Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vit vintageklänning av Yulia Kjellsson och örhänge från Maria Nilsdotter.
Vit vintageklänning av Yulia Kjellsson och örhänge från Maria Nilsdotter.
Vit vintageklänning av Yulia Kjellsson och örhänge från Maria Nilsdotter.
Vit vintageklänning av Yulia Kjellsson och örhänge från Maria Nilsdotter. Foto: Weronika Bela

Vd:n Nina Lindvall, 42: ”Med åren har min stil blivit mer modig”

Interfloras vd Nina Lindvall räds inte konstnärliga plagg och stora smycken – hon använder sina kläder ”som vapen”. Damernas Värld tog en titt in i karriärkvinnans garderob.

Hon är vd och bor i Solsidan, Saltsjöbaden, utanför Stockholm. Men stil- och livsstilsmässigt har hon mycket lite gemensamt med figurerna kända från tv och området där hon bor. Det skulle möjligen vara håret då. Men medan Solsidan-Mickan (Josephine Bornebusch) klippte page med lugg i senaste säsongen så har just den frisyren, fast mörk, varit en av Nina Lindvalls stilsignaturer i många år.

NINA LINDVALL

GÖR Vd för Interflora.
ÅLDER 42 år.
BOR Solsidan, Nacka.
FAMILJ Sambon Nille, barnen Flora och Bjarne, och bonusdottern Barbro

Nina har faktiskt ett förflutet inom tv, men började i mitten av 2000-talet i modebranschen där hon arbetade som marknadschef på Gant, vd för Rodebjer och modechef på Åhléns, innan hon 2018 bytte till en mer blomstrande karriär. I dag är hon vd för Interflora.

I klänning från Kenzo och stövlar från Rodebjer. Togo-soffan är designad 1973 och spegeltavlorna är skapade unikt på plats av Jenny Nordberg Foto: Weronika Bela

– Jag älskar att förena kreativa produkter och tjänster med mitt affärssinne, säger Nina, som menar att hon tagit med sig flera lärdomar från modebranschen in i blommornas värld.

– Modebranschen är duktig på att skapa intressanta och engagerande varumärken och fylla dem med en sammanhållen känsla - rent av en livsstil - både på produktnivå, i butik och på bild. Här ligger blomsterbranschen långt efter, så det finns mycket att hämta från modevärlden, säger Nina och tillägger att det floristiska genuina hantverket är hjärtat i verksamheten.

Jag har ärvt många smycken från min släkt i flera generationer

OM FRISYREN ÄR EN av Ninas stilsignaturer så är hennes smycken definitivt en annan. Vackra kristaller och stenar är ofta en del av ett samtal med Nina, då de ackompanjerar hennes konversationer när de rör sig i takt med hennes händer.

LÄS OCKSÅ: Börshajen Anda Farhad: ”Utstrålningen sitter inte i kläderna – utan i personligheten”

– Stenar och smycken har alltid betytt så mycket för mig, det är som en enskild historia i historien. Varje sten och verk har sin betydelse. Jag har ärvt många smycken från min släkt i flera generationer. Vissa har jag designat om, men då varit mån om att råmaterialet ska bibehållas när jag gett dem en ny form. Jag har också ett litet trick, att jag köper smycken och ädelstenar för att manifestera något speciellt i mitt liv. Det kan vara stort och smått. Jag hoppas att mina smycken kommer att leva vidare genom mina barn. Sedan är jag generellt väldigt fascinerad av stenar och hur de skapats, och jag drömmer om att någon gång få jobba med just ädelstenar, säger Nina och tillägger:

– Jag tycker att mina smycken kan göra en hel outfit och förändra en look totalt. Det är verkligen en otroligt viktig detalj när jag klär mig.

Alla Ninas släktklenoder tillsammans med två av hennes favoritsaker: En Gatto-lampa och tavlan Male hysteria av Annika von Hausswolf. Foto: Weronika Bela

Ninas intresse för kläder började tidigt, och hon säger sig ha haft ett ”mycket stort” intresse för att uttrycka sig med kläder genom hela livet.

Min mamma har också sparat sina godbitar, som nu är frekventa besökare i min garderob

– Jag återvänder till mina föräldrars vind några gånger per år, där jag har sparat de bästa pjäserna från alla tidsepoker. Där ”shoppar” jag gärna igen. Varje gång jag är där slår det mig att jag har haft så många roliga och snygga plagg genom åren - som jag återvänder till. Min mamma har också sparat sina godbitar, som nu är frekventa besökare i min garderob. Sparandet och kärleken till smycken har jag från henne. Hennes smycken är totalt magiska: klassiska, men just stora i sin form. Flera av dem använder jag ofta.

Doftljus från Byredo. Vackra stenar ligger Nina varmt om hjärtat. Foto: Weronika Bela

Ungefär hälften av det Nina shoppar är vintage.

– Jag försöker verkligen tänka mig för innan jag konsumerar, men ibland är det utmanande när lusten är så stark. Trender är alltid utmanande, man blir liksom lite svag och sugen på några trendplagg varje år. Men om dessa plagg är för långt ifrån ens egen stil så stökar det till garderoben. Jag jobbar på min impulskontroll, den har blivit lite bättre. Och har jag något som jag inte använder försöker jag sälja det, byta det med någon vän eller skänka det till bättre behövande. Ett av hennes mest älskade plagg är just ett vintagefynd, som hon upptäckte via Instagram och som har en speciell historia.

LÄS OCKSÅ: Ida Sjöstedt: ”Mitt bästa stilråd är att hitta en vardagsuniform”

– Jag såg i Instastories hur en bekant testade vintagekläder i en butik, och en underbar vit klänning dök upp. Jag blev helt kär. Lyckligtvis köpte hon inte klänningen, och jag kontaktade affären på studs. De berättade att den hade varit en del av El Perro Del Mars scenkläder, designad av Yulia Kjellsson. Jag slog till på sekunden. En sann kärlekshistoria.

Med åren har min stil blivit både mer modig och mer självklar

Andra älsklingsköp är svarta kostymbyxor från Hope (”De har räddat mig många gånger, är inne på tredje paret och de gör mig alltid trygg och bekväm”), en klänning från Kenzo (”Jag känner mig som en del av ett textilt konstverk samtidigt som den är bekväm, påklädd, men också utmanande i sin form”) och höga stövlar som går över knäna (”Från Rodebjer, är inne på mitt fjärde par”).

– Med åren har min stil blivit både mer modig och mer självklar, säger Nina, som i dag använder kläder ”som ett vapen”.

– Jag tycker om att klä mig efter sammanhang, vad jag vill kommunicera och påverka - men också hur jag känner mig inombords. Nöjet är när jag kan inspirera och kanske nå fram med hjälp av min lånade sköld, det är tillfredsställande tycker jag.

Solglasögon So stellaire 1, Dior. Vintage- inköpt fladder mus-fåtölj. Kappa, Acne Studios. Skor, Adidas. Kashmir tröja, Uniqlo Foto: Weronika Bela

UTELIVET ÄR VIKTIGT FÖR NINA – och då avses livet ute i naturen. Hon tränar utomhus året om (samt yogar och spelar tennis) och på vintern åker hon längdskidor.

– Det kanske låter ambitiöst men för mig är träningen min lyxtid, och något väldigt lustfyllt. Det handlar inte om att träna för att tävla eller att ta ut sig till max, utan något jag gör för att må bra och bli glad, säger Nina, som gärna bär svenska Houdini när hon vistas ute.

– De har schyst kvalitet och clean design. Dessutom är de himla duktiga på att använda och utveckla hållbara material. Jag köper också en del Patagonia, eftersom jag är ett stort fan av företaget och grundarens filosofi.

LÄS OCKSÅ: Stylistens 10 budord: ”Så hittar du en personlig stil”

Det är också villans uterum som Nina tycker mest om i sitt hem.

– Jag älskar verkligen hur vi grafiskt ramade in naturen som en del av huset. Och vårt stora fikusträd ska jag vårda så väl att mina barn kan ärva det, säger Nina, som även talar varmt om tavlorna av Annika von Hausswolff och graffitimålaren Tommy Dwane som hon aldrig tröttnar på. Det verkar hon däremot göra på soffor.

– Vi är ”soffomaner” och inne på vår fjärde auktionssoffa på sex år.

En samling vaser och små glasskulpturer Foto: Weronika Bela

Nina ser likheter mellan sin klädstil och stilen hon har i sitt hem.

De senaste åren har jag däremot lagt ner mycket pengar på bra hudvårdsprodukter

– Luststyrt, modigt i sin form och färg, utan att ge avkall på funktion och bekvämlighet. Lägg till några klassiska inslag på det. Jag älskar både inredning och kläder som nästan blir som konst och berättar en historia.

LÄS OCKSÅ: Stilsäkra Eva Angegrund, 44: ”Jag trivs bäst i svart”

Och hur var det då med frisyren?

– Historiskt har jag haft ett svalt intresse för beauty och alltid haft en naturlig och inte särskilt föränderlig makeup-stil. Däremot har jag alltid satsat på en bra klippt frisyr och även i perioder färgat håret lite mörkare för att skapa större kontraster. Och numera färgar jag både bryn och fransar samt böjer dem, för att spara tid och se fräsch ut när jag inte sminkar mig och tränar. De senaste åren har jag däremot lagt ner mycket pengar på bra hudvårdsprodukter och rutiner, för att kontra alla sömnlösa nätter med barnen.

Ninas bästa stiltips

1. ”Grunden är att faktiskt hitta din stil, där du känner dig snygg och bekväm. Har du svårt att hitta den? Ta hjälp av en vän.”

2. ”Satsa på plagg som håller länge. Välj kläder av god kvalitet, som skapar bra byggstenar i din garderob. Finns det plagg du inte använder? Cirkulera dem. Byt med en vän, sälj, eller skänk bort.”

3. ”Låt accessoarerna – solglasögon, sjalar, smycken och skor – skapa spänningen. Ekonomiskt och effektivt.”

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias stylist delar sina bästa stylingtips