
”... Jag vill tacka er alla som har bett för henne, för mig och hennes son och hennes syskon ända sedan hon blev sjuk, för nära sex år sedan. Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt...” 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1133825106816819&set=a.336817646517573&type=3&theater