Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hyr en klänning, få manikyr eller ät frukost på H&M's nya flaggskeppsbutik
Hyr en klänning, få manikyr eller ät frukost på H&M's nya flaggskeppsbutik
Hyr en klänning, få manikyr eller ät frukost på H&M's nya flaggskeppsbutik
Hyr en klänning, få manikyr eller ät frukost på H&M's nya flaggskeppsbutik Foto: H&M

Vi recenserar – Så bra är H&M's nya flaggskeppsbutik

H&M's nya flaggskeppsbutik på Sergelgatan i Stockholm innehåller en hel del nyheter – ett exempel är uthyrning av festklänningar.

På fredag, den 29 november, öppnar H&M sin nya flaggskeppsbutik på Sergelgatan i Stockholm. Det är ingen helt ny butik per se, utan en butik som har varit stängd för renovering i några månader. 

Det första intrycket jämfört med en ”vanlig” H&M-butik är att det finns fler växter, fler sittytor och ger en mer ombonad, mysig känsla. Detta är ingen konceptbutik med smalt, nischat utbud - tvärtom. Utbudet av kläder är på vissa avdelningar till och med bredare än i andra butiker, då plagg som annars bara finns online går att prova och testa i Sergelbutiken - för att sedan beställa online. Ett försök att få den fysiska och digitala butiken att närma sig varandra. 

LÄS ÄVEN: H&M Studio AW20 är här – se alla bilder från kollektionen

Mycket av det som är nytt i butiken går i hållbarhetens och miljöns tecken. Och det är förändringar och butikstester som behöver göras, speciellt med tanke på H&M's ambition att senast år 2040 vara klimatpositiva.
Här är fem saker vi tycker utmärker butiken.

5 nyheter i H&M's flaggskeppsbutik 

1. Hyr en festklänning

Av alla plagg vi har i garderoben är nog ”festklänningen” den som tyvärr blir hängande allra mest. Istället för att köpa nya klänningar vill H&M därför att du ska kunna hyra en festklänning! Det finns 50 olika klänningar, och många finns att hyra i storlek 32-44. De flesta klänningar kommer från tidigare conscious exclusive-kollektioner, men vissa klänningar har designats specifikt för uthyrningstjänsten. 

Hyr nästa festklänning istället för att köpa den. Foto: H&M/David Thunander

Att hyra en klänning kommer att kosta 350 kronor för en vecka. Du kan boka tid online för att testa klänningarna, eller droppa förbi butiken. 

Sverige, och den här butiken, är först ut att testa uthyrningskonceptet. 

2. Laga och reparera dina kläder

Det här blir den fjärde butiken i Sverige där du som kund har möjlighet att reparera, laga eller bara pimpa dina kläder genom patches eller broderier. Fokus ligger på enklare lagningar som till exempel att fixa blixtlås, sy dit en knapp eller att sy ihop en reva. 

Laga och repapera dina plagg i H&M's nya flaggskeppsbutiken. Foto: H&M / David Thunander

Om du har köpt ett H&M-plagg som har gått sönder kan du gå dit och få plagget lagat gratis. 

LÄS OCKSÅ: Alla H&M:s designsamarbeten genom åren – från 2004 till 2019

3. Ät frukost 

Plocka med dig frukost från butiken. Foto: H&M/David Thunander

Klockan 07:30 kommer företaget It's pleat rulla in en frukost- och kaffevagn i butiken så att morgonpigga kunder kan köpa frukost. 

4. Föna håret eller färga brynen 

Passa på att fixa naglarna under shoppingrundan. Foto: H&M / David Thunander

Skönhetsföretaget Dashl har slagit upp en beautybar längst in i butiken där kunder kan köpa skönhetstjänster som exempelvis manikyr, blow out och bryntjänster. Ingen behandling tar längre tid än en timme, och den lilla skönhetssalongen har öppet mellan kl 07:30–20:00. 

5. Boka en personal shopper 

I butiken kan du boka en personal shopper, som hjälper dig att handla och hitta din stil.

I nya butiken finns möjlighet att betala själv, men också att betala vid ett senaretillfälle i ett samarbete med Klarna. Foto: H&M / David Thunander
I butiken syns skärmar där vanliga besökare kan visa sin stil genom att posta bilder under en hashtag. H&M menar att de ser en tydlig trend att kunder litar mer på kunders omdömen och tycke. Foto: H&M / David Thunander

LÄS ÄVEN: H&M conscious collection höst 2019 – våra utvalda favoriter