Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anton Sucksdorff Photography 2014

Möt systrarna bakom Santosh – svenska märket som fokuserar på kashmir

På bara sex år har systrarna Stackelbergs kashmirmärke Santosh gått från att producera en sjal till fullskaliga kollektioner. Och allt började med en chaufför med samma namn ...

Det var under en resa till Indien som systrarna 

Helena och Antonia Stackelberg träffade Santosh, en karismatisk chaufför som de bestämde att de skulle uppkalla sitt varumärke efter, om de någonsin startade ett. År 2011 gjorde de slag i saken, och i dag är Santosh ett varumärke som fokuserar på mjuka material, minimalistiska snitt och tidlösa plagg av hög kvalitet.

LÄS MER: Investera i en kashmirtröja! Prisvärda köp – från budget till lyx

Berätta om Santosh!

– Allt började med att vi tog fram en egen sjal, men i dag består vårt utbud av en dam-, herr- och barnkollektion. Alla kläder tillverkas av den allra finaste kashmiren från Mongoliet och produceras av skickliga hantverkare både där och i Nepal.

Tröja av kashmir, stl XS-XL, 3 700 kr, byxor av kashmir, st XS-XL, 2 500 kr, båda Santosh.

Hur går tillverkningen till?

– Fabriken som vi jobbar med köper råvarorna direkt från herdarna i västra Mongoliet. Därefter tvättas, pressas, färgas, spinns och stickas garnet på ett och samma ställe. Det är av stor vikt för oss för att säkerställa att våra produkter är 100 procent hållbara och etiska.

Vad har ni för ambitioner?

– Självklart att växa, men samtidigt att lyckas hålla fast vid våra grundvärderingar. Vi vill gärna förbättra oss över tid. Vi jobbar för tillfället med en hållbar kollektion i samarbete med fabriken i Mongoliet. Garnen kommer då att vara totalt ofärgade och finnas i tre olika naturtoner.

Hur tar man hand om sina kashmirplagg?

– Stickade Santosh-produkter kan tvättas i maskin på 30 grader med flytande fintvättmedel. Stryk gärna på låg värme efteråt.

LÄS MER: Guide –  så tar du hand om plagg i kashmir, merinoull och siden

Till sist: vet Santosh att han har ett varumärke uppkallat efter sig?

– Ja, det vet han. Och han följer vår resa på Facebook!

 

Häng med Damernas Värld på en träningsresa till Mallorca – läs mer här!