Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Elliott Franks / TT NYHETSBYRÅN

Topshop-palatset på Oxford Street blir … Ikea-butik!

Efter Topshops konkurs har det stora palatset på Oxford Street varit igenbommat. Nu tar svenska Ikea över det ikoniska huset och öppnar butik mitt i London. 

4 476 446 100 kr. 

Så mycket, 378 miljoner pund, rapporteras Topshops tidigare shoppingpalats på Oxford Street i London ha kostat svenska möbelföretaget Ikea enligt The Evening Standard. 

För shoppingintresserade britter och turister var Topshop på Oxford Street ett givet stopp – under dess glansdagar passerade 400 000 personer genom butikens dörrar på veckobasis. Supermodellen Kate Moss var en trogen Topshop-supporter och gjorde flera egna kollektioner på märket, ständigt påhejad av kompisen och agaren Sir Philip Green. 

Topshop gick i konkurs 2021

I slutet av förra året gick dock Topshop i konkurs och de många butikerna i Storbritannien och utomlands (det fanns även en butik i Stockholm) stängdes och Topshop blev en del av onlinejätten Asos. Och nu har alltså det tidigare Topshop-palatset hamnat i händerna på den svenska möbelkedjan som ämnar öppna butik i delar av lokalerna under 2023. 

Ikea satsar på nya grepp

På senare tid har Ikea satsat på att även hitta närvaro inuti städer, och inte som tidigare ”bara” att ligga en bit ut. I Sverige har Ikea öppnat mindre nischade butiker – i september öppnades den första, en planeringsstudio i Norrköping.  Märket har även tagit steg i lite nya riktningar – samarbetet med Louis Vuittons kreativa chef på herrsidan, Virgil Abloh, samt designern Zandra Rhodes får sägas vara ett sådant liksom ett kommande samarbete med Swedish House Mafia och en satsning på inredning i anslutning till gaming. Man flirtar även med surfkulturen i en ny kollektion och har arrangerat en egen digital festival. Kedjan har också uppdaterat de klassiska Ikea-kläderna – i dag ser personal i varuhus och planeringsstudios ut som nedan. 

Ikea-personalens nya kläder.Ikea-personalens nya kläder.Ikea-personalens nya kläder.
Ikea-personalens nya kläder. Foto: Ikea

Peter Jelkeby, country retail manager och chef för hållbarhet på Ikea UK och Irland säger till The Eventing Standed att butiken kommer att erbjuda undegär 5 000 produkter där nästan hälften kommer att vara inredning och accessoarer som kunderna kan ta med sig hem direkt. Och, kanske viktigast - svenska köttbullar kommer att kunna avnjutas i restaurangen. 

LÄS ÄVEN 9 fantastiska adventsstjärnor som sprider mysig stämning

LÄS ÄVEN Kim Kardashian gör avklädd kollektion för Fendi

LÄS ÄVEN Månadens horoskop för november – så blir kommande period för ditt stjärntecken