Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Avklätt och transparent syns nu även på bröllop.Avklätt och transparent syns nu även på bröllop.Avklätt och transparent syns nu även på bröllop.
1 AV 2
Se kändisarna som hakat på vågade röda mattan-trenden
2 AV 2
Avklätt och transparent syns nu även på bröllop.
Foto: SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Naken-brudklänningen trendar – avklätt är det nya vita

Har bruden glömt att klä på sig? Nej – hon bär säsongens hetaste trend. Skira, transparenta brudklänningar som suddar ut gränsen mellan underkläder och klänning anammas nu av allt fler. 

Någonting gammalt, någonting nytt, någonting lånat och – någonting som nästan inte syns? Efter flera år av avklädda looks på röda mattan har nakenmodet nu trängt ända in i kyrkan. Bland årets starkaste trender för brudklänningar syns en tydlig dragning åt det skira och transparenta, där material som spets och mesh är bärande element. Det är kroppsnära, underklädesinspirerat och avslöjande. 

Transparent brudmode på Yolancris visning.Transparent brudmode på Yolancris visning.Transparent brudmode på Yolancris visning.
Transparent brudmode på Yolancris visning. Foto: SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Färska siffror från Klarnas Shoppingindex visar att försäljningen av just spetsklänningar har gått upp 114 procent och shapewear, som ofta bärs under de nakna lookerna, har ökat med 137 procent. Allt fler designer satsar också på ”nakenbrudklänningar”. En uppmärksammad lansering är till exempel Nensi Dojakas, känd för sina avklädda designer, kapselkollektion för MyTheresa, där gränsen mellan underkläder och brudklänning suddas ut.

– Jag tycker att en brudklänning förtjänar finess, förfining och därmed också sensualitet, säger hon till Vouge.

https://www.instagram.com/p/Co9-ijpt4DO/?hl=en

Bröllopstraditionerna luckras upp

Bröllop har länge varit en tillställning inbäddad i tradition och i stort fredad från djärva modestatements. Men någonting håller på att hända. I synnerhet bland kändisarna, som ofta firar bröllop under flera dagar och inte behöver satsa allt på ett kort när det kommer till brudklänningen. När Vogues skönhetsredaktör Tish Weinstock gifte sig i höstas bar hon till exempel tre olika klänningar – alla i olika genomskinlighetsgrad. Den tredje var en helt transparent skapelse av John Galliano.

– Jag kände mig ändå inte direkt naken, säger hon till Vogue.

https://www.instagram.com/p/Ck22AwLNRIB/

 

Arvtagerskan Ivy Getty satsade också på nakenlooken i sin bröllopsklänning signerad Maison Margiela, även den designad av Galliano. Tillsammans arbetade de fram en teddy som matchade Gettys hudfärg, för att ge intrycket av att hon var helt naken under klänningen.

https://www.instagram.com/p/CknRGf_O1Qm/

Modeskribenten och influencern Camille Charrière valde att sätta underkläderna i fokus på sitt bröllop, när hon bar en mycket skir spetsklänning från Harris Reed.

– En stor fråga var vilka trosor jag skulle bära – det var en riktig huvudvärk. I slutänden valde jag en spetstrosa från La Perla, för det är exakt vad man vill ha på sig när man går in i livet som gift, säger hon till Vogue.

https://www.instagram.com/p/CXzo5kcuRw8/

Naket inte alltid synonymt med sexigt

Även om den ”nakna” brudklänningen delvis är en effekt av den allmänt avklädda festtrenden tror flera i branschen att ett större skifte i brudmodet är på gång. Ett skifte där fler vågar ta risker, vara mer avant garde och visa sin personlighet och, i vissa fall, hud.

Ett märke som var tidiga med det skira brudmodet är Kaviar Gaushe, som blivit något av specialister på stilfull transparens. 

https://www.instagram.com/p/CMsEDbQBpV_/https://www.instagram.com/p/COLfvO0BuO7/

Och transparent behöver inte nödvändigtvis vara liktydigt med sexigt, skriver Vogue. Genomskinliga material används av många designer för att framhäva intrikata detaljer i kreationerna – som broderier, volanger eller pärlor.

https://www.instagram.com/p/B63xSePBIj6/

Helt ny är inte den avslöjande brudklänningen ändå inte, och så klart var det supermodellen Kate Moss som, sin vana trogen, gick i bräschen när hon 2011 gifte sig i en delvis transparent skapelse av – just det – John Galliano.

https://www.instagram.com/p/CBRhPX3nSgt/
Transparent klänning på Elie Saabs visning.Transparent klänning på Elie Saabs visning.Transparent klänning på Elie Saabs visning.
Transparent klänning på Elie Saabs visning.

LÄS MER: Klädkoder på nya tiders bröllop – existerar de?

LÄS MER: Nakenklänningarna vi aldrig glömmer