Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Gästerna och modellerna bjöds in i ett ridhus tillsammans med sju hästar
2 AV 2

Modespaning: Nu är det djur igen

Nöff. Mjau. Voff. Roar. Nu hyllas och diskuteras djuren i modevärlden – både på och vid sidan om catwalken. Vare sig du är djurälskare eller inte så är det hög tid att omfamna den nya trenden. 

Djur har använts som kläder sedan förhistorien, då människor tog på sig skinn och päls för att hålla sig varma. Men tiderna förändras, numera är det kontroversiellt att bära äkta päls och debatten handlar om djurplågeri och hållbarhet – vilket också syns hos de stora modehusen. För just i år har djuren hamnat i fokus – både på catwalken, på kändisarna och hos besökarna under modeveckorna. 

Under haute couture-veckan i Paris i början av året blev Kylie Jenners lejonklänning snabbt viral. Det var modehuset Schiaparelli som inledde modeveckan med en uppmärksammad visning där ytterligare två djur fanns representerade i kollektionen – som var inspirerad av Dantes Inferno. Djuren väckte en del reaktioner och den kreativa chefen Daniel Roseberry påstods glamorisera troféjakt då han monterat djurhuvuden på klänningarna under visningen. Men djurrättsorganisationen PETA gjorde tummen upp: ”Deras looks firar vilda djurs skönhet och det kan vara ett ställningstagande mot troféjakt där lejon och vargar slits isär för att uppfylla människans egon”, skrev de i ett pressmeddelande.

Schiaparelli Haute Couture SS 2023.Schiaparelli Haute Couture SS 2023.Schiaparelli Haute Couture SS 2023.
Schiaparelli Haute Couture SS 2023. Foto: TT NYHETSBYRÅN / STELLA PICTURES

Sedan dess har djuren dykt upp i alla former både i vår- och höstmodet: som väskor, smycken, skor, tryckta på textilier eller som gosedjur som kreativa inslag i plaggen. Damernas Värld har dykt ner i djurvärlden som dominerar modet just nu. 

Georges Hobeika Haute Couture SS 2023.Georges Hobeika Haute Couture SS 2023.Georges Hobeika Haute Couture SS 2023.
Georges Hobeika Haute Couture SS 2023. Foto: Catwalkpics
Under Selam Fessahayes färgsprakande visning i Köpenhamn i februari syntes modellerna bära fisksandaler i olika färger.Under Selam Fessahayes färgsprakande visning i Köpenhamn i februari syntes modellerna bära fisksandaler i olika färger.Under Selam Fessahayes färgsprakande visning i Köpenhamn i februari syntes modellerna bära fisksandaler i olika färger.
1 AV 3
Under Selam Fessahayes färgsprakande visning i Köpenhamn i februari syntes modellerna bära fisksandaler i olika färger.
Foto: JAMES COCHRANE / © 2023 JAMES COCHRANE PHOTOGRAPH FOR PRESS/EDITORI
2 AV 3
Foto: JAMES COCHRANE / © 2023 JAMES COCHRANE PHOTOGRAPH FOR PRESS/EDITORI
3 AV 3
Foto: JAMES COCHRANE / © 2023 JAMES COCHRANE PHOTOGRAPH FOR PRESS/EDITORI

LÄS MER: Se Selam Fessahayes färgfest från Copenhagen Fashion Week

Christopher Kane FW 2023.Christopher Kane FW 2023.Christopher Kane FW 2023.
Christopher Kane FW 2023.

När Stella McCartney visade upp sin höst- och vinterkollektion syntes inte bara djuren på plaggen – hon tog dessutom med alla gäster in i ett ridhus och släppte ut både modeller och hästar på showen.

Hästar hos Stella McCartneys höst och vinterkollektion 2023.Hästar hos Stella McCartneys höst och vinterkollektion 2023.Hästar hos Stella McCartneys höst och vinterkollektion 2023.
Hästar hos Stella McCartneys höst och vinterkollektion 2023. Foto: STEVE WOOD/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Collina Stradas visning med djurmasker blev så klart en snackis under modeveckan i New York tidigare i år. Chefsdesigner Hillary Taymour vill använda mode för att hedra och skydda jorden. Det gör hon bland annat genom materialval, men hon passar även på att föra fram budskap, denna kollektion heter till exempel Please don´t eat my friends.

Collina Strada AW23.Collina Strada AW23.Collina Strada AW23.
Collina Strada AW23. Foto: X / AVALON / STELLA PICTURES/X / AVALON AVALON

LÄS MER: Hästar, mini-bh:ar och robotar – här är snackisarna från modeveckan i Paris

Oscarsnominerade skådespelaren Angela Bassett bar slingrande ormsmycken från Bulgari på Oscarsgalan. Ormhalsbandet syntes runt flera halsar under galan.Oscarsnominerade skådespelaren Angela Bassett bar slingrande ormsmycken från Bulgari på Oscarsgalan. Ormhalsbandet syntes runt flera halsar under galan.Oscarsnominerade skådespelaren Angela Bassett bar slingrande ormsmycken från Bulgari på Oscarsgalan. Ormhalsbandet syntes runt flera halsar under galan.
Oscarsnominerade skådespelaren Angela Bassett bar slingrande ormsmycken från Bulgari på Oscarsgalan. Ormhalsbandet syntes runt flera halsar under galan. Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS X90045
Taxväskan bars av en gäst på modeveckan i Paris.Taxväskan bars av en gäst på modeveckan i Paris.Taxväskan bars av en gäst på modeveckan i Paris.
Taxväskan bars av en gäst på modeveckan i Paris.
Gäst på modeveckan i New York med nallebjörn på väskan.Gäst på modeveckan i New York med nallebjörn på väskan.Gäst på modeveckan i New York med nallebjörn på väskan.
Gäst på modeveckan i New York med nallebjörn på väskan. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Modellen Julia Fox syntes flitigt på front row under modeveckan i New York och lekte med djur i form av en hästsvans, buffelhorn och en rosa pudelklänning.

Julia Fox i pudelklänning under modeveckan i New York tidigare i år.Julia Fox i pudelklänning under modeveckan i New York tidigare i år.Julia Fox i pudelklänning under modeveckan i New York tidigare i år.
Julia Fox i pudelklänning under modeveckan i New York tidigare i år. Foto: RACHPOOT/BAUER-GRIFFIN / GC IMAGES

LÄS MER: Nakenklänningarna tog över Oscars-efterfesten