Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vad har de olika färgerna för betydelse och hur hittar man en egen stil? Modepsykologen förklarar!
Vad har de olika färgerna för betydelse och hur hittar man en egen stil? Modepsykologen förklarar! Foto: Jason Lloyd-Evans

Det säger dina kläder om din personlighet – modepsykologen förklarar

Dawnn Karen är världens första modepsykolog. För Damernas Värld berättar hon om vad kläderna säger om bäraren, om vad man bör ha på sig till en arbetsintervju om man vill känna sig självsäker, och om hur man hittar en egen stil – oavsett ålder. 

Marika Agestam Cederlund

När jag ramlade över Dawnn Karens Instagramkonto blev jag minst sagt exalterad. Wow, en modepsykolog! Frågor som ”men vad är egentligen modepsykologi?” och ”vad sitter Dawnn på för smarta, psykologiska knep?” följde snabbt. Lyckligtvis ville Dawnn ställa upp på en intervju för att dela med sig av allt man kan tänkas vilja veta om en modepsykolog. Här är hennes svar!

Hur blev du världens första modepsykolog?
– Jag studerade psykologi på Colombia University och arbetade samtidigt inom modebranschen som modell och med PR. Det var populärt att kombinera psykologi med andra områden inom min utbildning, så folk nischade in sig på sportpsykologi, barnpsykologi, spirituell psykologi... Men det fanns inget som hette modepsykologi och ingen ansåg det vara tillräckligt värdigt för att räknas som ett akademiskt område. Det var där idén föddes. Idag är jag den första modepsykologen i världen och har ett eget institut där jag utbildar andra till att jobba inom samma område.

Dr. Dawnn Karen

Namn: Dawnn Karen.

Ålder: ”Millenial – jag pratar sällan om min ålder”.

Bor: New York.
Gör: Modepsykolog, föreläsare, författare av boken Dress Your Best Life. 

Instagram: @dr.dawnnkaren

Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut?
– En vanlig dag består av att jag lär ut modepsykologi via min onlineplattform The Fashion Psychology Institute och via högskolan The Fashion Institute of Technology, som ligger i New York där jag bor. Jag arbetar även med mina klienter, som vänder sig till mig för att jag ska kunna hjälpa dem att länka samman hur deras inre problem uttrycks i sättet de presenterar sig ut mot världen, det vill säga genom sina kläder.

TEST: så vet du vilka färger du passar bäst i (stor guide efter din hudton) 

Dawnn Karen. Foto: Dawnn Karen

Vilken är den vanligaste frågan du får som modepsykolog?
– Folk vill att jag ska analysera deras kläder när jag träffar dem för första gången och berätta vad jag får för intryck. Det är något som jag kan göra, men jag föredrar att sitta ned med personen först och lära känna denne – för att sedan kunna säga hur personens inre värld reflekteras genom dess yttre val.

Modepsykologen om...

... Vad kläderna säger om bärarens personlighet

– Olika färger kan berätta vad du känner eller vilken typ av personlighet du har. Men även andra detaljer, som material och som vilka accessoarer du bär till din look, spelar också roll. Det handlar även om när du bär någonting, och varför du bär det. Klär du dig för dig själv eller för andra? Beroende på om du väljer att klä dig i en vit skjorta, svarta byxor och skinnskor eller en färgglad, mönstrad klänning med chunky sneakers så signalerar det om din personlighetstyp är introvert eller extrovert för just den dagen.

Det handlar även om när du bär någonting, och varför du bär det. Klär du dig för dig själv eller för andra?

... Olika färgers betydelse

Grön signalerar framgång, hållbarhet och etik.
Röd signalerar sexualitet, passion och energi.

Röd signalerar sexualitet, passion och energi. Foto: Jason Lloyd-Evans

Blå signalerar tillit och lugn.
Vit signalerar oskuld.
Svart signalerar skäck och makt.
Rosa signalerar femininitet.
Gul signalerar glädje och varning.
Brun signalerar hållbarhet och jordnärhet.
Lila signalerar överlägsenhet och kunglighet.
Orange kan signalera att någonting är billigt.
Prickar indikerar att man behöver ordning och reda i sitt liv.
Blommor indikerar att man har en positiv syn på livet.
Rutor indikerar också att man behöver ordning och reda i sitt liv, och även att man dras mot det minimalistiska hållet.

LÄS MER: 14 plagg att investera i för en komplett basgarderob (steg för steg!) 

... Om att klä sig efter humör – eller inte?

Jag har en dålig dag. Borde jag klä mig i det jag är sugen på: sunkiga mjukisbyxor, eller ”lura” mitt sinne genom att bära ett fint, fräscht plagg istället?
– Det beror på vad du vill åstadkomma. Vill du vara kvar i känslan eller komma ur den? Använd frågan som ett redskap för att skapa medvetenhet kring vad du faktiskt klär dig i. Din fråga leder oss rakt in i två termer som är grundande för modepsykologin: mood illustration dressing och mood enhancement dressing. 

Mood illustration dressing handlar om att klä sig för att vidmakthålla sitt nuvarande humör, och mood enhancement dressing handlar om att klä sig för att optimera, det vill säga dra största möjliga fördel av, sitt nuvarande humör. För det förstnämnda skulle det alltså handa om att ta på sig ett par mjukisbyxor eller en pyjamas när man har en dålig dag. För det sistnämnda skulle man snarare ta på sig ett snyggt favoritplagg när man har en dålig dag. Man kan alltså använda kläder som ett redskap för att uppnå en önskad psykologisk effekt. 

Man kan använda kläder som redskap för att uppnå en önskad psykologisk effekt.
”Om du vill känna dig självsäker inför en arbetsintervju så ska du ta reda på vilka kulturella normer som dominerar på företaget”. Foto: Jason Lloyd-Evans / All Rights Reserved - Francesco Gili

... Om att klä sig inför en arbetsintervju

– Om du vill känna dig självsäker inför en arbetsintervju så ska du ta reda på vilka kulturella normer som dominerar på företaget som du söker dig till. Klä dig i linje med dessa normer, men ändå med din egen stil. Ett annat knep är att bära en accessoar som har ett psykologiskt värde. Det kan vara ett berlockarmband från din mormor eller din pappas favoritslips. Det ger dig det där extra självförtroendet och tryggheten som behövs under arbetsintervjun, första dejten, eller vad det nu gäller.

... Om att hitta en egen stil

– Idag väljer vi ofta kläder baserat på yttre faktorer som trender och vad andra personer bär. Om man istället startar inifrån så blir det så mycket enklare att göra skräddarsydda val som passar en själv. Vad är du bekväm i? Vem är du och vad vill du uttrycka? Som modepsykolog tror jag inte heller på att klä sig efter sin ålder. Det finns en kronologisk ålder och en biologisk ålder. Kronologiskt sett kan du vara 50 år, men biologiskt sett känna dig som 35. Modepsykologins motto handlar om styling från insidan ut.

LÄS MER: Så hittar du en egen stil – stylistens bästa tips