Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya europeiska storlekar ska göra det enklare att handla kläder

Ett nytt system där alla storlekar inom EU ska utgå efter samma mått kommer att börja gälla under 2018. Vi vinkar glatt hejdå till storlekskrångel!

Att ett par byxor i storlek 40 från en butik kan hänga som en hösäck över höfterna medan man i en annan butik knappt lyckas dra samma storlek över knäna är något de flesta nog känner igen sig i. Snart kan det vara ett minne blott att man ska behöva ta med inte bara ett, utan två, och ibland tre par jeans i olika storlekar in i provrummet.

Göteborgs-Posten skriver om det nya storlekssystemet som tagits fram för att göra det enklare att handla inom hela EU. Förslaget, som är ett initiativ med svenska experter i ledningen, presenterades den 19 september 2017 och kommer att börja gälla under 2018.

Nya storlekar efter byst och stuss

I det nya systemet baseras storlekarna på omkretsen kring byst och stuss. Toppar för kvinnor ska utgå från bystmåttet, exempelvis passar en storlek 88 för den som mäter 86-90 runt bysten. Storleken för underdelar utgår från stussen och en storlek 96 kommer att passa den som mäter 94-98 cm runt höfterna.

Att de rådande storlekarna kan ställa till det när man testar kläder i olika butiker har de flesta fått erfara. Den som försökt sig på att hitta rätt storlek i Spanien eller handla från Storbritannien vet att det kan vara ännu värre – hur i hela världen ska man kunna vara säker på att en storlek 38 i Sverige motsvarar en storlek 10 i Storbritannien? När de till råga på detta mäter i inch och vi i centimeter?

Foto: Martin Dimitrov

Mät rätt storlek direkt i butiken

Syftet med det nya systemet är att konsumenter ska förstå vad storlekarna betyder och på så sätt lättare kunna handla rätt kläder, var de än handlar.

– Det ska bli tydligt för både kund och företag. Som kund är man nu inte så medveten om vilka mått man har, utan har bara köpt en storlek. Vi har inte hittat på fler storlekar, utan de som finns kommer bara att översättas till det nya systemet, säger Lotta Silow, Size & fit co-ordinating manager på Kapp-Ahl.

Träder i kraft nästa år

Den nya standarden är klar att användas från nästa år och kommer att synas i de butiker som väljer att använda sig av den, då det är frivilligt. Enligt Göteborgs-Posten kan vi räkna med dubbelmärkta kläder ett bra tag framöver, för att konsumenterna ska hinna vänja sig.