Nyårstaffeln på Amalienborg i Köpenhamn bjöd på rejäl kunglig glans.
1 AV 2
Traditionsenliga nyårstaffeln hölls på Amalienborg
2 AV 2
Nyårstaffeln på Amalienborg i Köpenhamn bjöd på rejäl kunglig glans.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Kungliga stilåret 2023 är redan i gång!

Det danska kungahuset ligger inte på latsidan – redan den 1 januari börjar arbetet och det kungliga stilåret är därmed officiellt i gång. Den traditionella nyårstaffeln är tillbaka efter två års uppehåll. 

Damernas Värld

Nyårstaffeln på Amalienborg i Köpenhamn har långa anor och arrangeras traditionsenligt under den första dagen på nya året. Det är en av det danska kungahusets mest glamourösa tillställningar under hela året och bland gästerna finns regeringen, Folketingets talman, hovet samt representanter för det officiella Danmark. På grunda av covid-19 har denna tillställning varit inställd 2021 och 2022 – i går var den så tillbaka i full gala. En fyra rätters middag väntade gästerna. 

Drottning Margrethe II av Danmark anländer till festen. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Det var en glad och förväntansfull drottning Margrethe som anlände till nyårstaffeln, säkert lättad efter att ha klarat av det traditionsenliga nyårstalet som i år var extra laddat – hon valde där att ta upp det omtalade titelbråket som uppstod under 2022 i den danska kungafamiljen. 

Valet föll på den vackra tiaran med pärlor och diamanter denna afton. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Det danska kungahuset två leading ladies valde båda nyanser av blått denna afton. Drottningens blå klänning har vi sett henne bära tidigare och så är också fallet med kronprinsessan Marys duvblå aftonklänning med stenar signerad den danske designern Lasse Spangenberg.

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Tiaran på Marys hjässa: Desirées rubingarnityr. Foto: NIEBOER / SIPA / SCANPIX / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

Både kronprins Frederik och prins Joachim var på plats –den senare kom själv utan sin fru Marie som var kvar i Paris med sjukt barn – sonen Henrik som från denna 2023 års första dag inte längre kan kalla sig prins, utan i stället greve. 

Prins Joachim. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Prinsessan Benedikte var också på plats i kungligt knallröd klänning från Wichmann Couture. 

Prinsessan Benedikte bar Berleburg Fringe Tiara till kvällens röda klänning.

Den danska statsministern Mette Fredriksen var förstås på plats, som tidigare klädd i mörkt och elegant, var säkert också festsugen efter att även hon nyårstsalat. 

Danska statsministern Mette Frederiksen. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Med detta sparkar ett nytt kungligt stilår i gång med mycket festligheter. Vår egen kung firar 50 år på tronen, vår drottning fyller 80 år i december och prins Daniel fyller 50 – för att nämna några tillfällen då vi räknar med festligheter som gör att de festligaste plaggen får komma ut och luftas. 

LÄS ÄVEN Kronprinsessan Victorias bästa looker 2022