Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny stjärna på modehimlen!

Ett nytt, europeisk modepris har sett dagens ljus, närmare bestämt H&M Design Award, som har skapats för att stötta och uppmuntra kommande modestjärnor. Elever från fjorton högskolor i sex länder tävlar om priset, vars vinst innehåller både pengar och berömmelse.
Vinnaren kammar hem 450 000 kronor plus möjligheten att visa upp sina kreationer under Stockholms Mercedes-Benz Fashion Week.

I dag står det klart att den svenska finalisten i H&M Design Award 2012 heter Isabelle Lundh, är 26 år, pluggar på Beckmans designhögskola och är baserad i Stockholm. Hon kommer att tävla mot ytterligare finalister om den stora vinsten som kan komma att vara avgörande i kommande modekarriären. 

Isabelle Lundh prisas för sin moderna folkloreinspirerade design som karaktäriseras av mycket starka färger, något vi inte är allt för bortskämda med i minimalistiska Sverige.
- Min design är färgstark, jag arbetar alltid med mycket med färg.  Min design är full av identitet, jag jobbar utifrån mig själv och det som finns runt omkring mig. Som designer blir man alltid så tolkad men jag tror att det är viktigt som designer att skaffa sig en stark identitet, därför ville jag gräva i mig själv inför denna kollektion, inte inspireras så mycket av saker utifrån, säger Isabelle Lundh till Damernas Värld. 

FOTO: ALEXANDER DAHL

Vill du ha de senaste nyheterna rakt ner i din mejlbox (tillsammans med erbjudanden och rabatter)? Signa upp dig på Damernas Världs nyhetsbrev (det är helt gratis). 

Hur känns det att vinna priset?- Det känns helt fantastiskt! Jag känner mig så otroligt hedrad. Och självklart hoppas jag att det kommer att gå bra i den stora tävlingen. Ser också fram emot att möta de andra deltagarna, tycker alltid om att träffa nya människor och det här är ju självklart en otrolig resa.Vad ska du göra för pengarna?- Jag kommer att kommer att investera dem på ett klokt sätt! Kanske till och med utveckla kollektionen… jag låter den gärna växa.Vad inspirerar dig?- Färg. Jag tycker att man med färg kan ge en och samma kollektion olika uttryck. För mig är det viktigt att materialen känns arbetade. Därför experimenterar jag oftast fram egna material eller som i denna kollektionen handgjorda prints i UV-färger. Jag gjorde bland annat en päls av avklippta fårlockar som jag sydde på förhand. Den tog 40 timmar att göra och jag hittade materialet på Gotland hos en fantastisk kvinna som hade färgat ullen för hand. Sådana möten med människor inspirerar mig!Hur ser du på framtiden? Vad kommer härnäst?- Nu ska jag njuta av vinsten och se var det bär mig. Tävlingen är ju inte avslutad ännu, så det ska bli spännande att se vad som händer här näst.