Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Yves Saint Laurent firar med sina modeller i samband med första visningen i Paris 1962.Yves Saint Laurent firar med sina modeller i samband med första visningen i Paris 1962.Yves Saint Laurent firar med sina modeller i samband med första visningen i Paris 1962.
Yves Saint Laurent firar med sina modeller i samband med första visningen i Paris 1962. Foto: KEYSTONE-FRANCE / IBL BILDBYRÅ / GAMMA-KEYSTONE VIA GETTY IMAGES GAMMA-KEYSTONE

Yves Saint Laurent firas med multipla utställningar i Paris

I Paris pågår flera utställningar samtidigt om modeskaparen Yves Saint Laurent. Anledningen: Det är nu sex decennier sedan hans första visning tog plats i den franska huvudstaden.

Efter sex år hos mästaren tog han så då klivet ut från Christian Dior och i januari 1962 presenterade han sin första haute couture-kollektion under eget namn: Yves Saint Laurent. Han kom att bli en av modehistoriens stora innovatörer. Det finns många områden inom vilka han var en pionjär – att kombinera mode med konst (Mondrian-kollektionen från 1965) är ett sådant exempel. 

Yves Saint Laurent blev med tiden en känd konstsamlare, och hans kärlek för konsten visades även i det mode han skapade. Till höger, en klänning ur Mondrian-kollektionen (hösten 1965). Till vänster: Mondrians Composition en rouge, bleu et blanc II (1937).Yves Saint Laurent blev med tiden en känd konstsamlare, och hans kärlek för konsten visades även i det mode han skapade. Till höger, en klänning ur Mondrian-kollektionen (hösten 1965). Till vänster: Mondrians Composition en rouge, bleu et blanc II (1937).Yves Saint Laurent blev med tiden en känd konstsamlare, och hans kärlek för konsten visades även i det mode han skapade. Till höger, en klänning ur Mondrian-kollektionen (hösten 1965). Till vänster: Mondrians Composition en rouge, bleu et blanc II (1937).
Yves Saint Laurent blev med tiden en känd konstsamlare, och hans kärlek för konsten visades även i det mode han skapade. Till höger, en klänning ur Mondrian-kollektionen (hösten 1965). Till vänster: Mondrians Composition en rouge, bleu et blanc II (1937). Foto: Mondrian: Paris, Centre Pompidou - Musée national d'art moderne - Centre de création industrielle Photo © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Jacques Faujour. YSL-klänning: Musée Yves Saint Laurent Paris© Yves Saint Laurent @ Nicolas Mathéus

Yves Saint Laurent var pionjär

Men det kvinnor framför allt älskar honom för är att han befäster de plagg som tidigare endast var avsedda för män i den kvinnliga garderoben – hans Le Smoking blev ett begrepp. Och Monsieur Laurent är en av de modeskapare (Pierre Cardin är en annan) som du ska tacka för nöjet att gå i modebutiker … Han var en av de första riktigt kända klädskapare som öppnade en modern butik – där kvalitativa modeplagg hängde på galgar redo att tas hem, snarare än att de behövde sys upp. I dag går det knappast att förstå vilket djärvt steg det var, men med det föddes det moderna sätt vi konsumerar mode. 

Här en hommage till Pablo Picasso från FW 1979, inspirationen är tavlan Portrait de Nusch Eluard (1937)Här en hommage till Pablo Picasso från FW 1979, inspirationen är tavlan Portrait de Nusch Eluard (1937)Här en hommage till Pablo Picasso från FW 1979, inspirationen är tavlan Portrait de Nusch Eluard (1937)
Här en hommage till Pablo Picasso från FW 1979, inspirationen är tavlan Portrait de Nusch Eluard (1937) Foto: YSL-kavaj: Musée Yves Saint Laurent Paris © Yves Saint Laurent @ Nicolas Mathéus Picasso-tavla: © Succession Picasso - Gestion droits d'auteur Eluard Nusch (1906-1946) Localisation : Paris, musée national Picasso - Paris Photo © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Adrien Didierjean

Yves Saint Laurent hyllas med multipla utställningar i Paris

För att hylla att det nu är 60 år sedan Yves Saint Laurent tog de första stegen till det som skulle komma att bli ett av våra mest kända, och största, modemärken pågår flera YSL-utställningar i just nu och fram till mitten av maj i Paris. Louvren, Musée d’Orsay, Centre Pompidou, Picassomuséet och flera andra kända konstinrättningar har alla olika YSL-vinklar för sina utställningar. Att möta våren i Paris har kankse aldrig känns så lockande!

LÄS ÄVEN Yves Saint Lauren vs Karl Lagerfeld, Dior vs Balenciaga … Allt om modevärldens hatkärlekar!

LÄS ÄVEN Grattis på 50-årsdagen, kronprinsessan Mary! Här är din stilresa i bilder

LÄS ÄVEN Trenchens tid är nu! Vårens trender – och så gick kappan från krigsplagg till basgarderobshjälte