Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kylie Jenner, Gigi Hadid och Kim Kardashian.Kylie Jenner, Gigi Hadid och Kim Kardashian.Kylie Jenner, Gigi Hadid och Kim Kardashian.
1 AV 2
Kim Kardashian på visningen av Dolce & Gabbanas nya kollektion
2 AV 2
Kylie Jenner, Gigi Hadid och Kim Kardashian.
Foto: TT, TT, BPLAS2 / MEGA EXCLUSIVE TT NYHETSBYRÅN

Nu ska underkläderna synas – se på Kylie, Gigi och Kim

Det avklädda modet är här för att stanna. Nu återupplivas trenden med synlig troskant, en skymt av bh:n eller, som Kim Kardashian gör det, med en helt genomskinlig spetsklänning där underkläderna får lysa igenom.

Det avklädda modet är över oss, och när nästa år trender visats på modeveckorna i Europa och USA finns det inga som helst tecken på att trenden mattas – tvärtom. 

Synliga underkläder – på flera sätt

Synliga underkläder är en del av ”nakenmodet” på flera sätt. Tunna material, som är så pass genomskinliga att man under kläderna skymtar – eller tydligt ser – underkläderna är en version av trenden som just nu återfinns hos bland andra Prada. 

I Pradas version är det transparensen i sig som är det sexiga
Svenska modellen Sara Blomqvist Young i synliga rejäla underbyxor för Prada fall winter 2022.Svenska modellen Sara Blomqvist Young i synliga rejäla underbyxor för Prada fall winter 2022.Svenska modellen Sara Blomqvist Young i synliga rejäla underbyxor för Prada fall winter 2022.
Svenska modellen Sara Blomqvist Young i synliga rejäla underbyxor för Prada fall winter 2022. Foto: Catwalkpix.com

Intressant, och skönt, är att även om underkläderna skymtas så är det inte en sexig minitrosa som placeras under. Tvärtom är det en rejäl underbyxa som skulle gjort Bridget Jones alldeles till sig. I Pradas version är det transparensen i sig som är det sexiga, inte vad som placeras under. 

Molly Goddard spring summer 2023.Molly Goddard spring summer 2023.Molly Goddard spring summer 2023.
Molly Goddard spring summer 2023. Foto: Cawalkpix.com

Rita Ora älskar transparenta trenden

Rita Ora anländer till Chateau Marmont med Taika WaititiRita Ora anländer till Chateau Marmont med Taika WaititiRita Ora anländer till Chateau Marmont med Taika Waititi
Rita Ora anländer till Chateau Marmont med Taika Waititi Foto: MHD / AVALON / STELLA PICTURES

Artisten Rita Ora har tagit fasta på trenden med synliga underkläder och missar aldrig ett tillfälle att bära transparent. Så när Netflix bjöd in till förfest inför Golden Globes och Critics Choice Awards på hotellet Chateau Marmont Los Angeles anlände hon i en genomskinlig spetskreation från Rodarte, med bara ett par svarta trosor under.

Och under Fashion Awards i London i slutet av 2022 satsade hon på en skir bh-klänning i rött till matchande stringtrosor.

Rita Ora under Fashion Awards i London.Rita Ora under Fashion Awards i London.Rita Ora under Fashion Awards i London.
Rita Ora under Fashion Awards i London. Foto: JSML / TT NYHETSBYRÅN

 

Kim Kardashian tar trenden på allvar

Någon som tagit ledningen i den rådande underklädestrenden är inte helt oväntat Kim Kardashian, som när hon firade sin 42-årsdag bar en genomskinlig spetsklänning från sitt Dolce & Gabbana-samarbete. En vintagelook från 1999 som ingick i visningen på modeveckan i Paris tidigare i höstas. Kollektionen är en slags tillbakablick där Kim agerat  curator. För att haka in i den nu pågående modebilden där 80-, 90- och 00-talet står i fokus är det främst plagg ur kollektionerna 1987 and 2007 som lyfts upp.    

LÄS MER: Kim Kardashian lyser starkast under Milanos modevecka

Kim Kardashian i genomskinlig vintagelook från Dolce & Gabbana.Kim Kardashian i genomskinlig vintagelook från Dolce & Gabbana.Kim Kardashian i genomskinlig vintagelook från Dolce & Gabbana.
Kim Kardashian i genomskinlig vintagelook från Dolce & Gabbana. Foto: BPLAS2 / MEGA EXCLUSIVE TT NYHETSBYRÅN

Och stjärnan bar även en annan uppmärksammad look på sin födelsedag, med kopplingar till Dolce & Gabbanas kollektion. När Kim steg på en privatjet iförd glittrig bh, matchande byxor och ett chokerhalsband prytt med ett kors visade det sig vara samma bh som artisten Aaliyah gjorde ikonisk i sin musikvideo Try Again från 2000. Ett plagg som även den valts ut av Kim och ingår i Dolce & Gabbanas kollektion för våren/sommaren 2023. 

https://www.instagram.com/p/CkDI8uTu4Gi/

En annan variant av den nya synliga underklädestrenden är en kär gammal vän från tidigt 90-tal. När den var på trendtapeten första gånger fick den människor att skriva ilskna insändare till tidningar om det smaklösa i att, framför allt, män lät kalsongerna sticka fram under byxorna. Detta nya stylingtilltag, ivrigt anammat av diverse hiphopartister, gjorde att logokalsongerna blev ett faktum och Calvin Klein, Björn Borg och Armani sålde kalsingar som aldrig förr. Under 00-talet utvecklades trenden, när Paris Hilton med flera gav den så kallade whale tail:en (när en stringtrosa sticker fram under byxor eller kjol och ser ut att bilda en fiskstjärt) ett ansikte, eller ska vi säga rumpa

Paris Hilton 2016 med en klassisk ”whale tail”.Paris Hilton 2016 med en klassisk ”whale tail”.Paris Hilton 2016 med en klassisk ”whale tail”.
Paris Hilton 2016 med en klassisk ”whale tail”. Foto: / XPOSURE PHOTOS / TT / TT NYHETSBYRÅN

Och eftersom 90-tal och 00-tal går igen i modebilden just nu är det ingen överraskning att även trenden med synliga underkläder är tillbaka med full kraft. Just nu är italienska Miu Miu mest hypat – både i den kollektion som finns ute nu och i den kommande vårkollektionen syns konsekvent troskanten över kjolar och byxor. 

Miu Miu visar synlig troskant både för hösten 2022 och våren 2023.Miu Miu visar synlig troskant både för hösten 2022 och våren 2023.Miu Miu visar synlig troskant både för hösten 2022 och våren 2023.
Miu Miu visar synlig troskant både för hösten 2022 och våren 2023. Foto: Catwalkpix.com
Gigi Hadid i synlig trosa från Thom Browne på CFDA-galan.Gigi Hadid i synlig trosa från Thom Browne på CFDA-galan.Gigi Hadid i synlig trosa från Thom Browne på CFDA-galan.
Gigi Hadid i synlig trosa från Thom Browne på CFDA-galan. Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK / MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Trenden anammas redan bland besökare på världens modeveckor (länk till Instagram.com).

Besökare på Milanos modeveckaBesökare på Milanos modeveckaBesökare på Milanos modevecka
Besökare på Milanos modevecka Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM
Grece Ghanem i synliga rejäla underkläder.Grece Ghanem i synliga rejäla underkläder.Grece Ghanem i synliga rejäla underkläder.
Grece Ghanem i synliga rejäla underkläder. Foto: BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Allra längst har en annan syster i den kända familjen tagit trenden – under Milanos modevecka gick Kylie Jenner på visningar i totalt synliga underkläder från Loewe, utan någonting över. 

Kylie Jenner har tagit underklädestrenden längst.Kylie Jenner har tagit underklädestrenden längst.Kylie Jenner har tagit underklädestrenden längst.
Kylie Jenner har tagit underklädestrenden längst. Foto: Jonathan Paciullo/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Nu ska även bh-n synas

Nu drar man det dessutom ett steg längre. På samma sätt som troskanten skymtar över en kjol eller byxa låter man nu även bh:n kika fram över kanten – som om man glömt att dra upp klänningen. Det hela är förstås helt medvetet och stylingknepet används av flera stora modevarumäkren, bland dem Bottega Veneta. 

Miu Miu spring summer 2023 & Bottega Veneta fall winter 2022.Miu Miu spring summer 2023 & Bottega Veneta fall winter 2022.Miu Miu spring summer 2023 & Bottega Veneta fall winter 2022.
Miu Miu spring summer 2023 & Bottega Veneta fall winter 2022. Foto: Catwalkpix.com

LÄS MER Stjärnorna som visar mest hud i höst – och nakenklänningarna vi minns

LÄS MER Kim Kardashian på front row tar glittertrenden till ny nivå