Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stine Goya, danska färgstarka designern, visar vårmode för 2022 på Copenhagen Fashion Week på torsdag.Stine Goya, danska färgstarka designern, visar vårmode för 2022 på Copenhagen Fashion Week på torsdag.Stine Goya, danska färgstarka designern, visar vårmode för 2022 på Copenhagen Fashion Week på torsdag.
Stine Goya, danska färgstarka designern, visar vårmode för 2022 på Copenhagen Fashion Week på torsdag.

Stine Goya: ”Pandemin har ändrat hur vi arbetar”

Stine Goya berättar om sin inspiration för både hösten och kommande vår, om hur pandemin har påverkat henne och hur man gör för att våga sig på mer färg i garderoben. 

Pandemin har ändrat mycket för oss alla, hur har det påverkat ditt arbete? 

– Sen pandemin utvecklades i början av 2020 har vår verksamhet påverkats på många sätt. Först kom alla avbokade beställningar, försenade leveranser, fabriker som stängde ned som tvingade oss att downsiza. I den vevan gjorde vi en översyn av hela vårt arbetssätt, något som injicerade ny energi till mig och mitt team. Vi kunde ta ett steg tillbaka och börja fokusera på det som verkligen betyder något för oss, att utöka våra mål när det gäller mångfald och hållbarhet och ta in nya idéer när det kommer till innehåll och design. Fram tills ganska nyligen har modebranschen varit byggd på relationer och samarbeten som har varit baserade på fysiska möten; visningar, pressdagar, öppningar, lanseringar etc – men det här senaste året har gjort att vi tvingats ompröva det och se över vad vi kan göra annorlunda i den här nya tiden av konsumtion. 

Har pandemin även påverkat din egen inspiration? 

– Ja, verkligen. Jag uppskattar numera att vara utomhus och njuter av de små sakerna i livet ännu mer än tidigare och det har också påverkat hur jag blir inspirerad. Jag har tidigare alltid fått inspiration från besök på museum eller att traska runt i Köpenhamn, och nu känner jag att de dyrbara sakerna ger mig ännu mer inspiration. 

Berätta gärna om din inspiration för din kommande vårkollektion! 

– Jag kan tyvärr inte avslöja så mycket före vår presentation på torsdag, men låt mig säga så här: kraften och skönheten i kreativt samarbete är vad som har drivit och inspirerat all denna säsong, från själva kollektionen till presentationen. 

När vi i Sverige tänker på Stine Goya tänker vi på färger, mönster och lekfullhet. Håller du med om det?  

– Absolut! När jag grundade mitt märke var det ett medvetet beslut och ett sätt att särskilja oss. Skandinaviskt mode har i sin essens varit synonymt med minimalism och dämpade färger, raka linjer och klassiska texturer, och jag identifierade en slags hunger efter en mer lekfull, konstnärligt driven design med silhuetter som känns mer lättburna och som ger bäraren en särskild typ av självförtroende. Det var den stilen jag trodde på och jag har alltid omgivit mig själv med färg och jag menar att mönster och färg är en enorm källa till glädje.  

När det gäller höstens mode, vilka är dina nyckelplagg i garderoben? 

– För den här höstsäsongen blev vi väldigt inspirerade av New romantic-eran från 80-talet och grungen från 90-talet. Så vi har tolkat klassiska grungeplagg på nya sätt. Nyckelplagg är definitivt oversize rutiga T-shirtar, stickat i en grov, chunky stil och cardigans, och mer glammiga paljettklänningar. Den här säsongen har vi också en mer dressad denim, spetsplagg som kan matchas eller kläs ned med sneakers under dagen för en mer avslappnad look. Men självklart kan de också kläs upp tillsammans med roliga håraccessoarer och pumps för kvällen. 

Delar av Stine Goyas höstkollektion 2021, som är inspirerad av både av 90-talets grunge och 80-talets new romantic-trend.Delar av Stine Goyas höstkollektion 2021, som är inspirerad av både av 90-talets grunge och 80-talets new romantic-trend.Delar av Stine Goyas höstkollektion 2021, som är inspirerad av både av 90-talets grunge och 80-talets new romantic-trend.
Delar av Stine Goyas höstkollektion 2021, som är inspirerad av både av 90-talets grunge och 80-talets new romantic-trend.

Du har tidigare pratat med Damernas Värld om att ”klä sig för sin ålder” och att ha självförtroendet att strunta i sånt. Vilket råd har du till de som ännu inte har vågat sig på en mer vågad och färgglad look? 

– Jag skulle lätt kunna komma med råd som att börja smått och kombinera dina mer vågade plagg med mer dämpade och sen matcha med sneakers. Men enligt min erfarenhet är det faktiskt det motsatta som hjälper dig att vänja dig vid tanken på en mer färgglad garderob. Börja med att hitta något som du fastnar för, något som talar till dig, och bygg din look därifrån. 

Varför tror du att vi älskar dansk design så himla mycket? Vad är hemligheten? 

– Colour is king i Danmark och vi danskar är definitivt förespråkare för att gå in helhjärtat i det. Vi gillar allt som är fullt av personlighet men ändå lättburet och som fungerar att cykla i eller som passar vid en spontantur till havet. Att leka, mixa och matcha olika mönster och färger och stilar – det är vårt signum: anything goes.

Här kan du följa Copenhagen Fashion Week live

LÄS MER: Den danska moderevolutionen – här är märkena att hålla koll på!