TV-stylisten Monika Kichau: ”Låt inte kroppsform eller ålder begränsa din stil”
Uppväxten bakom järnridån i Sovjetunionen födde hennes stora intresse för mode och kläder. I dag är Monika Kichau stylist på SVT och inspirerar dagligen kvinnor till personlig stil. Här är hennes bästa tips:
– Släpp alla pekpinnar och ideal och låt inte din ålder eller din kroppsform begränsa dig när det gäller din stil, säger hon.
Berätta, hur kom det sig att du blev intresserad av kläder och styling?
– Intresset har sitt ursprung i den miljön jag växte upp i som barn. Jag föddes i Sovjetunionen och modesystem så som vi känner till det här i väst, var ett ytterst begränsat fenomen. Det var väldigt speciellt när vi nån gång fick tag i västerländska modetidningar eller när pappa, som hade möjligheten att resa till väst också inhandlade västerländskt mode till hela familjen. Min mamma och mormor var utöver allt detta både oerhört kreativa (som många kvinnor bakom järnridån blev) och dessutom väldigt modeintresserade. Jag satt ofta med min mormor och såg på när hon konstruerade mönster, sydde kläder och handarbetade. Jag hade på så sätt inspirerande förebilder som lärde mig se potentialen i det man har, och använda hur man klär sig som ett kreativt uttryck.
Monika Kichau - stylist i SVT
Ålder: 38
Yrke: Utbildad modevetare och kulturanalytiker. Arbetar som stylist och kreativ rådgivare, föreläser om hållbart mode, trender och personlig stil.
Bor: Umeå
Familj: Två barn och man.
Aktuell: Stilinspiratör och stylist på SVT:s Gokväll/Gör om mig.
Instagram: @monikakichau
Jag satt ofta med min mormor och såg på när hon konstruerade mönster, sydde kläder och handarbetade.
Hur kom du in på stylist som yrke?
– Jag har alltid varit intresserad av mode och arbetat med det på olika sätt ända sen tidiga 20-årsåldern. Jag har förutom stylistuppdrag arbetat och drivit egen butik, jobbat med skyltning och inköp samt med moderelaterad PR. I den högutbildade familj jag kommer ifrån med bland annat diplomater, läkare och forskare, var det ingen självklarhet att drömma om att jobba inom mode. Jag tror att min pappa undrade i många år vad jag faktiskt gjorde som stylist tills jag började jobba på SVT på programmet Gör om mig på Gokväll för sex år sedan. Då fick han en insyn i vad en stylist kan göra. Innan dess när jag berättade om modeplåtningar, modeinköp och styling av reklam och artister, så var det typ: ”men vad gör du egentligen på jobbet?” Haha!
När du hjälper folk med stil, vilket är deras vanligaste ”problem”?
– Deras vanligaste problem är att de antingen har för många val hängande i sina garderober och själva inte ser en röd tråd i sin stil. Eller så vet de hur de vill se ut men de vet inte hur de ska ta sig till målbilden. Och många undrar också hur de ska klä sin kropp till exempel proportionsmässigt.
Och vilken är din vanligaste ”utmaning”?
– Stil och mode kräver många gånger mod. När jag jobbar med personlig styling så handlar det ofta om att hjälpa mina stylingkunder att komma över sina inneboende föreställningar. Dessa föreställningar begränsar dem att ha den stil de vill ha, eller begränsar dem att hitta till en kreativitet där kläder liksom speglar deras inre universum. Det är relativt lätt att klä en person snyggt, det svåra och det som kräver intuition och medkänsla hos mig som stylist, är att hitta ett uttryck som matchar personens inre värld och individuella karaktär, som tar fram det unika hos personen genom stilen.
”Jag har mött kvinnor som sätter sitt modemässiga intresse på paus för att de inte har den kropp de vill ha här och nu.”
Finns det någon myt du vill krossa när det gäller kläder/styling?
– Så många. Vi måste komma ihåg att mode och styling också kan handla om ideal som kan vara begränsande för många. Och bara för att man upplever att man inte hör hemma i de idealen – kroppsmässigt, åldersmässigt eller modemässigt – så betyder inte det att du inte har möjlighet att ta makten och göra det på ditt sätt, eller ta hjälp av en stylist. Jag har mött kvinnor som sätter sitt modemässiga intresse på paus för att de inte har den kropp de vill ha här och nu. Vi måste vara snällare mot oss själva, och inte låta begränsningarna vara ett fängelse. Och modeindustrin måste bli ännu bättre på representation. Sen är jag lite trött på pekpinnar. Att en kvinna till exempel inte kan bära vissa plagg eller ha en viss stil på grund av att hon är av viss storlek eller av en viss ålder känns så förlegat. Jag älskar hur det senaste decenniets kroppspositivism öppnat upp för att slå sönder en del av detta, men det är också en generationsgrej tror jag.
Vi har sett att du är händig och gör egna kläder och väskor - var kommer det ifrån?
– Jag önskar att jag hade mer tid för det, för det är sjukt kul att sy och att göra om saker, sk remake. Som stylist så hamnar man ofta i situationer där man måste vara beredd på att göra snabb ändringssömnad, även om jag med varm hand överlåter det till sömnadsproffsen om det är mycket. Sen ligger det i vår tidsanda att många har hittat tillbaka till den kreativiteten av att handarbeta på olika sätt och det tycker jag är både inspirerande och kul. Det till exempel Maja Delborn har gjort de senaste åren på sitt instagramkonto är oerhört inspirerande. Varning, den som börjar följa henne kommer vilja börja sy själv. Garanterat!
Våren är här! Vad tänker du satsa på våren 2021 - ge oss 4 nyckelplagg eller looks som du är mest sugen på.
– VOLYM. Lookmässigt är jag peppad på oversize och volym. Och på tal om volym, jag älskar power-axeln – den är ofta med i mina looks. Och jag har liksom längtat hela vintern efter att få bära min oversize trenchcoat som jag lagerstylar med. Ett perfekt vårplagg som hänger med även de kyliga dagarna på sommaren och in på varmare dagar på hösten!
– REMAKE. Sen är jag alltid peppad på plagg som både har ett miljömässigt tänk och har intressant design. Bland annat en remake-skjorta med dekonstruerade snitt som min vän Anna Lidström skapat i sitt senaste designsamarbete som heter Another Studio X Gina Tricot. Den kommer att bäras väldigt mycket av mig denna vår och sommar.
– KOSTYMEN. Min gröna shortskostym från Arket kommer också snurra runt en del i min vår- och sommargarderob. I mina kostymer ser jag variationsmöjligheter och jag älskar att bära kavaj, så jag använder gärna kavajen från kostymer till andra looks. Slänger gärna en oversize kavaj över axlarna och känner mig alltid snygg i det.
– FISHNET. I min garderob blandas nytt och second hand. Microtrenden fishnet passar mig perfekt denna vårsäsong och jag har förberett för den nu ett tag. Sedan några säsonger bakåt har det inhandlats plagg i fishnet (nät) second hand. Jag älskar att lager-på-lager styla med den typ av nätmaterial som kan ingå i en spännande kontrastmix med andra material i en outfit. Och ett generellt hack för den som vill handla mer second hand, planera och ha framförhållning inför en säsong eller om du är peppad på en särskild trend. Du kan hitta rätt mycket av det du listat och är sugen på på second hand- marknaden, om du faktiskt planerar dina köp och har tålamod.
Det här med att bygga en bra basgarderob - är det något för dig?
– En basgarderob är en högst individuell sak. På tal om de pekpinnar jag nämnde tidigare, så är jag inte särskilt förtjust i den lista på basplagg som alltjämt florerar på vad man ”måste” ha för att känna sig komplett i sin basgarderob.
Vilka är dina bästa tips för att lyckas med en basgarderob?
– Jag tycker att man alltid ska fråga sig själv: vad är det för liv jag lever, hur ser min vardag ut och vad har jag för behov? Vilka kläder, som över- och nederdelar och snitt, ska utgöra basen? Sen ska resten av ens stil snurra kring dessa, och det kommer liksom vara ens logiska fundament.
”Dokumentera din looks – och alltid med skor!”
Ge oss 2 säkra stiltips som ALLTID kommer att rädda oss de dagar vi står med håglös blick och stirrar in i garderoben och viskar förtvivlat ”Jag har inget att ha på mig....”
– Fråga dig själv ”vilka klädkombinationer eller plagg har jag i min garderob som jag alltid känner mig snygg i?” Där i vilar också ledtråden, och svaren i vad det är som faktiskt utgör din personliga stilformel och din stilmässiga trygghet.
– Ett annat tipsa är att ”umgås med dina kläder”. Prova, laborera och planera fram dina bästa looks och dokumentera dina kombinationer och spara vinnande looks i en bildmapp i till exempel mobilen. Och glöm inte att dokumentera dina outfits med skor – alltid med skor! För det du behöver de där håglösa dagarna är att ha kompletta gå-till-looks som inspirerar dig. Skor och accessoarer är ofta nycklarna i den attityd vi vill skapa i våra looks, så tumma inte på helheten och testa alltid dina outfits i komplett format.
LÄS MER: Svenska supermodellen Ursula Wångander, 53 delar med sig av sina bästa stiltips.