Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AFP / AFP VIA GETTY IMAGES AFP

Prinsessans Dianas brudklänning är modehistoria

Brudklänningarnas brudklänning: När Diana Spencer gifte sig med prins Charles häpnade en hel värd – och det gör vi fortfarande.

29 juli 1981: Diana och prins Charles gifter sig i St Pauls Cathedral i London. Foto: AFP / AFP VIA GETTY IMAGES AFP

80-talet är bara ett och ett halvt år gammalt när ett bröllop i London befäster allt det som ska komma att bli 80-talet: Diana Spencer gifter sig med prins Charles i St Paul's Cathedral. Bröllopsklänningen, skapad av David och Elizabeth Emanuel, var i sig själva sinnebilden för 80-talsmode. XL-puffärmar, marängkjol och så det där släpet … Världen hade inte sett något liknande. Diana Spencers egen personliga stil kom att inte bara att prägla 80-talet, utan även överleva det. Diana är en ständigt återkommande musa för designer och stilpersonligheter. Dianas utveckling som människa gick förstås att följa i hennes stil. Från den blyga dejtingperioden i småblommigt, via svarta fåret-tröjan (som var en tyst revolt mot den brittiska kungafamiljen), vidare mot den internationella superkändisen prinsessan Diana i 80-talsdrömska kreationer – för att slutligen landa i den mer självsäkra och fria kvinnan i chict sportigt på dagen och sexigt tight på kvällen. 

LÄS MER: Historien om Diana Spencers rebelltröja (du kan köpa den i dag!)

Oavsett vilken period som är din favorit så finns här något för de flesta. Kvinnligt, damigt, glamoröst, sportigt, elegant och ofta riktigt kul – Diana Spencer förtjänar epitetet stilikon mer än de flesta. En mängd filmatiseringar av hennes liv har sett dagens ljus den seanste tiden, bland dem Spencer där i skepnad av Chanels musa Kristen Stewart (Chanel stod också bakom många av filmens looker). Men allra mest längtar vi efter årets säsong av The Crown, där Emma Corrin har fått lämna över prinsesskronan till en vuxnare Diana, spelad av Elizabeth Debicki.

LÄS MER: Modehistorien om Dianas dans med John Travolta i Vita huset