Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Foto: Christine Knutsson

Stylein firar 20 år: ”Nu släpper vi en lyxig jubileumskollektion!”

Stylein fyller 20 år och firar med en jubieumskollektion med extra stor lyxkänsla. Märkets grundare Elin Alemdar berättar mer – och DV väljer favoritköp.

Elin, gratulerar till 20 år med Stylein – hur har detta mycket speciella jubileumsår varit för dig?

– Åh tack snälla. Det känns ju nästan overkligt att jag har haft Stylein i 20 år! Det här året har varit fantastiskt bra måste jag säga ändå. Eller så här, det har varit mer jobb än någonsin men väldigt mycket kul. Att få skapa en jubileumskollektion har varit en mer sentimental resa än vad jag väntade mig. Känner mig kanske lite mer ödmjuk inför att vi faktiskt står här i dag, 20 år senare, och växer mer än någonsin. Inget har kommit gratis.

Beskriv Styleins estetik med egna ord.

– För mig är Stylein skandinavisk varm minimalism med en feminin och sensuell energi. Vi skapar vackra silhuetter och vill framhäva former hos vår kvinna.

Vad är du mest stolt över?

– Jag har alltid tyckt att kicken av att se en kvinna på stan i Stylein är den ultimata bekräftelsen och det är det än i dag, 20 år senare. Tycker det är ett privilegium att få klä en annan person! Men jag är också oerhört stolt över mitt team på Stylein. Ingenting är möjligt utan mina medarbetare och är jag ser att dom växer, har kul på jobbet och är inspirerande så känner jag att jag på ett sätt lyckats.

Vad har varit den största utmaningen?

– Utmaningarna som entreprenör och företagsledare är många och över åren som gått har dom varierat lite. För oss som litet varumärke, men som växer mycket, kan utmaningen vara att helt enkelt ha tillräckliga muskler att kunna möta efterfrågan. Sen har ju året med pandemi satt oss alla på prov och jag måste erkänna att när den slog till visste jag inte om vi skulle överleva. Det va lite som domedagen i energin men tillslut lyckades vi ställa om oss till ännu mera digitala och klarade även den krisen tillslut. Men det tog på krafterna…

Foto: Christine Knutsson

Vilken är den största lärdomen du dragit?

– Behandla alla med respekt och kärlek. Ja jag vet, låter som en klyscha men det är så ofta jag och min partner i bolaget, Ulrika, pratar om detta – att i slutändan handlar allt om mänskliga relationer om det så är i fysiska möten eller en digital värld. Att sända ut bra energi är nyckeln till de mesta för mig. Sen är det lättare sagt än gjort så klart, men man får träna på det som med allt annat.

Vilket råd skulle dagens Elin givit dig själv för tjugo år sedan när ditt märke var nystartat?

–Jag var så väldigt modig och helt orädd då för 20 år sen, så jag måste säga att det nästan är tvärtom! Jag skulle behöva att den där naiva och lustfyllda Elin säger till mig idag emellanåt ”vad e det värsta som kan hända?”. Min man brukar säga till mig när jag haft en tuff dag på jobbet, ”nu måste du plocka fram NYC-Elin som inte va rädd för något och bara satsa 100% utan att se hinder”.

Hur är det att vara egenföretagare i modebranschen?

– Det är rätt tufft skulle jag säga. Eller sanningen är ju att jag inte har drivit bolag i andra branscher men överlag så är både affärsmodellen inom retail rätt svår att bli lönsam inom och konkurrensen är enorm. Med det som bakgrund ställer vi om oss mer och mer till att bli ett digitalt företag där vår primära affär ska ske på vår sajt, men med utvalda kunder runtom i världen som får sälja Stylein fysiskt.

Hur ska du fira?

– Bra fråga! Jag måste verkligen komma på detta nu känner jag. Kanske med en weekend till New York där allt startade. Längtar så det gör ont efter att få promenera runt på Manhattan där jag bodde i två år.

Du firar med en jubileumskollektion. Hur har du tänkt kring den?

– Min vision är att återskapa några av de mest ikoniska plaggen som visats genom året, men med en uppdaterad look. Det är som att vi har ”unnat oss” att välja de mest exklusiva kvalitéerna och verkligen bara skapa de designs som vi själva saknar. Ska bli så kul att släppa denna kollektion exklusivt på vår sajt!

Vilket är ditt eget absoluta favoritplagg genom åren?

–Jag är en ”lång kappa person” som alltid älskat att bära hellånga kappor. I 20-årskollektionen visar vi min drömkappa i kashmirmix. Den är underbar och är även Styleins signum tillsammans med den stickade polotröjan. Eller … Vad svårt! Vi har ju alltid tyckt om jersey, så världens enklaste men mest exklusiva ribbade t-shirt kanske får vara signifikativ för vår avskalade elegans. Enkelheten själv.

Damernas Världs favoritköp i Styleins jubileumskollektion:

Kappa i ull/kasmir med längden som är så svår att hitta och en feminin design. Mer info och köp här (länk till Stylein). Kashmirtröja med halvpolo och med rätt vidd. Mer info och köp här (länk till Stylein). Topp som ger en uppklädd känsla utan att skrika – vi älskar den rundade formen över bysten. Mer info och köp här (länk till Stylein). Byxor med härlig vidd – bekvämlighet och elegans. Mer info och köp här (länk till Stylein). Maxiklänning som gjord för årets nyårsfest! Så flott. Mer info och köp här (länk till Stylein).

LÄS MER: Ida Sjöstedt om sina 20 år i branschen – och minns klänningen som sprack

LÄS MER: Kim Kardashian gör avklädd kollektion för Fendi

LÄS MER: Chefredaktören: ”Kostymlooken som förenar lyx och budget”