Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images

Modeögonblick vi minns: Naomi Campbells ikoniska fall på catwalken

Modejournalisten Susanne Ljung belyser ögonblicken som gått till modehistorien. Här minns hon Naomi Campbells ikoniska fall på catwalken 1993.

Alla skor är inte gjorda för att promenera i, inte ens nedför en catwalk. Det hindrade emellertid inte den brittiska modeskaparen Vivienne Westwood från att snöra på toppmodellen Naomi Campbell ett par av sina 23,2 centimeter höga Super elevated gillie shoes till visningen av sin höst- och vinterkollektion Anglomania, den 17 mars 1993, i Paris.

LÄS MER: Modeögonblick vi minns: Michelle Obamas hårda statement med budgetmode

Och det gjorde hon rätt i. Naomi Campbell snubblade till, föll som en fura och fick hela modevärlden att förfärat dra efter andan. Sekvensen där hon faller och skrattande reser sig upp för att fortsätta vingla fram i ett moln av rosa fjädrar har blivit ett av modevärldens mest betittade ögonblick.

Det ikoniska fallet när Naomi Campbell ramlade på catwalken 1993. Foto: Getty Images

Det fanns inte en tidning eller ett tv-program (det här var före Youtube) som inte rapporterade om incidenten – och förfasade sig över klackhöjden. Det gjorde emellertid inte Vivienne Westwood. ”Du såg fantastisk ut. Ditt fall var vackrare än när ett djur faller ner dött av ett skott”, sa hon uppskattande till Naomi Campbell.

De blå skorna av fuskkrokodil inköptes av Victoria and Albert Museum i London, och är i dag ett av museets mest populära utställningsföremål.

LÄS MER MODEHISTORIA: Modehistoria: Så gjorde kvinnorna den manliga rocken till sin egen

Av: Susanne Ljung