Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moderiktiga julgranar

Har du funderat på att dekorera din julgran med Post-it-lappar? Smycka den med stora, glittrande spindlar? Eller varför inte hänga upp massor av vackra handskar och rosetter?

Ett gäng granar står nu färdigklädda och klara på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Tio personer som alla, på ett eller annat sätt, arbetar med mode har fått fria händer att pynta var sitt eget julträd. Men silverglitter och garntomtar är inget som dessa designers, modister och moderedaktörer använt sig av. Nej, de har alla tänkt utanför boxen.

Läs om Maria Nilsdotter, Fadi el Khoury och Altewai.Saomes granar efter klicket. Se alla pyntade julträd genom att klicka på bilderna här under. Smyckesdesignern Maria Nilsdotter har pyntat granen The Creepy Tree.
– Jag ville göra en gran med smycken i, så jag tittade lite på några av mina skapelser. Det blev en gran med massor av spindlar, en kedja och så en korp i toppen. Först hade jag tänkt att göra granen ännu
äckligare med stora, svarta spindlar, men så tyckte jag att det var roligare att göra den lite festligare. Det blev en gran med "julebling". 

Haute couture-kungen Fadi el Khoury har dekorerat granen Le trompe-l´oeil.
– Varje jul och nyår så brukar jag försöka summera året som gått. Min gran har inspirerats av min fantastiska sommar, som jag tillbringade i Italien. Jag vill ge en inblick i vad jag upplever när jag är där. Fantastiska apelsinträd, blommor och fjärilar, allt detta ser jag från mina produktionsplatser. Det är långt ifrån de där industriella miljöerna som många andra är vana vid. Jag önskar att jag kunde förmedla min känsla i en bild, så att andra kan få ta del av den. Den här granen kanske är det närmaste jag kan komma?

Den hyllade designerduon Altewai.Saome valde att fylla sin gran med hundratals Post-it-lappar.
– Vår gran heter Stress och alla lappar vi använt är förstås autentiska. Vi tog med dem från kontoret. Vi vill visa hur den riktiga julen ser ut. Alla är så stressade... 

Andra designers som pyntat årets fashionabla granar är Lisa Wikander från Mes Dames, designern Saman Amel,  moderedaktören Petra Tungården, modisten Malinda Damgaard, designern Matilda Wendelboe, märket Denim Demon Jeans och  designern Rasmus Wingårdh. Om du vill spana in deras granar bör du bege dig till Hotel Birger Jarl i Stockholm mellan den 30 november och 20 december 2012.