Ny studie visar: om 10 år handlar vi mer mode second hand än nytt

Att värna om miljön när vi konsumerar mode kommer bli allt viktigare i framtiden. Second hand kommer nämligen att bli det vanligaste sättet att shoppa på inom en snar framtid, visar en ny studie.

2017 stängde ovanligt många fysiska butiker ned runt om i världen, medan online-handeln fortsatte att blomstra. Vilken är då anledningen till att den fysiska handeln går nedåt i en sådan rask takt? Det har en rapport från 

ThredUp försökt att svara på. Enligt rapporten finns det en motvilja för den slösaktiga “slit och släng”-konsumtion vi idag har och att framtiden för mode istället vilar i second hand-branschen.

Då handlar vi mer second hand än nytt

Enligt studien beräknas second hand vara större än nyinköp inom tio år. ThredUp har bevakat 00-generationens konsumtionsbeteende när det kommer till mode, och resultatet visar på att den så kallade generation Z är impulsiv men även otroligt miljömedveten. Beteendet för att vilja konsumera och rensa ut det gamla kommer att hänga kvar med andra ord, men viljan att återvinna kläder för miljöns skull kommer att öka ända upp till 77 procent.

Studien fastslog även att var tredje kvinna bara använder sitt plagg fem gånger innan hon gör sig av med det, och att nästan hälften av alla inköp är impulsiva. Att slänga bort så mycket kläder är alltså inte bara slösaktigt, utan utgör även ett enormt miljöhot.

Så, är vi redo för en primär marknad inom second hand inom tio år?

Klart att vi är! Med tanke på det växande intresset för hållbart mode kommer även fler kläder att tillverkas med mer naturliga och ekologiska resurser. Så är du orolig för att nytt mode kommer att sluta tillverkas kan du vara lugn, det kommer bara vara mer vänligt mot naturen.

Källa: Fashion Journal.

Här kan du läsa mer om miljövänligt mode:

6 bästa tipsen för att shoppa miljövänligt (det är enklare än du tror!)

Stella McCartney – modebranschens miljökrigare

Res mer miljövänligt – så kombinerar du lyx och hållbarhet på semestern