Oäkta smycken = stor trend våren 2012
Coco Chanel älskade oäkta pärlor - de var större, billigare och lättare att variera. Bijouterierna föll snart i glömska, men nu har de åter letat sig upp på modescenen. Det har aldrig varit snyggare med strass än våren 2012.
Av: Sofie Zettergren
Varför bemöda sig med svindyra juveler när det aldrig har varit snyggare att fejka än nu? Smycken av strass, glas, plast, bly och oäkta pärlor imiterade efter lyxiga förlagor har gjort en stark comeback på modescenen. Bijouterier ersätter äkta diamanter och ädelstenar och är förvillande lika den riktiga varan.
Modedesignern Coco Chanel var en föregångare till trenden och satte oäkta pärlor och stenar på modekartan. I samma veva blev custom made jewelry på modet - det vill säga att designern själv skapade smycken som matchade kollektionerna snarare än att juvelerare gjorde smycken och modeskapare kläder. Tidigare hade oäkta smycken varit något för dem som inte hade råd med äkta juveler. Men när Coco Chanel lekte med artificiella material för att skapa vackra smycken steg modegraden radikalt för bijouterier.
För bara några år sedan sågs oäkta smycken inte alls med blida ögon: det var tacky och hörde hemma på barnkalas. Men nu anammar även lyxmärken som Prada och Miu Miu den nya fejktrenden. Prada har lanserat en linje smycken av plast och strass och har därmed satt en lyxstämpel på bijouterier. Både Pradas och Miu Mius vårkampanjer skyltar med maffiga tiaror och halssmycken av strass och pärlor som glimmar som äkta diamanter. Kändisar som Michelle Williams och Gossip girl-tjejerna har gått på röda mattan med smycken av fejkade diamanter och plast från fejkmästarna Carat.
Det amerikanska företaget Carat är ett exempel på att bijouterier är minst lika glamouröst som diamanter. Företaget grundades 2003 av Scott Thompson efter att han på ett bröllop sett en gäst med enorma, vackra diamantörhängen. Vid en närmare titt upptäckte han att det var strass. Därav kom idén att göra lyxiga diamant- och guldsmycken av billigare material. Enligt Scott Thompson är det fina med fejksmycken att man inte behöver vara så rädd om dem, och han jobbar efter mottot att återskapa en svunnen glamour med modern användbarhet. Juvelerna är alltså inga investeringar, utan till för att användas. Det är inga miljoner som försvinner om de skulle tappas bort eller bli stulna. I den nya kollektionen erbjuder Carat bland annat sina kunder en kopia av hertiginnan av Cambridges bröllopsjuveler.
Även på hemmaplan är bijouterierna heta. Jennie Rhönnstad ligger bakom smyckesmärket Bedazzled Jewelry som jobbar mycket med material som stål, silver, plast och tyg.
- Jag tycker att fejksmycken är ett roligt komplement till äkta. Fördelen är att det är lättare att experimentera med sådana material. Jag gillar stora smycken och då är det lättare både att designa och att bära material som inte är äkta. De är dessutom inte lika tunga, säger Jennie Rhönnstad.
Hon inspireras mycket av Coco Chanel i sin egen design, och tror att den nya fejktrenden främst beror på att man vill bära något unikt, och att alla faktiskt inte har råd med äkta diamanter.
- Även bijouterier är ju ett hantverk. Och det finns ett stort utrymme för att designa unika och speciella smycken av material som bly, brons och plast, tror Jennie Rhönnstad.