Stockholms modevecka är tillbaka! Här är allt du behöver veta
Stockholm fashion week är tillbaka för SS21 efter att ha varit inställd två säsonger i rad. Den här gången presenteras modeveckan i ett helt nytt format.
Efter att Stockholm fashion week ställts in två säsonger i rad är det glädjande besked att den nu äntligen är tillbaka. Vårens nyheter (SS21) kommer att presenteras senare i sommar, närmre bestämt mellan den 26–28 augusti, i ett helt nytt, digitalt format. Istället för de fysiska visningar som vi är vana vid, så kommer modebranschens experter – men även vanliga följare och kunder – att kunna ta del av såväl livesändningar av kollektioner som interaktiva möten med designers och paneldiskussioner, via en digital plattform. Vissa märken kommer även att erbjuda möjlighet till shopping av plagg som är i säsong.
LÄS MER: 5 viktiga höjdpunkter från Stockholm Fashion Week SS21
Därför ställdes SFW in
”Framtiden” har tidigare angetts som orsak till att Stockholms modevecka ställdes in. Det är ett begrepp som kan betyda allt möjligt – men hållbarhet, ekonomi och digitalisering har av många tolkats som de främsta orsakerna. Den pågående pandemin har självklart också haft ett finger med i spelet, då den har tvingat den svenska modebranschen till att tänka om ytterligare.
– Svenska modeföretag har arbetat sida vid sida under pandemin, delat erfarenheter, stöttat varandra och drivit viktiga frågor tillsammans. Vi har talat om demokrati, mångfald, hållbarhet och teknologi i modebranschen i åratal. Med covid-19 kan det bli verklighet, kanske till och med det ”nya normala”, säger Catarina Midby, Generalsekreterare för Swedish Fashion Association, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Höstmode 2020: allt om säsongens viktigaste trender, färger och plagg
Chefredaktör Jonna Bergh ställer sig försiktigt positiv till beskedet:
– Det har varit en sorglig tid under den period då Stockholm fashion week decimerats och faktiskt till och med legat nere. Återkomsten med en digital modevecka blir spännande att följa – det jag spontant tänker på är ju att allmänheten, kunderna, på detta sätt har möjlighet att ta del av visningarna och diskussionerna samtidigt som den exklusiva skara som vanligtvis är inbjudna. Samt såklart att utländska gäster inte behöver åka hit för att ta del av svenska modeveckan – det betyder ju att det finns en mycket större potentiell publik. Samtidigt tycker jag att modeveckan, i alla fall för mig, handlar mycket om personliga möten och möjlighet att se något som faktiskt händer framför ögonen och inte på en skärm för en gångs skull. Trots det så tror jag att det här är en smart väg att gå, och det ska bli väldigt spännande att få arbeta på ett nytt sätt.
Internationella profiler modererar
Clare Press, Vogues första hållbarhetsredaktör och namnet bakom podcasten Wardrobe Crisis, och Simon Collins, grundare av modekonferens-konceptet Fashion Culture Design och tidigare rektor på Parson’s New School for Design, kommer att agera moderatorer för veckan (självklart via länk från sina respektive arbetsplatser).
– Jag har alltid tyckt om skandinavisk design och ser mycket fram emot att presentera Stockholm Fashion Week tillsammans med den briljanta Mrs Press, säger Simon Collins från sin lägenhet i New York. Jag har varit isolerad i månader och arbetat via länk med människor över hela världen. Det fungerar utmärkt. En digital modevecka, och i synnerhet från tech-ledande Stockholm, är en självklar utveckling för framtiden, säger Simon Collins i ett pressmeddelande.
Klicka här för att se allt från Stockholm Fashion Week
LÄS MER: Chefredaktörens rapport från Copenhagen Fashion Week: Så står sig svenskt mode i konkurrensen