Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Neneh Cherry prisas.Neneh Cherry prisas.Neneh Cherry prisas.
Neneh Cherry prisas. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Neneh Cherry prisad som ikon – inom mode, musik och kultur

Neneh Cherry, 57, har varit stilbildande ända sedan genombrottet med hiten Buffalo stance 1998. Nu tar hon emot musiktidningen NME:s Icon Award för sin förmåga att omdefiniera mode, musik och kultur. Damernas Värld pratar stil med ikonen.

Det kan vara svårt att förstå i dag, men när Neneh Cherry uppträdde i Top Of The Pops på brittisk tv 1988, iförd cykelbyxor och kromfärgad bomberjacka över en bustier – höggravid – var det något enormt. På den här tiden fick gravida stjärnor vanligtvis göra en snabb sorti från rampljuset för att återkomma efter att barnet var fött. 

Men Neneh, som matchade sin outfit med en stor blingig medaljong och örhängen formade som dollartecken, gick sina egna vägar från start. Den streetiga stilen med cykelbyxor, sneakers och bomberjacka blev ikonisk och har inspirerat flera generationer av unga tjejer och kvinnor. 

Neneh Cherry i en typisk outfit för hennes tidiga karriär.Neneh Cherry i en typisk outfit för hennes tidiga karriär.Neneh Cherry i en typisk outfit för hennes tidiga karriär.
Neneh Cherry i en typisk outfit för hennes tidiga karriär. Foto: London Weekend Television/REX/TT

Och på den vägen, med egensinniga val både musikaliskt och modemässigt, har Neneh fortsatt genom åren, vilket är anledningen till att hon nu får tidningen NME:s Icon Award. Motiveringen lyder: ”För hennes förmåga att ständigt omdefiniera musik, mode och kultur under de senaste tre decennierna.”

Neneh Cherry med dottern Mabel på NME Awards i London den 2 mars.Neneh Cherry med dottern Mabel på NME Awards i London den 2 mars.Neneh Cherry med dottern Mabel på NME Awards i London den 2 mars.
Neneh Cherry med dottern Mabel på NME Awards i London den 2 mars. Foto: MAHI / TT NYHETSBYRÅN

Neneh Cherry

Gör: Musiker och sångare.

Ålder: 57 år.

Familj: Jättefamilj där de allra närmaste är maken och musikerkollegan Cameron McVey, döttrarna Naima, Tyson och Mabel, bonussonen Marlon och tre barnbarn.

Bor: I London.

Aktuell: Tilldelas årets Icon Award på NME Awards den 2 mars.

Stjärnan har tidigare berättat för Damernas Värld om sin stil, och hur den förändrats och utvecklats genom åren.

LÄS MER: Så håller vi stilen efter 50 – proffsens bästa tips 

Neneh Cherry: ”Min mentalitet kommer från punken”

Hur skulle du beskriva din stil?

– Den är en kombo mellan mode och sportigt, klassiskt och underground. Jag är ute efter det där lite ruffiga, bär jag kostym har jag gärna gympadojor till. Hela min mentalitet kommer från början från punken, jag låter kläderna uttrycka hur jag känner mig för dagen och drar mycket styrka ur vad jag har på mig. Jag tycker att det är viktigt att använda kläder för att vara sig själv – mer av sig själv.

Neneh Cherry har berättat att hennes look på omslaget till ”Raw like sushi” kom till av en slump.Neneh Cherry har berättat att hennes look på omslaget till ”Raw like sushi” kom till av en slump.Neneh Cherry har berättat att hennes look på omslaget till ”Raw like sushi” kom till av en slump.
Neneh Cherry har berättat att hennes look på omslaget till ”Raw like sushi” kom till av en slump. Foto: Jean-Baptiste Mondino / Virgin Records

När hittade du din stil?

– Redan i tonåren, via punk och hiphop. När jag var 15 gjorde jag också en resa till Afrika med min familj, som påverkade mig mycket. Jag åkte dit i The Clash-t-shirt och armébrallor och kom hem med 42 flätor i håret och afrikanska tyger. Den personliga resan jag gjort genom livet har gjort stort intryck på vad jag har på kroppen, och på sista tiden har jag kommit tillbaka mycket till huvudknyten och flätor. 

Nu för tiden är det spanx som gäller i stället för cykelbyxor

Den stil du främst förknippas med – än i dag – är nog den du hade när du släppte Buffalo stance och albumet Raw like sushi. Den gjorde comeback i trendbilden för några år sedan, hur känns det?

– Jag tycker att det är roligt. Då, 1989 när jag jobbade med stylisten Judy Blame, så gjorde vi allt på intuition, kombinerade och mixade. Tog på en designerjacka till cykelbyxor.

Skulle du dra på dig cykelbyxor igen?

– Haha, vissa saker bär man med sig för livet, andra gör man en gång. Nu för tiden är det spanx i stället!

Neneh Cherry var en av artisterna som satte cykelbyxorna på trendkartan i slutet av 1980- och början av 1990-talet.Neneh Cherry var en av artisterna som satte cykelbyxorna på trendkartan i slutet av 1980- och början av 1990-talet.Neneh Cherry var en av artisterna som satte cykelbyxorna på trendkartan i slutet av 1980- och början av 1990-talet.
Neneh Cherry var en av artisterna som satte cykelbyxorna på trendkartan i slutet av 1980- och början av 1990-talet. Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL/TT /

Träningsoverall och päls är Neneh Cherrys favoriter

Vilka plagg har du älskat mest genom åren?

– De jag har kvar från Azzedine Alaïa. När jag tog på mig hans design kände jag mig för första gången som en kvinna, inte som en tjej. Jag känner mig feminin i hans kläder, och när jag gifte mig låg han på knä och sydde in mig i min bröllopsklänning.

Vad är en typisk vardagsoutfit för dig?

– Just nu har jag ofta träningsoverall, då slipper jag liksom klä på mig samtidigt som det ser ut som att jag tar hand om kroppen, haha. Över det har jag gärna min Stella McCartney-päls. Eller bomber-jackor, som följt mig genom livet. Just nu har jag en jättesnygg från Acne Studios.

Jag gillar att dansa, så jag bär sällan klackar på fest

Och hur ser du ut när du går på fest?

– Då har jag gärna byxor från Phoebe English, skjorta från Martine Rose och skor med kraftigare sula från Grenson. Eller gympadojor. Jag gillar att dansa, så jag bär sällan klackar på fest, det blir mest om jag ska på middag.

Vilka är dina favoritdesigners?

– Förutom dem jag nämnt är det Christopher Shannon och en ung, nyutexaminerad anglo-nigeriansk designer som heter Abiola Ona-bule. Hon jobbar med jättefina former och tyger som görs i Nigeria. 

Träningsoverallen är en favorit i Neneh Cherrys vardagsgarderob.Träningsoverallen är en favorit i Neneh Cherrys vardagsgarderob.Träningsoverallen är en favorit i Neneh Cherrys vardagsgarderob.
Träningsoverallen är en favorit i Neneh Cherrys vardagsgarderob. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vintage och marknader bäst för shopping 

Var shoppar du budget- och mellanpris?

– Då blir det vintage eller marknader i till exempel Vauxhall i London. Där köper jag alla mina klassiska hiphop-örhängen, och i Dalston i Hackney hittar jag raggmuffin-grejer.

Försöker du konsumera hållbart?

– Ja, herregud, jag känner ett otroligt ansvar. Vi lever i ett krisläge och måste skärpa oss. Jag har börjat lägga upp en strategi för hur vi ska konsumera mindre plast på min nästa turné.

Finns det något plagg du älskar, men som du insett inte passar dig?

– Min kompis Pam Hogg gör häftiga gula och röda catsuits i läder. Jag skulle så gärna vilja ha en, men det funkar inte – för mycket rumpa. 

Vilken är din favoritaccessoar?

– Smycken, särskilt Judy Blames. Rebelliska, chica och individuella.

Hur viktigt är beauty för din stil?

– Jag sminkar mig väldigt lite till vardags, och använder oftast bara Face & body-foundation från Mac. Men ibland när jag står på scen kan det vara kul att ösa på lite med glitter och sånt.

LÄS MER: 30 svenska stilinspiratörer över 50 som visar att stil inte hänger ihop med ålder

LÄS MER: I Efva Attlings badrumsskåp: ”Bästa produkten för kvinnor över 50”