Från ”Baywatchklänningen” till dyrgipen – här är Nobelklänningarna vi minns
Vågad, vacker eller ställningstagande. Det finns ett gäng Nobelklänningar som vi minns lite extra från åren som gått – och av olika anledningar. Skrolla vidare för att läsa om Nobelfestens mest minnesvärda klänningar.
Nobelfesten har välsignat oss med många vackra och uppseendeväckande klänningar under åren. Från prinsessan Madeleines 'Baywatchklänning' till Alice Bah Khunkes 'Arktisklänning' – här är Nobelklänningarna vi minns lite extra.
Sara Danius, Nobel 2018
”In a world full of lagom – be a Sara Danius”. Ja, så lät den virala memen som syftade på Sara Danius färgstarka look, signerad Pär Engsheden, som stack ut bland svarta frackar och vita flugor på Nobelfesten 2018. Looken bestod av en orange klänning och ceriserosa cape i den bylsigaste taft en kan hitta, och den toppades med en rosett runt halsen på capen. Rosetten tolkade många som en kommentar till Horace Engdahls formulering ”Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här sortens församlingar” i SVTs dokumentär om Svenska Akademien, Det slutna sällskapet. Sara Danius själv menade att hon ville visa glädje med klänningen och att det var dags för ett nytt kapitel.
Drottning Silvia, Nobel 1985
Kommer du att tänka på Disneykaraktären Belle i Skönheten och Odjuret när du ser drottning Silvias Nobelklänning från 1985? Då är du inte ensam. Den klargula klänningen av designern Peter Bender, med både puffärmar och broderier, drog minst sagt uppmärksamheten till sig och har etsat sig fast i våra minnen sedan dess.
Alice Bah Kuhnke, Nobel 2017
Alice Bah Kuhnke har vid flertal tillfällen tagit Nobelfesten i akt för att lyfta olika miljöfrågor genom sina klänningar. 2017 bar hon en svanliknande, vit kreation som inte bara var otroligt vacker – den var även ett sätt för den dåvarande kulturministern att belysa Arktiskrisen och de smältande isarna. Den vita, blanka klänningen och boleron (som var gjord i papper!) påminde minst sagt om ett isberg och bakom designen stod Bea Szenfeld och Naim Josefi.
LÄS MER: MODEHISTORIA Alice Bah bär isklänning på Nobelfesten 2017
Kronprinsessan Victoria, Nobel 2018
Drottning Silvia har länge haft ett intresse för hållbarhet och för att återanvända sina klänningar (visste du att Silvia sparat på alla sina Nobelklänningar genom åren?) – ett intresse som kronprinsessan Victoria ärvt. 2018 fick vi blinka två gånger när vi såg kronprinsessan i mamma Silvias gamla Nina Ricci-klänning, som hon själv bar till Nobel 1995. Visst är de slående lika?
LÄS MER: Kronprinsessan Victorias alla Nobelklänningar från 1995 till i dag
Prinsessan Sofia, Nobel 2015
2015 bar prinsessan Sofia en vacker, nattblå Nobelklänning med glittriga applikationer över dekolletaget och axlarna. Men det var inte klänningens design som det pratades mest om, utan dess prislapp – 76 000 kronor. Stjärndesignern Oscar de la Renta var namnet som stod bakom prinsessans vackra dyrgip.
LÄS MER: Prinsessan Sofias Nobelklänningar – från 2014 till idag
Prinsessan Madeleine, Nobel 2002
Klänningen som den då 20-åriga prinsessan Madeleine bar till Nobel hade hon själv designat tillsammans med Pär Engsheden. En vacker, röd sidenklänning med brodyr. Det var dock klänningens urringning som drog den största uppmärksamheten till sig och även gav den smeknamnet ”Baywatch”-klänningen. Vissa ansåg urringningen vara för djup för tillställningen, medan andra hyllade Madeleines val.
– Man ska ha urringat så länge man känner sig snygg och är glad, för då blir alla andra glada också, sa designern Camilla Thulin.
LÄS MER: Prinsessan Madeleines alla Nobelklänningar från 2000 till i dag
Annie Lööf, Nobel 2011
Det var många som pratade om Annie Lööfs Camilla Thulin-klänning på Nobelfesten 2011 – och dess skärande färgkombination av ceriserosa och limegrönt gav den det inte så snälla smeknamnet ”Kermit”. Modeflopp eller djärvt stildrag – oavsett andras åsikter så är det viktigaste att Annie var nöjd – och se hur hon strålar!
Drottning Silvia, Nobel 2001
Vacker som en brud var drottning Silvia i en vit Nina Ricci-klänning med pärl- och glasstensbroderat liv och tyllkjol med paljetter och pärlor. Klänningen bar Silvia för första gången tidigare samma år, nämligen till hennes och kung Carl Gustafs silverbröllopsdag den 19 juni 2001, och tolv år senare bars den även av prinsessan Madeleine till hennes och maken Chris O'Neills bröllopsfest.
Kronprinsessan Victoria, Nobel 2014
Vett och etikett-experten Magdalena Ribbing röt till när kronprinsessan Victoria valde att bära serafimerordens band över bar axel, i sin armlösa klänning från Pär Engsheden 2014.
– Kronprinssessan har gjort fel, sa Magdalena i livesändning och utvecklade senare sitt resonemang i en intervju med Allt om Mode:
– Man fattar inte vad en orden är, det är ingen allmän skojighet, utan det är en stark symbolik i en orden. Inte minst den här.
Men faktum är att kronprinsessan inte var först med att bära ordern över bar axel, både drottning Silvia och prinsessan Madeleine hade redan gjort det på flertal Nobelfester innan.
Lena Adelsohn Liljeroth, Nobel 2011
Den dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth valde ett minst sagt kreativt sätt att tolka Nobelfestens klädkod 'civil högtidsdräkt', som innebär frack för män – så varför inte bära en frackklänning som kvinna?
Drottning Silvia, Nobel 1993
Drottning Silvia är ett stort fan av Nina Ricci och en av hennes favoriter från det franska modehuset är klänningen som hon bar till Nobelfesten 1993. Den svartvita klänningen med rosetter och volanger stack ut både i fråga om look och tillgänglighet. Den var nämligen pret-a-porter, vilket innebär att även vi vanliga dödliga kunde köpa en likadan modell av klänningen i då den inte var speciellt uppsydd för drottningen. Om än fortfarande med en saftig prislapp, förstås!
LÄS MER: Drottning Silvias Nobelklänningar och smycken – från 1976 till i dag