Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Susanne Ljung blir hedersdoktor.Susanne Ljung blir hedersdoktor.Susanne Ljung blir hedersdoktor.
Susanne Ljung blir hedersdoktor. Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Susanne Ljung blir hedersdoktor: ”Fantastiskt!”

Susanne Ljung är journalisten som hjälper allt fler in i modevärlden med sitt kunnande, sin skarpa penna samt mjuka röst. Nu har hon utsetts till hedersdoktor vid Stockholms Universitet. 

I slutet av september får för första gången en journalist med inriktning på mode och skönhet ta emot titeln hedersdoktor vid Stockholms universitet. Det är förstås Susanne Ljung, tidigare chefredaktör för Damernas Värld, och i dag programledare för Stil i P1, som är kvinnan som tar mode och skönhet ett steg längre in i finrummet. 

Hur känns det?
– Fantastiskt! Nu när chocken har lagt sig. Det kom som en fullständig överraskning, på min födelsedag dessutom. En ren slump, visade det sig. Men låt säga som så här – bästa presenten jag fått någonsin.

SUSANNE LJUNG

GÖR Journalist med inriktning på mode och skönhet. Krönikör i DI Weekend och programledare för Stil i P1.
ÅLDER 62 år.

FAMILJ Gift med konstnären Mats Pehrson.

BOR I Stockholm och i New York.

BAKGRUND Inledde sin karriär på Expressen och Schlager. Var chefredaktör på Damernas Värld 1997-2001. Var länge panelist i populära radioprogrammet Spanarna. Hon har skrivit flera böcker – bland annat guider till Grekland och om skönhet. 

AKTUELL Som hedersdoktor vid Stockholms Universitet.

Vad innebär det att vara hedersdoktor?
– Det återstår att se. Men måste nog hålla något föredrag eller liknande, skulle jag tro. Men mest kan man nog bara njuta av att snurra på den doktorsring man får och känna att det var mödan värt att kämpa på.

Det ger väl en ganska rejäl vink om att mode inte längre nödvändigtvis kopplas till ”kommersialism” och ”yta”

Av vilken anledning har du fått den här titeln?
– Jag får citera Stockholms universitet som skriver: ”Genom en aldrig sinande och smittande nyfikenhet bidrar Susanne Ljung här till att väcka ett intresse för modets många betydelser bortom dess yta och kommers, vid många tillfällen i samtal med medarbetare från Stockholms universitet”.

Vad signalerar det att en modejournalist utses till hedersdoktor? Tyder det på att mode faktiskt har fått ökad status i dag?
– Det ger väl en ganska rejäl vink om att mode inte längre nödvändigtvis kopplas till ”kommersialism” och ”yta” utan har blivit en självklar del av humaniora, det vill säga studier om människan som kulturell varelse. Kläder och mode hänger ju ihop med så mycket annat och –äntligen! – har man börjat fatta det.

Susanne Ljungs personliga stil innebär ofta en svart elegant klänning, vackra örhängen och klassiska slingbacks. Här på Polarpriset 2023.Susanne Ljungs personliga stil innebär ofta en svart elegant klänning, vackra örhängen och klassiska slingbacks. Här på Polarpriset 2023.Susanne Ljungs personliga stil innebär ofta en svart elegant klänning, vackra örhängen och klassiska slingbacks. Här på Polarpriset 2023.
Susanne Ljungs personliga stil innebär ofta en svart elegant klänning, vackra örhängen och klassiska slingbacks. Här på Polarpriset 2023. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du har arbetat med mode i många år. Vad tycker du är den största förändringen i dag från då du började skriva och rapportera kring mode och skönhet?
– Att man idag kan skriva om både mode och skönhet utan att ursäkta, eller försvara, sig.

Du får din utmärkelse i slutet av september. Vad ska du ha på dig?
– Åhh, det är det stora problemet! Det är hårda klädregler. Frack och långklänning. Och jag avskyr att bära långklänning, känns som att gå omkring i nattlinne. Så vi får se.

Vi vet att du är minst lika kunnig om skönhet som om mode. Vilken är din favoritprodukt alla kategorier?
– Utan tvekan Estée Lauder Advanced Night Repair som har hängt med under många, många år. Den funkar både natt och dag. Skulle gärna ha den i en pumpflaska på en liter.

Estée Lauder Advanced Night Repair.Estée Lauder Advanced Night Repair.Estée Lauder Advanced Night Repair.
Estée Lauder Advanced Night Repair.

ANNONS Köp Estée Lauder Advanced Night Repair här (länk till Kicks)

LÄS MER Victorias smarta stilknep inför festen
LÄS MER
Kvinnorna över 50 som bevisar att tidlös stil inte har någon åldersgräns